آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز پنجشنبه ۶ مهر ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۲۸ سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی در قالب خبرهای کوتاه را در این صفحه دنبال کنید.
برای مرور اخبار کوتاه روز گذشته به این صفحه مراجعه کنید.
دادستانی سوئیس دختر رئیس جمهور پیشین ازبکستان را به مشارکت در جرائم سازمانیافته متهم کرد
دادستانی سوئیس گلناره کریموا، دختر رئیس جمهوری پیشین ازبکستان را به مشارکت در جرائم سازمانیافته، پولشویی و جعل اوراق بهادار متهم کرد.
خانم کریموا، دختر بزرگ اسلام کریموف، رئیسجمهوری پیشین ازبکستان اینک در ازبکستان به دلیل فساد، پولشویی، کلاهبرداری و نقض شرایط حبس خانگیاش در بازداشت بهسر میبرد.
مقامهای سوئیس اعلام کردند که خانم کریموا در کنار مدیر سابق شعبه ازبکستانی یک شرکت مخابراتی روسی تحت پیگرد قانونی قرار گرفته است.
بنا به گزارش دادستانی سوئیس، خانم کریموا و مدیر سابق شعبه ازبکستانی یک شرکت مخابراتی روسی به مشارکت در جرائم سازمانیافته، پولشویی و جعل اوراق بهادار از سال ۲۰۰۵ تا سال ۲۰۱۳ متهم شدهاند.
خانم کریموا نخستینبار نیست که به فساد و پولشویی متهم میشود، او در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۰ نیر در دو پرونده جداگانه محکوم شده بود.

مایکل گمبون بازیگر سرشناس سینما و تئاتر در سن ۸۲ سالگی درگذشت
سر مایکل گامبون، بازیگر کهنهکار ایرلندی-انگلیسی در سن ۸۲ سالگی در بیمارستان درگذشت.
او که بیشتر به خاطر ایفای نقش «آلبوس دامبلدور » مدیر مدرسه هاگوارتز در فیلم هری پاتر شناخته میشود، دارای بیش از ۵ دهه سابقه فعالیت هنری است و حتی پیش از هنرنمایی در سریال هری پاتر نیز به عنوان یکی از بازیگران برجسته بریتانیا شناخته میشد.
گامبون به خاطر خدمات هنریاش در سال ۱۹۹۸ لقب «شوالیه» را الیزابت دوم، ملکه پیشین بریتانیا دریافت کرد.
او همچنین ۳ بار جایزه «لارنس الیویه» را از سوی انجمن تئاتر لندن و ۲ بار جایزهٔ انجمن بازیگران فیلم و چهار بار نیز جایزهٔ بفتا را دریافت کرده بود.

سفر امامعلی رحمان به برلین برای شرکت در اجلاس سران کشورهای آسیای مرکزی و آلمان
امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان از ۲۸ تا ۳۰ سپتامبر در سفری سهروزه در برلین، پایتخت آلمان خواهد بود تا در نشست رؤسای جمهور آسیای مرکزی (قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان) که به میزبانی فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس جمهور آلمان فدرال برگزار میشود، شرکت کند.
مهمترین هدف از تشکیل این نشست، گسترش همکاریهای اقتصادی منطقهای و بویژه افزایش همکاریها در موضوع انرژی است و قرار است رهبران کشورهای آسیای مرکزی با اولاف شولتز، صدراعظم آلمان نیز گفتگو کنند.
این اولین نشست مشترک رهبران پنج کشور آسیای مرکزی در این سطح با یکی از قدرتمندترین کشورهای عضو اتحادیه اروپا است.
برخی کارشناسان بر این باورند که که آلمان با میزبانی این نشست، درصدد کاهش نفوذ روسیه در این منطقه است.
علاوه بر این به نظر میرسد که حمله روسیه به اوکراین، قدرتهای جهانی از جمله چین و اتحادیه اروپا را بر آن داشته تا در زمانی که بسیاری از کشورهای آسیای میانه روابط طولانیمدت خود با روسیه را زیر سوال میبرند، به دنبال نقشی بیشتر در این منطقه باشند.
آلمان همچنین با توجه به تلاشهای برلین برای یافتن جایگزینی برای منابع انرژی روسیه، به این منطقه غنی از انرژی علاقمند است.

