آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز پنجشنبه ۲۷ مهر ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۱۹ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه را در این صفحه دنبال کنید.
اخبار روز گذشته را میتوانید در این صفحه بخوانید.
قزاقستان صادرات پهپاد به روسیه را ممنوع کرد
قزاقستان که متهم به دور زدن تحریمهای غرب علیه روسیه پس از آغاز حملات این کشور به اوکراین است، روز پنجشنبه اعلام کرد که صادرات حدود صد محصول خود به روسیه را از جمله هواپیماهای بدون سرنشین و قطعات الکترونیکی، ممنوع کرده است.
کازینفورم، خبرگزاری رسمی قزاقستان به نقل از کایرات توربایف، معاون وزیر بازرگانی این کشور اعلام کرد: «ما همه محصولات را صادر میکنیم، به جز ۱۰۶ محصول که صادرات آنها متوقف شده است. پهپادها، قطعات الکترونیکی، تجهیزات ویژه و تراشههای آنها از جمله این محصولات ممنوعه برای صادرات به روسیه هستند.»

صدور حکم بازداشت توسط دادگاه فرانسه برای چهار تن از مقامات پیشین ارتش سوریه
سیستم قضایی فرانسه برای چهار نفر از مقامات ارشد پیشن ارتش سوریه به اتهام مشارکت در بمباران سهمگین شهر درعا در سال ۲۰۱۷ میلادی که منجر به کشته شدن یک غیرنظامی فرانسوی-سوری شد، حکم بازداشت بینالمللی صادر کرد.
بنا بر گزارش لوموند، احکام دستگیری این افراد به اتهام «جنایت جنگی با همدستی در یک حمله عمدی علیه مردم غیرنظامی» روز چهارشنبه توسط یک قاضی تحقیق در پاریس امضا شد.
در میان متهمان نام فهد جاسم الفریج، وزیر دفاع پیشین بشار اسد نیز دیده میشود.

دادگاه پاکستان به نواز شریف اجازه بازگشت به کشورش را داد
دادگاه پاکستان روز پنجشنبه با صدور حکمی راه بازگشت نواز شریف، نخستوزیر پیشین این کشور به وطن را هموار کرد.
نواز شریف از سال ۲۰۱۹ میلادی در تبعیدی خودخواسته در لندن به سر میبرد و اکنون دادگاه میگوید که از او در قبال بازداشت احتمالی به اتهام اختلاس حمایت خواهد کرد.
تصمیم دادگاه عالی اسلامآباد خبر خوبی برای آقای شریف و حزبش است که دو روز قبل از بازگشت او به پاکستان آنهم در آستانه انتخابات پارلمانی این کشور در ماه ژانویه اعلام میشود؛ آنهم در شرایطی که پاکستان با آشفتگیهای سیاسی و اقتصادی زیادی روبرو است.
نواز شریف در سال ۲۰۱۹ میلادی از حضور در دادگاه خودداری کرد و از کشور گریخت.
بنا بر اعلام حزب مسلملیگ پاکستان، او هفته گذشته از لندن به عربستان سعودی سفر کرده و قرار است شنبه آینده از دبی به خانه بازگردد.

فریبا عادلخواه محقق فرانسوی-ایرانی سرانجام به فرانسه بازگشت
فریبا عادلخواه، محقق ایرانی-فرانسوی سرانجام روز چهارشنبه پس از چهار سال اسارت در ایران به فرانسه بازگشت.
او که یک انسانشناس مشهور و مدیر تحقیقات مرکز تحقیقات بینالمللی علوم سیاسی در پاریس است، در ژوئن ۲۰۱۹ میلادی در جریان سفر به تهران به اتهام جاسوسی دستگیر شد.
او اگرچه در ماه فوریه از زندان آزاد شده بود اما اجازه خروج از ایران را نداشت.
کمیته حمایت از فریبا عادلخواه در بیانیهای اعلام کرد: «فریبا عادلخواه سرانجام به فرانسه بازگشت. او در بدو ورود به فرودگاه مورد استقبال بئاتریس هیبو، رئیس کمیته پشتیبانی از او، و ماتیاس ویچرات، مدیر انستیتو علوم سیاسی قرار گرفت.»

