آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز چهارشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه را در این صفحه دنبال کنید.
اخبار روز گذشته را میتوانید در این صفحه بخوانید.
عناوین اخبار روز:
- پوتین: استفاده از موشکهای دوربرد توسط اوکراین تنها «رنج» آنها را بیشتر میکند
- توییتر نوشتن پیام را برای کاربران جدید در نیوزیلند و فیلیپین پولی کرد
- آغاز محاکمه صدراعظم پیشین اتریش به اتهام شهادت دروغ
- با رأی دومای روسیه، مصوبۀ پارلمان درباره پیمان منع جامع آزمایش هستهای لغو شد
- احتمال انتخاب عربستان سعودی به عنوان میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ افزایش یافت
- حدود ۳۵۰ قطعه از ۲۰۰۰ قطعۀ دزدیده شده از موزه بریتانیا پیدا شدند
- اعتراض جمهوریخواهان آمریکا به سفیر پیشنهادی بایدن برای اسرائیل: به ایران نزدیک است
- اعتصاب ۵۰۰ کارگر مهاجر بدون مدارک رسمی در فرانسه در اعتراض به «استثمار» شرکتها
- کشته شدن دستکم ۳ نفر در پی حملات شبانه روسیه به اوکراین
- نامه سرگشاده جمعی از اهل قلم در ایران برای آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی
پوتین: استفاده از موشکهای دوربرد توسط اوکراین تنها «رنج» آنها را بیشتر میکند
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه روز چهارشنبه اقدام واشنگتن در دادن موشکهای هدایت شونده دوربرد ATACMS به اوکراین را یک «اشتباه» خواند و افزود که این موشکها بر خط مقدم تأثیر نمیگذارند و تنها «عذاب» اوکراین را طولانیتر میکنند.
با توجه به کندی ضدحملات اوکراین برای بازپس گیری سرزمینهای اشغالی، زلنسکی از متحدان غربی خود خواسته بود که تسلیحاتی با برد بلندتر را برای حمله به اعماق خاک تحت کنترل روسیه در اختیارش بگذارند.
با این وجود پوتین در جریان نشست خبر در پکن گفت: «این کار به هیچ وجه وضعیت را در خط مقدم تغییر نمیدهد.»
به گفته رسانههای آمریکایی، حداکثر برد این موشکها حدود ۱۶۰ کیلومتر است.
قدردانی روسیه از کره شمالی برای حمایت از مسکو
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز چهارشنبه یعنی تنها چند روز پس از آن که ایالات متحده اعلام کرد پیونگیانگ مهمات قابل توجهی را برای جنگ اوکراین به مسکو منتقل کرده، وارد کره شمالی شد.
او در بدو ورود گفت که این سفر ، فرصتی برای بحث در مورد چگونگی اجرای توافقاتی است که پیش از این در ماه سپتامبر در جریان دیدار ولادیمیر پوتین و کیم جونگ اون در شرق روسیه حاصل شده است.
سرگئی لاوروف افزود: «روسیه از حمایت اصولی و بدون ابهام کره شمالی از اقدامات روسیه در چارچوب عملیات نظامی ویژه در اوکراین بسیار قدردانی میکند.»

توییتر نوشتن پیام را برای کاربران جدید در نیوزیلند و فیلیپین پولی کرد
شبکه اجتماعی «ایکس» یا همان توییتر پیشین روز سهشنبه اعلام کرد که در چهارچوب یک طرح آزمایشی، از کاربران جدید دو کشور نیوزیلند و فیلیپین در ازای ارائه خدماتی همچون امکان نوشتن مطلب، پول میگیرد.
توییتر میگوید که این کار با هدف کاهش اسپمها و هرزنامهها انجام داده است.
ایلان ماسک، میلیاردر عرصه فناوری که سال گذشته شبکه اجتماعی توییتر را به قیمت ۴۴ میلیارد دلار خرید، مدتهاست که از حسابهای جعلی، رباتها و اسپمهای موجود در این پلتفرم شکایت دارد و در همین راستا دست به انجام تغییراتی زده که البته مورد انتقاد کاربران در سراسر جهان قرار گرفته است.
به این ترتیب در چهارچوب یک طرح آزمایشی که «Not A Bot» نام دارد، کاربران جدید در دو کشور نیوزلند و فیلیپین باید سالانه هزینهای را در قبال توانایی نوشتن در این شبکه، لایک کردن و پاسخ به پستها و محتواها بپردازند.
این شرکت اعلام کرد که کاربران قدیمی تحت تاثیر این سیاست جدید قرار نخواهند گرفت.
برای کاربران جدید در فیلیپین حدود ۰.۷۵ دلار در سال و برای کاربران نیوزلند ۰.۸۵ دلار هزینه تعیین شده است و افرادی که مایل به پرداخت این مبلغ نیستند، میتوانند همچنان عضو توییتر باشند اما فقط مطالب را بخوانند و دنبال کنند.