تشدید سختگیریها در دانشگاهها،؛ دانشجویان علامه حق پوشیدن چکمه با پاشنه و ساق بلند ندارند
گزارشها از ایران حکایت از آن دارد که همزمان با شروع سال تحصیلی جدید، سختگیری بر دانشجویان در ارتباط با حجاب اجباری و نوع پوشش آنها تشدید شده است.
در همین زمینه، دانشگاه علامه طباطبایی در آییننامه انضباطی خود برای سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳، آرایش، تتو و پوشیدن کفش و چکمه با پاشنه و ساق بلند توسط دانشجویان را ممنوع اعلام کرده است.
در آییننامه انضباطی دانشگاه علامه طباطبایی همچنین با تأکید بر لزوم رعایت موازین شرعی در ارتباط با نامحرم، پوشیدن روسری کوتاه، شال و کلاه بدون روسری یا مقنعه ممنوع شده است.
دانشگاه علامه طباطبائی هشدار داده است که با دانشجویانی که این موارد را در همه محیطهای دانشگاه رعایت نکنند، «مطابق با مقررات رفتار خواهد شد.»

دیدار رمضان قدیروف با پوتین پس از اعتراضات به ضرب و شتم یک زندانی روس توسط پسرش
رمضان قدیروف، رهبر چچن، این هفته با تمجید از پسر ۱۵ سالهاش به دلیل کتک زدن یک زندانی روس در بازداشتگاه چچن، حتی تندروهای طرفدار کرملین را خشمگین کرد.
او در کانال تلگرام نوشت که در جریان گفتگو با ولادیمیر پوتین، درباره موضوعات مختلفی از جمله مشارکتش در تلاشهای جنگی روسیه در اوکراین صحبت کرده است.
مشخص نیست که آیا ماجرای ضرب و شتم نیکیتا ژوراول، زندانی روستبار که متهم به سوزاندن قرآن است، توسط «آدام» پسر قدیروف نیز موضوع این گفتگوها بوده است یا خیر.
قدیروف پیش از این ویدئویی از این حادثه منتشر کرده و گفته بود که به پسرش به خاطر دفاع از دین اسلام افتخار میکند.
اگرچه سوزاندن قرآن در چچن روی نداده بود، اما به گفته بازرسان روسیه، نیکیتا ژوراول را به بازداشتگاه چچن منتقل کردند زیرا مسلمانان آنجا خود را قربانی این حادثه میدانستند.
با این وجود حتی مفسران روسی طرفدار جنگ کرملین، این کار را عملی غیرقانونی توصیف و تاکید کردند که دادگاه باید درباره اقدام نیکیتا ژوراول تصمیم میگرفت.
کرملین تا کنون از اظهارنظر درباره این حادثه خودداری کرده است؛ بویژه آنکه تضمین ثبات در چچن برای مسکو امری حیاتی محسوب میشود.

چین و عربستان رزمایش دریایی مشترک برگزار میکنند
وزارت دفاع چین اعلام کرد که نیروی دریایی این کشور به همراه نیروی دریایی عربستان سعودی در ماه اکتبر یک رزمایش مشترک برگزار خواهند کرد.
بنا به گزارش این وزارتخانه، این رزمایش با نام «شمشیر آبی ۲۰۲۳» در آبهای استان گوانگدونگ برگزار خواهد شد.
سخنگوی وزارت دفاع چین گفت که رزمایش مشترک دو کشور بر «عملیات ضدتروریستی در دریا» متمرکز خواهد بود.
بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی، پکن و ریاض در سال ۲۰۱۹ نخستین رزمایش مشترک خود را برگزار کردند. به این ترتیب این دومین رزمایش مشترک چین و عربستان خواهد بود.
سخنگوی وزارت دفاع چین از «عمق بخشیدن به همکاریهای سیاسی و دوستانه بین ارتشهای دو کشور و بهبود سطح آموزش کاربردی» به عنوان اهداف رزمایشهای مشترک نام برد.
پکن و ریاض در چند سال گذشته بر سطح همکاریهای خود در زمینههای مختلف افزودهاند.

