از زمانیکه آژانس امدادرسانی و کاریابی ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی، موسوم به «اونروا» از اخراج ۱۲ نفر از کارمندانش به ظن همکاری با حماس در حمله ۷ اکتبر خبر داد، این نهاد به یکی از موضوعهای محوری در جنگ غزه تبدیل شده است.
اگرچه اونروا خود از آغاز تحقیقات درباره اتهامهایی مبنی بر دست داشتن برخی از اعضای این نهاد در حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل خبر داده بود اما چند کشور تصمیم به تعلیق تأمین بودجه اونروا گرفتند.
اونروا چیست؟
اونروا در سال ۱۹۴۹ و بر اساس قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و با هدف کمک به ۷۰۰ هزار فلسطینی که در پی تشکیل کشور اسرائیل در سال ۱۹۴۸ آواره شده بودند، تأسیس شد.
این نهاد از زمات تاسیس تاکنون تلاش کرده است به نیازهای انسانی و مدنی ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار فلسطینی در سراسر خاورمیانه پاسخ دهد.
کارمندان اونروا که بیشتر در مدارس، درمانگاهها و دیگر بخشهای خدماتی مشغول به کار هستند، کمکهای بشردوستانه را میان فلسطینیها توزیع میکنند.
این آژانس با فعالیت در نوار غزه، کرانه باختری، لبنان، اردن و سوریه، بر ۶۰ اردوگاهی که فلسطینیها در آنها ساکن هستند، نظارت میکند.
چرا اونروا در قلب یک چالش بینالمللی قرار گرفته است؟
اونروا در پی اتهامهای اسرائیل به این سازمان مبنی بر اینکه ۱۲ نفر از ۱۳ هزار کارمند اونروا در نوار غزه به نحوی در حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل دست داشتهاند، مورد انتقاد قرار گرفته است.
بر اساس گزارش شش صفحهای اسرائیل که در اختیار مقامهای آمریکا و چند کشور غربی دیگر قرار گرفته است، ۱۰ نفر از این افراد به شکل مستقیم در آن حمله حضور داشتهاند و ۲ نفر هم در ادامه، برای کمک فراخوانده شده بودند.
سالها است که برخی مقامها و سازمانهای اسرائیلی اونروا را به جانبداری از حماس و حتی ترویج خشونت و یهودیستیزی متهم میکنند، اتهاماتی که به شدت توسط این آژانس رد شده است.
فیلیپ لازارینی، رئیس اونروا گفته است که این نهاد «هر سال فهرست همه کارمندان خود را با کشورهای میزبان از جمله اسرائیل به اشتراک میگذارد و هرگز هیچگونه نگرانی در مورد کارمندان خاصی دریافت نکرده بود.»
چه کشورهایی اونروا را تأمین مالی میکنند؟
بودجه اونروا از طریق کمکهای داوطلبانه جامعه بینالمللی تامین میشود. در سال ۲۰۲۲ بیشترین کمکها به این آژانس به ترتیب از سوی آمریکا با ۳۴۴ میلیون دلار، آلمان با ۲۰۲ میلیون دلار و اتحادیه اروپا با ۱۱۴ میلیون دلار بوده است.
پس از آنکه اسرائیل برخی از کارمندان اونروا را به دستداشتن در حمله ۷ اکتبر حماس کرد، ۱۱ کشور تصمیم به تعلیق تأمین بودجه این نهاد سازمان ملل گرفتند. آمریکا، کانادا، آلمان، بریتانیا، ایتالیا، فنلاند، استرالیا، اتریش، هلند، رومانی و ژاپن، ۱۱ کشوری هستند که همه کمکهای مالی خود را به اونروا به حالت تعلیق درآوردهاند.
کمیسیون اروپا هم با تأکید بر لزوم رسیدگی به اسناد مالی اونروا، از این نهاد سازمان ملل متحد خواست با حسابران مستقل و مورد اعتماد اتحادیه اروپا همکاری کند. این نهاد اروپایی در ادامه کمکهای مالی اتحادیه اروپا به اونروا را منوط به نتایج این حسابرسی کرد.
این کمیسیون همچنین اعلام کرد در طول یک ماه آینده، کمک مالی دیگری از سوی اتحادیه اروپا به دست اونروا نخواهد رسید. فرانسه هم اعلام کرده است که برنامهای برای کمک مالی به اونروا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ ندارد.
اما سوئیس تصمیم خود درباره تعلیق کمک مالی به اونروا را به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این پرونده موکول کرده است.
تاکنون فقط نروژ و اسپانیا اعلام کردهاند که کمکهای مالی خود را به اونروا قطع نخواهند کرد.
در پی تعلیق کمکهای مالی به اونروا توسط برخی از کشورها، ۲۱ سازمان کمکرسانی بینالمللی تاکید کردند که ۲ میلیون غیرنظامی در غزه که بیش از نیمی از آنها کودک هستند، به کمکهای این آژانس نیاز دارند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از کشورهایی که کمکهای مالی خود را به اونروا به حالت تعلیق درآوردهاند، خواست دستکم کمکهای خود را که برای این دو میلیون نفر تضمین کنند.
اونروا هشدار داده است که با قطع کمکهای مالی به این آژانس، پس از ماه فوریه قادر به ادامه ماموریتش که کمکرسانی به فلسطینیها در سراسر منطقه است، نخواهد بود.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
تصمیم برخی از کشورها برای تعلیق کمک مالی به اونروا در حالی است که این آژانس در طول سالهای گذشته با مشکلات مالی جدی روبرو بوده است، بهگونهای که یک سال پیش خواستار بودجهای ۱.۶ میلیارد دلاری شده بود.
خدمات اونروا در سالهای گذشته و به خصوص از سال ۲۰۰۵ که اسرائیل و مصر نوار غزه را محاصره کردهاند، اهمیت زیادی پیدا کرده است. در حال حاضر تقریبا همه ساکنان نوار غزه برای تامین مایحتاج اولیه و ضروری خود به کمکهای این نهاد سازمان ملل وابسته هستند.
از زمان آغاز جنگ جدید اسرائیل و حماس، بیش از ۱۵۰ نفر از کارمندان آژانس امدادرسانی و کاریابی ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی، موسوم به «اونروا» کشته شدهاند.