واتیکان که از دیرباز به عنوان سرسختترین منتقد فراماسونری شناخته شده است رسما بر ممنوعیت پیوستن پیروان مذهب کاتولیک به این تشکیلات پنهان و در عین حال پرنفوذ تاکید کرد.
کلیسای کاتولیک در حالی با این جامعه چند صد ساله در هم تنیده خصومت میورزد که شمار فراماسونها در جهان تا شش میلیون نفر تخمین زده میشود.
در نامه دفتر عقیدتی واتیکان که برای انتشار در روز چهارشنبه در اختیار رسانهها قرار گرفته، «عضویت فعال مومنان» در این تشکیلات سازمانیافته جهانی، به دلیل «آشتی ناپذیری دکترین کاتولیک و فراماسونری» ممنوع اعلام شده است.
دفتر عقیدتی واتیکان که از آن به عنوان «دیکاستری برای دکترین ایمان» نام برده میشود، این «فتوی» را ۱۳ نوامبر به صورت مکتوب در قالب نامهای به امضای پاپ فرانسیس و در پاسخ به نگرانیهای یک اسقف کاتولیک در فیلیپین نسبت به افزایش تعداد فراماسونها در کشورش کشورش صادر کرد.
این بخشِ متمرکز بر مضامین اعتقادی در واتیکان هفته گذشته اعلام کرد که افراد تراجنسیتی می توانند غسل تعمید داده شوند، به عنوان پدرخوانده مذهبی خدمت کنند و در مراسم ازدواج پیروان مذهب کاتولیک به عنوان شاهد حضور داشته باشند.
نامه دفتر عقیدتی واتیکان که به موضوع فراماسونری اختصاص یافته همچنین به بیانیهای اشاره دارد که سال ۱۹۸۳توسط پاپ بندیکت شانزدهم فقید امضا شده بود.
رهبر پیشین و فقید کاتولیکهای جهان در این بیانیه تاکید کرده بود که مومنان در صورت پیوستن به فراماسونری مرتکب گناهی بزرگ میشوند و ممکن است به همین دلیل دریافتی از مراسم عشاء ربانی نداشته باشند.
لژهای ماسونی معمولاً جوامعی مختص مردان است که با برخی آیینها و نمادهای رمزآلود و پرابهام مرتبط دانسته میشود.
این تشکیلات سازمان یافته و منظم که ریشه در قرن چهاردهم میلادی دارد و بر مبنای «پیمانهای برداری» پایه ریزی شده همچنین دستمایه بسیاری از «تئوریهای توطئه» است که مدعیان «تاثیر ناروا و غیرموجه آن بر امور جهانی» را مورد تاکید قرار میدهند.
در همین راستا، برخی فراماسونری را فرقهای اجتماعی یا مجموعهای غیر متمرکز از انجمنهای سری و پرنفوذ تنیده در هم میدانند که بر ارکان دولت های جهان و وجوه غالب زندگی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جوامع تسلط دارد.
از نگاه «لژ بزرگ متحد انگلستان» که بر فراماسونها در انگلستان، ولز و کشورهای مشترک المنافع نظارت دارد، فراماسونری مدرن «یکی از قدیمیترین سازمانهای اجتماعی و خیریه در جهان است که ریشه در سنتهای سنگتراشهای قرون وسطی دارد.»
این لژ ماسونی مدعی است که ۱۸۰ هزار عضو مرد دارد؛ در کنار دو لژ دیگر برای زنان در انگلستان که ۵ هزار عضو را در خود جای داده است.
شمار افرادی که به تشکیلات فراماسونری در سراسر جهان پیوسته و در آن عضویت یافتهاند، شش میلیون نفر تخمین زده میشود.
در گزارش رویترز از چهرهها و شخصیتهای نامداری چون شاهزاده فیلیپ، همسر الیزابت دوم، ملکه سابق بریتانیا ، وینستون چرچیل نخست وزیر سابق بریتانیا، پیتر سلرز بازیگر فقید، آلف رمزی بازیکن، مربی و مدیر سابق فوتبال در انگلیس و نویسندگان شهیری مانند رودیارد کیپلینگ و آرتور کانن دویل به عنوان فراماسونهای معروف لژ ماسونی انگلستان در گذشته نام برده شده است.