سازمان دیدهبان حقوق بشر در گزارشی اعلام کرد که نیروهای امنیتی ایران ضمن سرکوب اعتراضهای «زن، زندگی، آزادی» در سال ۱۴۰۱ خورشیدی، بازداشتشدگان را «شکنجه» و به آنها «تعرض جنسی و تجاوز» کردهاند.
این سازمان بینالمللی حقوق بشری در گزارش خود که روز دوشنبه ۳ اردیبهشت (۲۲ آوریل) منتشر شده، تأکید کرده است: «تعرضهای جنسی شدید بخشی از الگوی گستردهتر نقض جدی حقوق بشر برای سرکوب مخالفان است.»
دیدهبان حقوق بشر در گزارش خود اعلام کرده که در مورد تعرض به ۱۰ زندانی در مناطقی که اقلیتهای کرد، بلوچ و آذری سکونت دارند، تحقیق کرده است. بنا به این گزارش، در ۷ مورد از این موارد، بازداشتشدگان گفتهاند که توسط نیروهای امنیتی شکنجه شدهاند تا اعتراف کنند.
ناهید نقشبندی، پژوهشگر بخش ایران در دیدهبان حقوق بشر، گفت: «وحشیگری نیروهای امنیتی ایران علیه معترضان بازداشتشده، از جمله تجاوز و شکنجه، نه تنها یک جنایات آشکار است، بلکه سلاح ناعادلانهای است که برای وادار کردن بازداشتشدگان به اعترافهای دروغین استفاده میشود.» او از این روشها به عنوان «ابزار پیچیده» برای سرکوب اقلیتهای قومی نام برد.
این سازمان حقوق بشری برای تهیه گزارش خود با پنج زن، سه مرد و دو کودک به عنوان شاهدان تعرضهای جنسی در جریان سرکوب اعتراضهای سال ۱۴۰۱ خورشیدی گفتگو کرده است. بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر، این افراد سه مدرک پزشکی ارائه کردهاند که ادعای آنها را تأیید میکند.
دیدهبان حقوق بشر با یک زن کرد مصاحبه کرده است که نه تنها در نوامبر ۲۰۲۲ میلادی از سوی دو مامور امنیتی مورد «تجاوز» قرار گرفته بلکه یک مامور زن نیز به آنها کمک کرده است.
این سازمان همچنین با یک زن بلوچ مصاحبه کرده است که نه تنها «شاهد تجاوز به حداقل دو زن دیگر در بازداشتگاهی در سیستان و بلوچستان در اکتبر ۲۰۲۲ میلادی بوده»، بلکه از سوی مأموران امنیتی مورد «ضرب و شتم» و «تجاوز جنسی» قرار گرفته است، رویدادی که باعث آسیب جسمی و روانی به آنها شده است.
یک مرد ۲۴ ساله کرد اهل استان آذربایجان غربی هم به دیدهبان حقوق بشر گفته که در سپتامبر ۲۰۲۲ توسط نیروهای امنیتی مورد «ضرب و شتم» و «تجاوز با باتوم» قرار گرفته است.
دیدهبان حقوق بشر در گزارش خود هچنین روایتهای دیگری را از «بستن چشمها»، «ضرب و شتم» و «تجاوز» به معترضان زن و مرد بلوچ، کرد و آذری بازداشت شده در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، آذربایجان شرقی و غربی آورده است.
این سازمان حقوق بشری همچنین در گزارش خود به مواردی از خودکشی زنانی که ماموران امنیتی به آنها در زمان بازداشت «تجاوز» کردهاند، اشاره کرده است.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
پیشتر نیز سازمان عفو بینالملل و کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد در مورد ایران بهطور جداگانه استفاده ماموران امنیتی ایران از خشونت شدید برای سرکوب در مناطقی که اقلیتهای قومی سکونت دارند را ثبت و تأیید کردهاند.
دیدهبان حقوق بشر در گزارش خود با ابراز نگرانی از ابعاد بهکارگیری شیوههای خشونتآمیز برای سرکوب معترضان ایرانی، خواستار ادامه کار کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد در مورد ایران برای تحقیق بیشتر درباره نقض گسترده حقوق بشر در این کشور شده است.
بر اساس گزارش بولتنهای محرمانه خبرگزاری فارس که سال گذشته منتشر شده است، ۲۹ هزار و ۴۰۰ نفر در جریان اعتراضهای «زن، زندگی، آزادی» در سال ۱۴۰۱ بازداشت شدهاند.