آغاز محاکمه صدراعظم پیشین اتریش به اتهام شهادت دروغ
سباستین کورتس، صدراعظم پیشین اتریش روز چهارشنبه در دادگاه حاضر شد تا به اتهاماتش در پرونده جدیدی رسیدگی شود که میتواند بر سرنوشت انتخاباتی حزب حاکم تأثیر بگذارد.
او پیش از این نیز موضوع تحقیق یک پرونده فساد دیگر بود که اعلام میداشت کورتس و نزدیکانش در انتشار نظرسنجیهایی دست داشتهاند که نتایج آن به نفع او و حزبش دستکاری شده بود.
کورتس ۳۷ ساله که تمام اتهامات مطرح شده علیه خود را رد میکند، از سیاست کنارهگیری کرده؛ با این وجود ائتلافی که او با جناح چپ سبزها در سال ۲۰۲۰ میلادی تشکیل داد، همچنان در قدرت باقی مانده است.
موضوع پرونده قضایی جدید، احتمال دروغگویی او به یک کمیسیون تحقیق پارلمانی در سال ۲۰۲۰ میلادی است و اگر در این دادگاه مجرم شناخته شود، با سه سال زندان یا به احتمال زیاد جریمه نقدی روبرو خواهد شد.

با رأی دومای روسیه، مصوبۀ پارلمان درباره پیمان منع جامع آزمایش هستهای لغو شد
در بحبوحه تشدید تنشها با غرب، پارلمان روسیه با تصویب لایحهای که موضع قانونی مسکو را در مورد آزمایشهای هستهای تغییر میدهد، به خواست ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور این کشور پاسخ مثبت داد.
پوتین پیش از این در ۵ اکتبر از دوما خواسته بود تا با دادن رأی به لغو چنین مصوبهای، دست به اقدام متقابل در قبال ایالات متحده بزنند که اگرچه این معاهده را امضا کرده، اما هرگز در کنگره خود تصویب نکرده است.
روسیه میگوید آزمایشهای هستهای خود را از سر نمیگیرد مگر اینکه واشنگتن چنین کاری انجام دهد.
با این وجود کارشناسان کنترل تسلیحات نگران هستند و میگویند هر آزمایشی از سوی روسیه یا ایالات متحده میتواند طرف مقابل را وادار به انجام عمل متقابل کند و چین، هند و پاکستان نیز ممکن است پس از آن، مسابقه تسلیحاتی جدیدی را آغاز کنند.
در حال حاضر همه کشورهای عضو این پیمان، مقررات وضع شده در چهارچوب این معاهده را رعایت میکنند و تنها کره شمالی برخلاف خواست جامعه جهانی به فعالیت هستهایش ادامه داده است.
روسیه در سال ۲۰۰۰ میلادی پیمان منع جامع آزمایش هستهای را در پارلمان خود تصویب کرد و اکنون میگوید اگرچه این مصوبه را لغو کرده، اما همچنان یکی از امضاکنندگان این معاهده باقی میماند و به ارائه دادهها در این زمینه به سیستم نظارت جهانی ادامه خواهد داد.

احتمال انتخاب عربستان سعودی به عنوان میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ افزایش یافت
با اعلام حمایت اندونزی از عربستان برای میزبانی جام جهانی مردان سال ۲۰۳۴ میلادی، یکی از معدود موانع باقی مانده بر سر راه سعودیها برای کسب این میزبانی نیز برطرف شد.
اریک توهیر، رئیس فدراسیون فوتبال اندونزی روز چهارشنبه و یک هفته پس از افشای مذاکراتش با استرالیا بر سر میزبانی مشترک جام جهانی ۲۰۳۴ میلادی، اعلام کرد که فدراسیون او نیز از میزبانی عربستان حمایت میکند.
این تصمیم، تنها ساعاتی قبل از برگزاری نشست آنلاین کنفدراسیون فوتبال آسیا با حضور ۴۷ عضو اعلام شد.

