خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع عالیرتبه در ارتش سودان نوشت که با گذشت یک سال از جنگ داخلی در این کشور، میتوان گفت که در حقیقت این پهپادهای مسلح ساخت ایران بودند که به ارتش سودان کمک کردند تا جریان درگیری را به نفع خود تغییر دهد.
به نوشته رویترز، ارتش سودان به لطف پهپادهای ایرانی توانسته جلوی پیشروی شبه نظامیان موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع» را بگیرد و چه بسا قلمروهای میدانی در اطراف، خارطوم، پایتخت این کشور را نیز به همین طریق بازپس گرفته باشد.
به گفته ساکنان شهر خارطوم، نیروهای ارتش سودان در ماههای اول جنگ داخلی از یک تعداد پهپادهای قدیمیتر، آتشبار توپخانه و جتهای جنگنده خود در دفع نیروهای رقیب استفاده میکردند، اما موفقیت چندانی در ریشهکن کردن جنگجویان نیروهای پشتیبانی سریع که در محلههای پرجمعیت خارطوم و شهرهای دیگر حضور داشتند به دست نیاورد.
تا اینکه به گفته پنج شاهد عینی ساکن در این منطقه، در ماه ژانویه امسال یعنی ۹ ماه پس از شروع درگیریها، از پایگاه نظامی وادی سیدنا در شمال خارطوم، ناگهان سر و کله پهپادهایی به مراتب کارآمدتر پیدا شد.
ساکنان محلی در این خصوص گفتند که به نظر میرسد این پهپادهای جدید حرکات نیروهای پشتیبانی سریع را زیر نظر دارند، مواضع آنها را هدف قرار میدهند و در تعیین محل دقیق حملات توپخانهای به منطقه «ام درمان»، آنها را یاری میرساند.
منطقه ام درمان یکی از سه ناحیه اطراف رود نیل است که مجموعا کل شهر خارطوم را تشکیل میدهند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
محمد عثمان، از ساکنین امدرمان گفت: «در هفتههای اخیر، ارتش سودان در عملیاتهای نظامی خود شروع به استفاده از پهپادهای دقیق کرده است، که نیروهای پشتیبانی سریع را مجبور به فرار از بسیاری از مناطق کرده و به ارتش اجازه داده تا نیروهای زمینی خود را در آنجا مستقر کند.
هر چند که بلومبرگ و رسانههای سودانی پیش از این هم از حضور پهپادهای ایرانی در این کشور خبر داده بودند؛ اما تا به حال در مورد میزان گستردگی و نحوه استقرار پهپادهای ایرانی در امدرمان و یا سایر مناطق چیزی گزارش نشده بود.
آن مقام ارشد سودانی که با خبرگزاری رویترز در این رابطه گفتگو کرده، هر گونه «ورود مستقیم پهپادهای ساخت ایران» از ایران را رد کرد و از بیان چگونگی تهیه آنها یا تعداد فروندهای وصول شده خودداری کرد. رویترز نیز به طور مستقل جزئیات را تعیین و تایید نمی کند.
این منبع همچنین یادآور شد که درست است که همکاری دیپلماتیک بین سودان و ایران در سال گذشته از سر گرفته شد، اما همکاری نظامی رسمی هنوز در حالت تعلیق است.
علی صادق، سرپرست وزارت امور خارجه سودان که سال گذشته به ایران سفر داشت، در پاسخ به سوالی درباره پهپادهای ایرانی به رویترز گفت: «سودان هیچ سلاحی از ایران نگرفته است.»
روابط عمومی ارتش و وزارت امور خارجه ایران نیز به درخواستها برای اظهارنظر پاسخی ندادند.
سودان، کشوری راهبردی به لحاظ جغرافیایی
نیروهای پشتیبانی سریع اذعان دارند که در منطقه امدرمان با شکست مواجه شدهاند. دفتر رسانهای این گروه شبهنظامی با استناد به اطلاعاتی که جمعآوری کرده بود، گفت که ارتش سودان تسلیحات و پهپادهای ایرانی دریافت کرده است؛ هرچند که برای اثبات حرف خود مدرکی ارائه نکردهاند.
منابع ایرانی و منطقهای معتقدند که دلیل حمایت تهران از ارتش سودان با هدف تقویت روابط با این کشور و از این جهت است که موقعیت جغرافیایی سودان بخصوص در برهه کنونی راهبردی تلقی میشود.
سودان در حاشیه دریای سرخ یعنی درست در یکی از استراتژیکیترین نقاط رقابت قدرتهای جهانی و منطقهای قرار دارد. کما اینکه در آنطرفتر، حوثیهای یمن که توسط ایران مسلح شده اند، حملاتی را برای حمایت از حماس در غزه آغاز کردهاند.
یک دیپلمات غربی که ترجیح داد نامش فاش نشود، گفت: «میپرسید ایران در ازای این حمایت چه چیزی دریافت میکند؟ [مشخص است] آنها اکنون یک آمادگاه دیگر در دریای سرخ و در سمت آفریقا دارند.»
نزاع داخلی در سودان که سال گذشته میلادی بین ژنرال عبدالفتاح برهان، فرمانده کل ارتش و ژنرال محمد حمدان دقلو، رئیس نیروهای پشتیبانی سریع در گرفت، میلیونها نفر را در این کشور آفریقایی به کام گرسنگی شدید کشانده است.
چه بسا، همین درگیری داخلی تا کنون بزرگترین بحران آوارگی در جهان را ایجاد کرده و موجهایی از کشتارهای قومی و خشونت جنسی را در منطقه دارفور در غرب سودان به راه انداخته است.
کارشناسان سازمان ملل متحد معتقدند که نیروهای پشتیبانی سریع از حمایت کشورهای همسایه سودان از جمله چاد، لیبی و سودان جنوبی برخوردار است.