مرضیه برومند: در حرفهایم استفاده از واژه جنگ اشتباه بود
مرضیه برومند، نویسنده و بازیگر ایرانی و مدیرعامل خانه سینما، پس از اعتراضات به سخنانش در جریان مراسم خاکسپاری داریوش مهرجویی که درباره حمایت از جنگ با اسرائیل گفته بود، پیامی در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد و استفاده از واژه جنگ در سخنانش را «اشتباه» خواند.
در این پیام آمده است: «دوستان، همکاران و مردم عزیز ایران
در مراسم تشییع هنرمند بزرگ کشورمان داریوش مهرجویی، منهم مثل همه دوستان و همکارانم بسیار غمگین و آشفته و پریشان بودم و تمرکز کافی برای حرف زدن نداشتم، اما به حکم جایگاه حقوقیام و به درخواست همکارانم در خانه سینما، بیآنکه متنی را از پیش آماده کرده باشم روی صحنه رفتم و درباره جایگاه آقای مهرجویی و تاثیر اجتماعی آثارش صحبت کردم. پس از آن روی سخنم بیشتر با مسئولین فرهنگی بود، ابتدا از ایشان بابت همراهیشان در برگزاری مراسم و همچنین مراسم تشییع زندهیاد آتیلا پسیانی که هفته گذشته برگزار شده بود تشکر کردم و گفتم قدر هنرمندان را باید تا زنده هستند بدانند، روح حساس و زودرنج آنها را درک کنند و بگذارند اثرشان را دور از تنش و در آرامش خلق کنند. درباره فیلمسازان جوان هم صحبت کردم و تاکید کردم که باید آنها را دریابند و قدر استعدادهای درخشانشان را بدانند زیرا بذر سینماگران بهنام گذشته در جان آنها در حال جوانهزدن است و باید شرایط بالندگیشان فراهم شود. گفتم ما همه، مردم این سرزمین هستیم، به مردم و کشورمان عشق میورزیم و به همین دلیل ماندهایم و ترک وطن نکردهایم. ناگهان به یاد فجایع غزه افتادم، میخواستم بگویم اگر رفتار مسئولین با هنرمندان و آثارشان جز این بود که متاسفانه هست، بدون شک آنها هم آنچه را که در دل داشتند به زبان میآوردند، حوادث غمبار غزه و آنچه را که سالهاست بر ملت بیپناه فلسطین میگذرد محکوم و در آثارشان ثبت میکردند، اما متاسفانه به اشتباه واژه جنگ را به کار بردم.
من هم مثل همه هنرمندان از جنگ و خونریزی و کشتار بیزارم، هنرمندان همواره مدافع صلح و آرامش بودهاند و هر جنایتی را از سوی هر جنایتکاری در هرجای جهان محکوم کرده و میکنند، هیچ انتظاری هم از هیچکس ندارند جز احترام به هنرشان و آثاری که خلق میکنند، هنری که اصلیترین هدفش نفی خشونت، جنگ، نابرابری و بیعدالتی است.
و اما آنچه مرا به نوشتن این متن واداشته است احترام به افکار سینماگران، هنرمندان و مردم ایران است نه پاسخ به واکنشهای مغرضانه و جعلی که به راه افتاده و پیش از این هم آن را تجربه کرده بودم. آنها که آثار مرا دیدهاند و با کارهای من بزرگ شدهاند میدانند که من چگونه میاندیشم.
به عنوان مدیرعامل خانه سینما باز هم تأکید میکنم و از مدیران و مسئولان فرهنگی میخواهم که در رفتار خود با سینما و سینماگران تجدیدنظر کنند.»
خانم برومند در آخرین اسلاید از این پست اینستاگرامی خود نوشت: «در پایان بهعنوان شخص مرضیه برومند و یکی از سینماگران این سرزمین، در این روزها خود را موظف میدانم از صمیم قلب و با تمام وجود، فجایع و کشتار مردان و زنان و کودکان بیگناه و مظلوم سرزمین همواره زخمی و رنج کشیده فلسطین و بی توجهی جوامع بینالمللی را به این ظلم هشتاد ساله محکوم کنم.»