الهام علیاف در اظهاراتی اعلام کرد که وقتی فرانسه و هند برای تسلیح ارمنستان دست به یکی میکنند، کشورش به سادگی کنار نمیایستد و تماشا کند.
الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان روز سهشنبه ۲۳ آوریل (۴ اردیبهشت) در نشستی در دانشگاه دولتی «آکادمی دیپلماتیک آذربایجان / ADA» در باکو اظهار داشت: «ما دیدگاه خود را به وضوح به دولت ارمنستان و طرفهایی که امروز سعی در حفاظت از ارمنستان دارند، منتقل کردیم. اگر تهدیدی جدی دیدیم، اقدامات در خور را انجام خواهیم داد.»
رئیس جمهوری آذربایجان با اشاره به این کمکها گفت: «ما نمی توانیم بیکار بنشینیم تا فرانسه، هند و یونان بخواهند ارمنستان را علیه ما مسلح کنند. آنها این کار را آشکارا انجام میدهند و مشخصاً سعی میکنند از این طریق چیزی را به ما ثابت کنند. [در این وضعیت] ما نمیتوانیم دست به سینه بنشینیم.»
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
ارمنستان پس از ناکامی روسیه در ارائه تسلیحات سفارش داده شده خود به ارزش حدود ۴۰۰ میلیون دلار، به دنبال تنوع بخشیدن به واردات تسلیحات و یافتن متحدان جدید است.
این موضوع ارمنستان را مجبور کرده است تا به دنبال گزینههای مناسب دیگری برای تهیه تجهیزات نظامی خود باشد. در این بین، فرانسه، هند و یونان برای کمک به ارمنستان خیز برداشتهاند، و در طرف دیگر ترکیه و پاکستان در کنار آذربایجان قرار گرفتند.
به گفته علیاف، آذربایجان این موضوع را کاملا برای دولت ارمنستان و «طرفهایی که در تلاش برای مراقبت از ارمنستان هستند» روشن کرده است. وی هشدار داد: «اگر با تهدیدی جدی علیه خود مواجه شویم، باید تمهیدات جدی [برای آن] انجام دهیم.»
ارمنستان سرمایه گذاریهای دفاعی خود را در سال گذشته تقریباً دو برابر کرده است. در سال ۲۰۲۲ میلادی، این هزینهکردها معادل نزدیک به ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون دلار آمریکا بود. اکنون، در سال ۲۰۲۴ میلادی این هزینهها بین ۱.۴ تا ۱.۵ میلیارد دلار آمریکا خواهد بود.
حمایت فرانسه از ایروان در پی اعلام پیروزی باکو در یورش نظامی غافلگیرانه به منطقه ارمنینشین قره باغ صورت گرفت. با این حال، فرانسه در اکتبر ۲۰۲۳ وعده کمک نظامی به ارمنستان را داد.
به گفته وزارت نیروهای مسلح فرانسه، قرارداد دوم ایروان برای خرید عینک دید در شب و تجهیزات ساخت شرکت Safran تسهیل شده است. گزارشی که در رسانه های محلی فرانسه منتشر شد همچنین نشان میدهد که فرانسه می تواند ۵۰ خودروی زرهی ساخت شرکت رنو تراکس دیفنس را تامین کند.
علیاف با اشاره به مذاکرات توافق صلح با ارمنستان اذعان داشت: «بیش از هر زمان دیگری به امضای توافق صلح نزدیک شدهایم؛ در دوران اشغال هرگز به این نزدیک نبودیم. آن زمان حتی نمیتوانستیم در خصوص مسائل اولیه به توافق برسیم، اکنون درک مشترک داریم، اینکه یک توافق صلح چگونه باید باشد. ما فقط باید جزئیات را بررسی کنیم. البته هر دو طرف به زمان نیاز دارند.«
وی در خصوص مسیری که استانهای غربی آذربایجان و نخجوان را از طریق ارمنستان به یکدیگر متصل میکند، گفت: «این موضوع در بیانیه سه جانبه امضا شده در ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ (بین روسیه، آذربایجان و ارمنستان) مطرح شده است. بله، عبارت کریدور زنگزور در آن گنجانده نشده، اما نوشته شده است که بین غرب آذربایجان و نخجوان ارتباط جادهای وجود دارد و امنیت این جاده توسط نیروهای روس تامین میشود. ارمنستان بیش از ۳ سال است که این ماده را نقض میکند. آنها از ایجاد ارتباط جادهای با نخجوان جلوگیری میکنند.»
هند و روابط با ایروان و باکو
زمزمه هایی در مورد علاقه ارمنستان به موشک های کروز براهموس و موشک میان برد زمین به هوا «برق / MRSAM» محصول مشترک اسرائیل و هند شنیده شده است.
هند هم با آذربایجان و هم با ارمنستان روابط دیپلماتیک دارد و هر دو آنها از نظر جغرافیایی برای ارتباط دهلی نو با روسیه و اروپا از طریق آسیای مرکزی و ایران اهمیت دارد.
حمایت ارمنستان از موضع هند در مورد کشمیر و حمایت از جاه طلبی دهلینو برای پیوستن به کرسی دائمی در شورای امنیت سازمان ملل متحد و نزدیکی آذربایجان به پاکستان، کفه ترازو را به نفع ارمنستان تغییر داده است.
برخی از رسانههای خبری نوشتهاند که گزارشهایی وجود دارد مبنی بر اینکه ارمنستان می تواند موشک زمین به هوا «آکاش» ساخت هند را داشته باشد. آکاش در حالت ایده آل میتواند نیاز ایروان برای مقابله با پهپادهای مسلح ساخت ترکیه که توسط باکو مستقر شدهاند، مناسب باشد.
آندرانیک کوچاریان، رئیس کمیته دفاعی و امنیتی پارلمان ارمنستان، اخیرا بدون نام بردن از هند اعلام کرد که تسلیحات خریداری شده توسط ارمنستان «بسیار رضایت بخش» بوده است.