NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

زلنسکی و اردوغان در استانبول با یکدیگر دیدار کردند

Turkey Ukraine
Turkey Ukraine Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار به روز شده در
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

ولودیمیر زلنسکی و رجب طیب اردوغان، روسای جمهوری اوکراین و ترکیه روز جمعه در استانبول با یکدیگر دیدار کردند. آقای اردوغان که روابط نزدیکی با هر دو کشور درگیر در جنگ اوکراین دارد، پیش از این بارها پیشنهاد کرده بود که به عنوان یک میانجی صلح میان آنها ایفای نقش کند.

آگهی

خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یکی از مقامات دولت ترکیه نوشت که انتظار می‌رود در جریان این دیدار، اردوغان برای پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین که اکنون وارد سومین سال شده، به همتای اوکراینی خود فشار بیاورد.

به گفته این مقام که به شرط ناشناس ماندن صحبت کرده، اتخاذ تدبیری جدید برای تضمین ایمنی ناوبری کشتی‌های تجاری در دریای سیاه از دیگر موضوعات گفتگوی دو رئیس جمهور خواهد بود.

ترکیه عضو پیمان نظامی ناتو است و ولودیمیر زلنسکی در بیانیه‌ای در ابتدای این دیدار گفت که از حمایت‌های ترکیه از کشورش سپاسگزار است. او همچنین گفت که علاقمند به تقویت همکاری‌های دوجانبه، حفاظت از ناوبری در کریدور حیاتی کشتیرانی دریای سیاه و همکاری اوکراین با شرکت‌های دفاعی ترکیه است.

این دیدار در حالی انجام می‌شود که زلنسکی بر سایر کشورها برای دریافت مهمات و تسلیحات بیشتر فشار می‌آورد تا جلوی پیشروی نیروهای روسیه را بگیرد که سعی دارند به سرزمین‌های بیشتری در بخش غربی منطقه دونتسک که در حال حاضر تحت کنترل اوکراین است همچنین به اعماق منطقه خارکیف نفوذ کنند.

ترکیه، عضو ائتلاف نظامی ناتو، اندکی پس از تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ میلادی میزبان نشستی بین وزرای خارجه روسیه و اوکراین، همچنین مذاکرات ناموفق نمایندگان دو کشور با هدف پایان دادن به خصومت‌ها بود.

بعداً در سال ۲۰۲۲ میلادی نیز ترکیه در کنار سازمان ملل متحد، میانجی‌گر قراردادی شد که بین روسیه و اوکراین به امضا رسید و موجبات صادرات میلیون‌ها تن غلات اوکراینی از طریق دریای سیاه به دیگر نقاط جهان را فراهم کرد.

با این حال، روسیه سال گذشته به دلیل موانعی که بر سر راه صادرات مواد غذایی و کودهای شیمیایی‌اش وجود داشت، از این توافق خارج شد.

زلنسکی آخرین بار در ژوئیه سال گذشته به ترکیه سفر کرد و هنگام بازگشت از این سفر، گروهی از فرماندهان اوکراینی را نیز با خود به کشورش بازگرداند. 

گفته می‌شود آنها از فرماندهان مدافع مجتمع «آزوفستال» در ماریوپول بودند که درنهایت مجبور به تسلیم شده بودند و مطابق توافق مبادله زندانیان، در ترکیه به سر می‌بردند و قرار بود تا پایان جنگ نیز در خاک ترکیه بمانند.

نه آنکارا و نه کی‌یف هیچگاه در این باره توضیحی ندادند که این فرماندهان چگونه اجازه بازگشت به اوکراین را به دست آوردند.

کمک‌های «قطره‌ای» به اوکراین دیگر کارساز نیست

همزمان با سفر زلنسکی، دیمیترو کولبا وزیر خارجه اوکراین که برای شرکت در نشست وزرای خارجه کشورهای فرانسه، لیتوانی، لتونی و استونی به ویلنیوس سفر کرده بود، اعلام کرد که کمک‌های «قطره‌ای» به اوکراین دیگر کارساز نیست.

او گفت: «اگر اوضاع به همین شکلی که در حال حاضر در جریان است ادامه یابد، برای همه ما به خوبی پایان نخواهد یافت. آنچه لازم است، عرضه نامحدود و به موقع انواع سلاح و مهمات است تا اطمینان حاصل شود که اوکراین روسیه را شکست می‌دهد و جنگ به دیگر نقاط اروپا گسترش نمی‌یابد.»

سفر نماینده چین به اوکراین

یک روز پیش از این نیز لی هویی، نماینده ویژه چین در امور اوراسیا، در جریان یک سفر اروپایی وارد کی‌یف شد تا درباره چگونگی حل و فصل این درگیری گفتگو کند.

او پیش از توقفش در کی‌یف، با مقامات روسیه همچنین مقامات اتحادیه اروپا، سوئیس و لهستان دیدار کرده بود و قرار بود به آلمان و فرانسه نیز برود.

چین با تشدید همکاری‌های تجاری خود با روسیه در جریان این جنگ دوساله، اوکراین و متحدان غربی آن را ناامید کرده است. دولت چین همچنین از استفاده از کلمات «جنگ» یا «تهاجم» برای توصیف حمله روسیه خودداری می‌کند و گسترش ناتو را دلیل اصلی وقوع این درگیری می‌داند.

آگهی

به همین دلیل در جریان سفر لی به کی‌یف، مقامات اوکراین سعی کردند تا جای امکان فجایع این جنگ را برایش توصیف کردند. آندری یرماک، رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین نیز خطاب به او گفت: «خیلی مهم است که شما در مورد وضعیت خط مقدم، آنچه در حال وقوع است و اینکه در کجا هستیم، اخبار دست اول را بشنوید».

در بیانیه اوکراین درباره این سفر آمده است که دو طرف در مورد امکان کمک چین به روند تبادل زندانیان، بازگشت کودکان اوکراینی منتقل شده به خاک روسیه و بازگرداندن نیروگاه هسته‌ای «زاپوریژیا» به کنترل اوکراین گفتگو کردند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

فرانسه: گزینه اعزام نیروی رزمی به اوکراین روی میز نیست، در آنجا اسلحه می‌سازیم

جنگ اوکراین؛ بریتانیا ۱۰ هزار پهپاد به کی‌یف می‌دهد؛ زلنسکی به ترکیه سفر می‌کند

نشست صلح اوکراین؛ کدام‌یک از رهبران کشورهای دنیا به سوئیس سفر می‌کنند؟ غایبان اصلی چه افرادی هستند؟