حدود ۳۵۰ قطعه از ۲۰۰۰ قطعۀ دزدیده شده از موزه بریتانیا پیدا شدند
جورج آزبورن، رئیس موزه بریتانیا روز چهارشنبه در جریان جلسه استماع پارلمان درباره رسوایی سرقت از این موزه، اعلام کرد که حدود ۳۵۰ قطعه از ۲۰۰۰ قطعۀ دزدیده شده پیدا شدند.
انتشار خبر این سرقتها در ماه اوت از این موزه که یکی از معتبرترین موزههای جهان است، شوکی برای جامعه فرهنگی بریتانیا بود و هارتویگ فیشر، مدیر موزه که از سال ۲۰۱۶ میلادی در این مقام بود نیز بلافاصله استعفای خود را اعلام کرد.
جورج آزبورن همچنین به نمایندگان پارلمان گفت که قصد دارند نمایشگاهی از حدود ۳۵۰ قطعه یافت شده برگزار کنند.
قطعات به سرقت رفته، عمدتا اشیای کوچکی مانند جواهرات، سنگهای نیمهقیمتی و ظروف شیشهای از یونان و روم باستان بودند که تا کنون در بخش انبار موزه نگهداری میشدند و نمایش داده نشدند.

اعتراض جمهوریخواهان آمریکا به سفیر پیشنهادی بایدن برای اسرائیل: به ایران نزدیک است
جمهوریخواهان کنگره آمریکا ضمن اعتراض به انتخاب جک (جیکوب) لو، وزیر خزانهداری دوران ریاست جمهوری باراک اوباما به عنوان سفیر جدید آمریکا در اسرائیل، اعلام کردند که او باید در جریان جلسه استماع روز چهارشنبه، به پرسشهای جدی درباره ایران جواب دهد.
تام نایدز، سفیر پیشین آمریکا در اسرائیل، مقامش را در ماه ژوئیه ترک کرد و واشنگتن از آن زمان سفیری در اسرائیل ندارد و درگیری اسرائیل و حماس نیز خالی بودن این پست و اهمیت آن را بیش از هر زمانی یادآوری میکند.
قرار است جک لو روز چهارشنبه در جلسه تایید کمیته روابط خارجی سنا حاضر شود؛ اما جمهوریخواهان میگویند که قصد دارند درباره فعالیتهای او در زمان حصول توافق هستهای سال ۲۰۱۵ ایران و قدرتهای بزرگ که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما رقم خورد، تحقیق کنند.
بیل هاگرتی، سناتور جمهوریخواه در این باره نوشت: «جک لو، مرد کلیدی در مذاکرات و کمپین اطلاعات نادرست برای توافق خطرناک اوباما با ایران بود».
جمهوریخواهان و حتی برخی از دموکراتها، با توافق هستهای سال ۲۰۱۵ مخالف بودند و اکنون نیز برخی از جمهوریخواهان، مراودات دولت بایدن با ایران بویژه آزادسازی ۶ میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده ایران در قبال مبادله زندانیان را از عوامل مؤثر در حمله اخیر حماس به اسرائیل میدانند.
جک لو که یک کارشناس بودجه است، پیش از آغاز فعالیتش به عنوان وزیر خزانهداری در فوریه ۲۰۱۳ میلادی، یعنی تا ژانویه ۲۰۱۲ میلادی در سمتهای مدیر دفتر بودجه و مدیریت و معاون بودجه و منابع وزارت خارجه آمریکا فعالیت میکرد.
جمهوریخواهان از آقای لو به این دلیل که به عنوان وزیر خزانهداری اوباما در سال ۲۰۱۶ میلادی، انتقال ۴۰۰ میلیون دلار پول نقد به ایران را تایید کرد، انتقاد دارند. این پول بخشی از تسویهحساب ۱.۷ میلیارد دلاری مربوط به اختلاف طولانیمدت دو کشور بر سر یک قرارداد تسلیحاتی چند ده ساله بود.
آقای لو همچنین متهم به دروغ گفتن به کنگره درباره توافق هستهای ایران است و در سال ۲۰۱۶ میلادی نیز به دلیل عدم حمایت از وتوی قطعنامه سازمان ملل در محکومیت شهرکسازیهای اسرائیل در خاک فلسطین، با انتقادهای زیادی مواجه شد.

