آپامه شونائر، معمار ایرانی-آلمانی در گفتوگو با یورونیوز تاکید دارد که دلیل حضورش در رقابت «دختر شایسته آلمان» این بود که مدیران این برنامه موضوع زیبایی و بدن زنان را به اهداف و شخصیت و برنامههای زنان تغییر دادهبودند، بنابراین دیگر صرفا ماجرای قد و بالا و بیکینی مطرح نبود.
آپامه شونائر، زن ایرانی الاصل که به تازگی برنده عنوان «دختر شایسته آلمان» شد در گفتوگو با یورونیوز از مشکلات و مسائلی که پس از دریافت جایزه با آن مواجه شده، گفته است.
او پس از کسب این عنوان، در شبکههای اجتماعی هدف اذیت و آزارهای جنسیتزده و نژادپرستانه قرار گرفت.
با این حال خانم آپامه میگوید که برای حفظ سلامت روحی و روانیاش تصمیم گرفته چندان نظرهای منفی را در شبکههای اجتماعی دنبال نکند و به جای آن بر اهدافش برای توانمندسازی زنان مهاجر در آلمان متمرکز شود. او مردم آلمان را نژادپرست نمیداند و میگوید آنها در حال کنارآمدن با جامعه مهاجران و یافتن مسیری برای سازگاری هرچه بیشتر مهاجران در این کشور هستند.
او در این گفتوگو تاکید دارد که دلیل حضورش در رقابت «دختر شایسته آلمان» این بود که مدیران این برنامه موضوع زیبایی و بدن زنان را به اهداف آنها تغییر دادهبودند، بنابراین دیگر صرفا ماجرای قد و بالا و بیکینی مطرح نبود.
او از زنان ایران تاثیر زیادی گرفته و میگوید: «مشاهده حضور آنها در خیابان و مبارزهشان برای حقوق و آزادیهایشان من را واداشت تا از نقطه ایمن خود خارج شده و تلاش کنم تغییری در جامعه زنان ایجاد کنم.»
متن کامل گفتوگو با آپامه شونائر را در یورونیوز فارسی بخوانید.
آیا نامتان ایرانی است؟
بله بله، آپامه یک نام کاملا فارسی است به معنای خوش آب و رنگ.
فکر میکنید دلیل اصلی حملههای آنلاینی که پس از پیروزیتان در رقابت دخترشایسته ۲۰۲۴ آلمان به شما شد، ریشه در چه داشت؟
به باور من خیلیها در آلمان اصلا متوجه نشدند که مفهوم زیبایی در «Miss Germany» تغییر کرده و شاید آنها انتظار داشتند یک دختر بور ۲۰ ساله روی سن راه برود.
واکنش خانوادهتان به این موفقیت چه بود؟
همهشان گفتند میدانستیم تو برنده خواهی شد. خیلی خوشحال بودند و از همه فامیل و دوست و آشنا و مردم عادی پیامهای تبریک زیادی دریافت کردم که سراسر مهر و محبت بودذ.
چرا در «Miss Germany» شرکت کردید؟
راستش را بخواهید اصلا دنبال شُوی زیبایی نبودم. برایم مهم این بود که در ۴۰ سالگی شخصیتم را به جهان بیرون نشان بدهم و برای دخترم سرمشق باشم.
وقتی درباره ویژگیهای این برنامه شنیدم برایم جالب بود که آنها نقطه نگاهشان به زن را از سال ۲۰۲۰ به اینسو تغییر داده بودند. مدیر این برنامه با اینکه پدر و پدربزرگاش در همین شوُ برایشان زیباییهای ظاهری زن مهم بود اما نگاه دیگری داشت و برای او دیگر مساله زیبایی صرف زنان مطرح نبود بلکه او میگفت که باید زنها شخصیت، برنامه و اهدافشان را در چنین برنامهای ارایه دهند. به باور من نیز زیبایی درونی و روحی زنان بسیار مهمتر از زیباییهای ظاهری است.
پس از کسب این عنوان چه احساسی دارید؟
احساس مسئولیت. دوست دارم در آلمان به دختران جوان کمک کنم تا بتوانند دیدگاه و نظری که دارند را با صدای بلند بگویند و حتی اگر نقد منفی دریافت میکنند برای ایدههایشان بجنگند. مسیر پیش رو هیچ ساده نیست بلکه باید برای رد شدن از تمام موانع جنگید، راستش را بخواهید حتی برای من که از کودکی به آلمان آمدهام هم راه ساده نبود و نیست.