رشد اقتصادی آلمان در سال ۲۰۲۳ منفی باقی میماند
پنج موسسه اقتصادی (Halley، Kiel، RWI،Leibniz،Austrian) پیشبینی کردند که تولید ناخالص داخلی آلمان در سال ۲۰۲۳ به میزان ۰.۶ درصد کاهش یابد.
بر پایه گزارش این موسسات مطالعات اقتصادی، افزایش نرخهای بهره همچنان به رونق اقتصادی آلمان ضربه میزند و تورم بالا هم باعث کاهش بیشتر مصرف عمومی خواهد شد.
بانک مرکزی اروپا نرخ بهره پایه را به ۴.۵ درصد رسانده و نرخ تورم نیز در آلمان به بیش از ۶ درصد رسیده است.
پنج موسسه اقتصادی آلمان که پیشبینی آنها یکی از شاخصهای مورد اتکای وزارت اقتصاد آلمان است، نرخ رشد اقتصادی این کشور را در سال ۲۰۲۴ از ۱.۵ درصد پیشین به ۱.۳ درصد کاهش دادند.

زهرا رهنورد: مأموران گفتند برای سبزی خریدن و زیارت رفتن آزادید، نه برای فعالیت اجتماعی
زهرا رهنورد که همراه با همسرش، میرحسین موسوی و دیگر رهبر جنبش سبز، مهدی کروبی ۱۳ سال است در حصر خانگی بهسر میبرد، گفت که مأموران امنیتی ایران به او گفتهاند که میتواند از آزادی «فردی» مانند «زیارت رفتن» یا «سبزی خریدن» استفاده کند اما حق فعالیت اجتماعی ندارد.
او در واکنش به فشارهای نهادهای امنیتی بر ۵۷۰ فعال سیاسی، مدنی و فرهنگی که با امضای بیانیهای خواستار آزادی آنها شده بودند، در بیانیهای نوشت: «البته این آزادی پیشکش خودشان. آزادی من، در گرو آزادی کشورمان ایران است.»
خانم رهنورد در ادامه این بیانیه که کانال تلگرامی «کلمه» منتشر کرده است، درباره ادعاهای نیروهای امنیتی در گفتگو با افرادی که خواستار آزادی این سه نفر از حصر خانگی شدهاند، نوشت: «مأموران آنان را تهدید و گاه اهانت کردهاند و برایشان خط و نشان کشیدهاند. حتی به دروغ گفتهاند که «محصوران یا آزادیهایی دارند یا خود حصرخواه هستند مثل رهنورد که خودش نمیخواهد آزاد باشد!… و البته این ادعا قصهایست که سر دراز دارد.»
خانم رهنورد در ادامه با بیان اینکه مأموران «حتی از نشان دادن حکمی» در این زمینه به او خودداری کردهاند، نوشت: «میدانستم که حکومت همیشه در پی ادعاهای کمهزینه است بهخصوص در مورد قتل زندانیها و معترضان خیابانی مبنی بر این که: خودشان نمیخواهند آزاد باشند، خودکشی کردند، از بلندی پرت شدند، مریض بودند… پیر شدند و مردند.»
مدتی پیش، بیش از ۵۷۰ فعال سیاسی،فرهنگی و مدنی در نامهای سرگشاده با اعتراض به «حصر ۱۳ ساله مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد»، ادامه آن را «قتل تدریجی» این سه نفر دانسته و خواهان پایان حصر آنها شدند.

فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران از احداث پایگاه دائمی ایران در قطب جنوب خبر داد
شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران در یک برنامه زنده تلویزیونی گفت که این کشور یک «پایگاه دائمی» در قطب جنوب احداث خواهد کرد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران گفت: «ما چون از سواحل زیبای مکران به قطب جنوب مسلط هستیم، در آنجا ملکیت داریم. این ملکیت متعلق به مردم است و انشاالله برنامه ما این است که پرچم ایران را آنجا بالا ببریم.»