اعتصاب ۵۰۰ کارگر مهاجر بدون مدارک رسمی در فرانسه در اعتراض به «استثمار» شرکتها
۵۰۰ کارگر بدون مدارک رسمی کار و زندگی در فرانسه (عمدتا از آفریقا) که بطور غیرقانونی در شرکتها مشغول کارند، روز سهشنبه در سرتاسر منطقه «ایل دوفرانس» به مرکزیت شهر پاریس دست به اعتصاب زدند.
آنها عمدتا کارگران فعال در بخش تدارکات، ساخت و ساز و نظافت شرکتها بودند.
این اعتصاب بطور هماهنگ در ۳۰ مرکز مختلف و با حمایت سندیکاهای کارگری فرانسه برگزار شد.
اتحادیه کارگری «س ژت» فرانسه اعلام کرد که این کارگران «بشدت استثمار» میشوند.
در بروشورهای این اتحادیه، نام شرکتهایی همچون «کرونوپست»، «کارفور»، «فدکس» و «فرانپری» دیده میشد که متهم به بهرهکشی از این کارگران بودند و اتحادیه اعلام کرد که اعتصابها تا زمان «قانونی شدن» فعالیت این کارگران ادامه خواهد داشت.

کشته شدن دستکم ۳ نفر در پی حملات شبانه روسیه به اوکراین
مقامات اوکراین روز چهارشنبه اعلام کردند که حملات موشکی شب گذشته نیروهای روسیه به استان دنیپروپتروفسک و شهر زاپوریژیا در اوکراین، دستکم ۳ کشته بر جای گذاشته است.
این حملات بین ساعت ۱:۳۳ تا ۱:۴۸ بامداد به وقت محلی روی داده و روسیه دستکم ۶ موشک شلیک کرده است.
گمان میرود که ۳ نفر دیگر نیز هنوز زیر آوار باشند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در واکنش اعلام کرد: «دولت شیطانی روسیه به استفاده از ترور و جنگ علیه غیرنظامیان ادامه میدهد.»

نامه سرگشاده جمعی از اهل قلم در ایران برای آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی
روزنامه شرق روز گذشته نامه سرگشاده حدود ۲۰۰ تن از روزنامهنگاران، نویسندگان و اهالی قلم ایران را منتشر کرد که خواستار آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی، دو روزنامهنگار در بند بودند.
در این نامه آمده است: «بیش از یک سال از بازداشت الهه محمدی و نیلوفر حامدی خبرنگاران روزنامههای هممیهن و شرق میگذرد و با وجود گذشت نزدیک به سه ماه از جلسه آخر دادگاه، همچنان آنها را بدون هیچ حکمی، تحت عنوان بازداشت موقت و بدون تبدیل قرار و آزادی، در زندان محبوس کردهاند. در حالی که بعد از گذشت یک سال با استناد به ماده ۲۴۴ و تبصره ۱ ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری، آنها باید آزاد شوند.»
در ادامه آمده است: «فضای آزاد رسانهای، اطلاعرسانی و بیان مسائل و مشکلات کشور و امکان نقد عملکردها، کلید اصلی رفعِ کاستیها، ناکارآمدیها و اقدامات غیرقانونی است... دستگیری و زندانی کردن این دو روزنامهنگار، ضربهای بزرگ به این رسالت مهم بوده و تداوم این بازداشت، بیش از همه فضا را برای جولان دادن بدخواهان مردم و کشور هموار میکند.»
امضاکنندگان این نامه در پایان اعلام میکنند: «ما روزنامهنگاران، نویسندگان و اهالی قلم ایران، با تاکید بر اینکه نگذاریم برخوردهای سلیقهای، فراقانونی و مغایر با آزادیهای مصرح در قانون اساسی، عرصه مناسبی را برای بدخواهان مردم فراهم آورد، خواستار آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی هستیم.»
الهه محمدی پس از تهیه گزارش از مرگ مهسا امینی، توسط وزارت اطلاعات ایران دستگیر شد.
نیلوفر حامدی نیز گزاشهای متعددی (از جمله درباره قتل رومینا اشرفی توسط پدرش، تیراندازی مأموران گشت ارشاد به زوجی در پارک پردیسان تهران، مصاحبه با خانواده و وکیل سپیده رشنو) تهیه کرده بود و سرانجام پس از پوشش اخبار مرگ مهسا امینی و شیوه برخورد نیروهای امنیتی با معترضان بازداشت شد.
