ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا روز جمعه برای کنار گذاشتن سوئلا براورمن یکی از باسابقهترین و در عین حال جنجالیترین وزرای کابینه خود تحت فشار قرار گرفت.
ماجرا به انتشار مقالهای تحریک آمیز و انتقادی در خصوص نحوه تعامل پلیس با شرکت کنندگان در راهپیمایی برنامه ریزیشده روز شنبه حامیان فلسطین در بریتانیا مربوط میشود.
سوئلا براورمن، وزیر کشور بریتانیا که مسئولیت پلیس و امنیت ملی این کشور را بر عهده دارد، سابقهای طولانی در اظهارات بحث برانگیز و جنجالی دارد که او را از دیگر همکاران میانه روتر در دولت این کشور متمایز میکند.
خانم براورمن در مقالهای که بازتاب دهنده دیدگاههای شخصی او است و پیش از راهپیمایی روز شنبه منتشر شده است، پلیس را به «معیار دوگانه» در نحوه برخورد با اعتراضهای مرتبط با تحولات خاورمیانه، به ویژه نسبت به شرکت کنندگان در تظاهرات طرفداران فلسطین متهم کرده است.
وی که به عنوان نامزد احتمالی ریاست آتی حزب محافظه کار حاکم شناخته می شود، بارها هزاران معترض به حملات اسرائیل و نیز حامیان فلسطین را مورد انتقاد قرار داده و نحوه برخورد پلیس با این دسته از معترضان را به چالش کشیده است.
سوئلا براورمن، وزیر کشور بریتانیا با طرح این ادعا که شرکت کنندگان در این تجمعات خواهان نابودی اسرائيل هستند، تظاهرات حامیان فلسطین را «راهپیماییهای نفرت» خوانده و برغم صلحآمیز و بدون خشونت برگزار شدن این راهپیماییها، شرکت کنندگان در آن را «اوباش» توصیف کرده است.
داونینگ استریت در حال انجام تحقیقاتی برای بررسی چگونگی انتشار مقاله خانم براورمن در نشریه تایمز است که روز چهارشنبه بدون توجه به درخواست دفتر نخست وزیری برای اعمال تغییراتی در محتوای آن منتشر شده بود.
سخنگوی نخست وزیر بریتانیا روز جمعه با اشاره به این موضوع گفت که تحقیقات بر سر انتشار مقاله یاد شده همچنان ادامه دارد.
وی به سوالی در خصوص گفتگوی احتمالی ریشی سوناک و وزیر کشور بر سر این موضوع پاسخ نداد و در پاسخ به این سوال که آیا نخست وزیر قصد اخراج وزیر کشور را دارد، از اظهار نظر خودداری کرد.
بر اساس آئین نامه تنظیم شده در دولت بریتانیا، وزرا باید پیش از ایراد هر سخنرانی، انتشار اطلاعیه یا بیانیه مطبوعاتی و طرح هر ابتکار تازه سیاسی از داونینگ استریت تاییدیه بگیرند.
به گزارش رویترز، سوئلا براورمن، وزیر کشور بریتانیا از زمان انتشار مقاله جنجالی خود در نشریه تایمز تاکنون عذرخواهی نکرده است.
برخی از سیاستمداران حزب محافظه کار خواستار جابجایی وزیر کشور شدند و برخی دیگر از اظهارات و مواضع او فاصله گرفتند.
جفری کلیفتون-براون، نماینده محافظهکار پارلمان بریتانیا و عضو فراکسیون پر نفوذ حزب حاکم معتقد است که اظهارات خانم براورمن «غیرعقلانی» و «بی سابقه» بود و ریشی سوناک باید به فکر انتقال او به سمت دیگری باشد.
بدین ترتیب، آقای سوناک که حزبش در نظرسنجیها به شدت از حزب اپوزیسیون کارگرعقب است، باید در خصوص برکناری جنجالیترین عضو کابینه که ممکن است در آینده رقیب و منتقدی جدی برای او در راس حزب محافظهکار باشد، تصمیمگیری کند.
وزرای دولت بریتانیا به دفعات خواستار لغو راهپیمایی روز شنبه شدهاند که با سالروز آتشبس و پایان جنگ جهانی اول همزمان شده است.
پلیس لندن اما تاکید دارد که تهدید خشونت در سطحی نیست که از اختیارات قانونی برای ممنوعیت این راهپیمایی استفاده کند.