مبارزه زنان ایران علیه حجاب اجباری و دسترسی به آزادیهای مدنی بیشتر را دنبال میکنید؟
زنان ایران برای من همیشه الگو بوده و هستند. وقتی به حضورشان در خیابانها و مبارزهشان نگاه میکنم مو به تنم سیخ میشود. به آنها افتخار میکنم. به اینکه ایرانی هستم میبالم.
به همین خاطر دلم میخواهد از هر فرصتی برای معرفی زنان ایران به جامعه آلمان استفاده کنم، به دانشگاه و مدرسهها میروم و از فرهنگ و زیباییهای ایران برایشان میگویم، از زنانی که با تمام وجود در حال مبارزه هستند.
نقش پدر و مادرتان را در موفقیتهایی که در زندگی به دست آوردهاید، چگونه میبینید؟
پدر و مادرم تاکید داشتند که هیچوقت فراموش نکن از کجا آمدهای. و به هر کجا که رسیدی به فرهنگ و تمدنی که از آن برخاستهای افتخار کن. در کودکی پدرم حتی میگفت در خانه آلمانی حرف نزنید. آن موقع نمیفهمیدم دلیلش چیست اما حالا بسیار ممنون پیشنهاد آن روزهای او هستم.
تجربه مهاجرت آنها چطور بود؟
وقتی کلاس اول بودم و به آلمان آمدیم من یک کلمه زبان نمیدانستم. پدر و مادرم هم تمام زندگیشان را در ایران گذاشتند و ما همگی در یک آپارتمان یک خوابه زندگی را شروع کردیم. خیلی طول کشید تا آنها شغل مناسبی بیابند و بتوانند زندگی که دوست داشتند را بسازند. مهاجرت کار سختی است.
پس از عنوان «دختر شایسته آلمان» نقدها و حملههای جنسیتزده زیادی به سوی شما روان شد، نظرتان در این باره چیست؟
راستش خیلی از مطالب را نمیخوانم تا روح و روانم را در امان نگه دارم اما خب یکسری جملهها من را ناراحت کرد. برخی جملهها هم چندان پخته نبود. آدمی که خودش را پشت نامهای جعلی پنهان کرده و ناسزا میگوید را نباید چندان جدی گرفت.
تجربهتان از نژادپرستی درآلمان چیست؟ آیا آلمانیها را نژاد پرست میدانید؟
نه اصلا اینطور نیست. البته نژاد پرستی در همه جهان قابل مشاهده است و اینجا هم مواردی را میبینید اما بر اساس تجربه شخصی خودم، تعدادهای آدمهای خوب و همراه با جامعه مهاجران بیش از نژادپرستان هستند.
اما پس از سیاست درهای باز به سوی مهاجران در دوره خانم مرکل، صدراعظم پیشین آلمان، جامعه آلمان برای کنار آمدن با جامعه مهاجران به زمان بیشتری نیاز دارد.
آنها ترجیح میدهند مهاجرانی که الان وارد کشورشان شدند بتوانند کار پیدا کرده و تحصیلاتشان را انجام داده و با جامعه آلمان همراه شوند.
چه مواردی از تبعیض را در وضعیت زنان آلمانی مشاهده میکنید؟
درآمد زنان اینجا به طور متوسط کمتر از مردان است. همچنین زنها باید بیشتر تلاش کنند اگر بخواهند رئیس و مدیر باشند. البته به تازگی قوانین حمایتی وضع شده تا در هر شرکتی ۳ تا چهار زن در میان پستهای مدیریتی حضور یابند.
حالا در چنین فضایی، کار زن مهاجر دوبرابر است و موانع پیش رو او بیشتر. من میخواهم به این زنان کمک کنم تا بتوانند جایگاهشان را در جامعه پیدا کنند. البته بر اساس توان و امکانات محدودی که دارم.
پیشنهادتان برای آنهایی که قصد مهاجرت به آلمان یا کشور دیگری را دارند؟
زبان بیاموزند. زبان آلمانی یا کشور مقصد را کامل یاد بگیرند. همچنین به جز ایرانیها برای خودشان دوستانی از آن کشور پیدا کنند تا مسیر سازگاریشان با جامعه راحتتر شود و زبان و فرهنگ و رسوم آنها را نیز سریعتر بیاموزند. بدون زبان آموزی مهاجرت بسیار دشوار است.