آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز سهشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۱ اوت ۲۰۲۳ میلادی را در قالب خبرهای کوتاه در این صفحه دنبال کنید.
برای مرور اخبار کوتاه روز گذشته اینجا کلیک کنید.
فهرست خبرهای برگزیده امروز:
«میثاق حق زندگی» از طرف شماری از احزاب و سازمانهای سیاسی دموکراسیخواه ایران منتشر شد
طالبان به یک دوره مختلط آموزش روزنامهنگاری در ولایت ننگرهار حمله کرد
دانیل اورتگا: ناتو و آمریکا میخواهند با شکست فدراسیون روسیه «اربابان جهان» شوند
امارات و بحرین برنامه جذب پزشکان اسرائیلی مخالف نتانیاهو را آغاز کردند
پایان گفتگوهای دو روزه آمریکا و طالبان در مورد اقتصاد، حقوق بشر و قاچاق مواد مخدر
چین خطاب به آمریکا: از ادامه مسیر اشتباه و خطرناک در مورد تایوان اجتناب کن
آمریکا از تمدید ششماهه وضعیت اضطراری در میانمار ابراز نگرانی کرد
روسیه: حمله اوکراین به کشتیهایمان در دریای سیاه را دفع کردیم
آنگ سان سوچی رهبر سابق غیرنظامی میانمار مورد عفو قرار گرفت
داعش مسئولیت حمله انتحاری مرگبار به تظاهرات «جمعیت علمای اسلام» در پاکستان را بر عهده گرفت
«میثاق حق زندگی» از طرف شماری از احزاب و سازمانهای سیاسی دموکراسیخواه ایران منتشر شد
تعدادی از احزاب و سازمانهای سیاسی اپوزیسیون و دموکراسیخواه ایران روز سهشنبه دهم مرداد متنی به نام «میثاق حق زندگی» منتشر کردند و آنطور که از این میثاق برمیآید، قرار است برای «مبارزه با کلیت نظام جمهوری اسلامی» و «تشکیل نظام سیاسی جایگزین» راهکارهایی ارائه دهد.
در میان امضاکنندگان این میثاق، نام ۱۵ حزب اپوزیسیون اتحاد جمهوری خواهان ايران، همبستگی جمهوری خواهان ايران، سازمانهای جبهه ملی ايران در خارج از کشور، حزب مشروطه ایران، جبهه ملی ايران ـ اروپا، حزب چپ ايران، سازمان فدائيان خلق ايران (اکثريت)، حزب دمکراتيک مردم ايران، شورای مديريت گذار، شورای ملی تصميم، حزب دموکرات آذربايجان، نقشه راه برای دموکراسی در ایران، جبهه مردمان ايران، همبستگی فراگیر برای آزادی و برابری در ایران و کنگره ملیتهای ایران فدرال دیده میشود.
آنطور که از این میثاق برمیآید، ارکان اصلی آن «حقِ داشتن حق، منتزع از گرایش سیاسی، گرایش دینی، گرایش جنسی، گرایش عقیدتی و تعلق فرهنگی، زبانی و ملیتی»، «منع مطلق اعدام»، «منع مطلق شکنجه جسمی و روانی» و «پایبندی به رویه قضایی عادلانه، شفاف و شکایتپذیر، بدون هیچ استثنایی» هستند.

۱۵ درصد از کودکان ایران «کودک کار» هستند
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به آسیبشناسی نظارت مؤثر بر عدم استفاده از کودکان برای کار پرداخته است. بر اساس این گزارش ۱۵ درصد از کودکان کشور «کودک کار» هستند. این گزارش همچنین عنوان کرده که «حدود ۱۰ درصد از کودکان کار» به مدرسه نمیروند.
بر اساس این گزارش، منظور از کار کودک، کارهایی است که «کودکان را از دوران کودکی، از ظرفیت و توانایی و شأنشان محروم میکند و برای رشد فیزیکی و روانی آنها مضر است».
این گزارش با عنوان «چالشهای نظارت مؤثر بر عدم استفاده از کار کودکان» نوشته است که برخی از این کودکان بهدلایل مختلف از جمله فقر خانوادهها در اشکال مختلفی از «کار کودک» مانند کار در کارگاهها مشغول هستند.
یکی از نتایج به دست آمده در این تحقیق، این است که ماهیت تعدادی از کارهای کودک بهویژه بدترین اشکال آن، بهگونهای است که «نظارت بر آنها و لذا حذف آنها را دشوار میکند». طبق این گزارش، کارهای خانگی، کارهای غیرقانونی نظیر جابهجایی مواد مخدر، کار در مناطق دشوار و دور از نظارت نظیر کولبری، سوءاستفاده جنسی از کودکان در زمینههای مختلف نمونهای از این کارها هستند. برای مثال نظارت قانونی بر کارهای خانگی بهدلیل آنکه در حوزه خصوصی رخ میدهد بهراحتی امکانپذیر نیست.
طبق این گزارش، کار کودک بهدلیل آسیبهای آن بهلحاظ قانونی در قوانین بینالمللی و داخلی نظیر قانون کار (1369) و قانون حمایت از اطفال و نوجوانان (1399) منع و جرمانگاری شده و دولت مکلف شده است بهمنظور کاهش کار کودکان، اقدامات و حمایتهای لازم از کودکان را بهعمل آورد.

طالبان به یک دوره مختلط آموزش روزنامهنگاری در ولایت ننگرهار حمله کرد
به گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان، نیروهای طالبان به دفتر رادیو و تلویزیون محلی «همیشهبهار» در ولایت ننگرهار به دلیل حضور مختلط دختران و پسران حمله کرده است.
این شبکه رادیویی و تلویزیونی، یک دوره آموزش خبرنگاری برگزار کرده بود که نیروهای طالبان هجوم برده و کلاسها را تعطیل کردند.
به گفته اتلخان استانکری، مدیرمسئول رادیو و تلویزیون «همیشهبهار» در این دوره آموزشی، ۱۶ نفر از جمله شش دختر حضور داشتهاند.
او افزود: «نیروهای طالبان ضمن رفتار خشونتآمیز با کارمندان رادیو و تلویزیون همیشهبهار و تهدید آنان، گفتهاند که اجازه ندارند چنین برنامهای را با حضور دختران برگزار کنند و سپس با تهدید به شرکتکنندگان دستور دادند که هرچه زودتر آنجا را ترک کنند.»
پس از این اتفاق، مرکز خبرنگاران افغانستان در بیانیهای هجوم نیروهای طالبان به ساختمان رادیو و تلویزیون همیشهبهار در جلالآباد را «اقدامی در جهت فشار و محدودکردن بیشتر فعالیت رسانههای آزاد» خواند و محکوم کرد.
دانیل اورتگا: ناتو و آمریکا میخواهند با شکست فدراسیون روسیه «اربابان جهان» شوند
دانیل اورتگا، رئیس جمهوری نیکاراگوئه بر این باور است که تهاجم نظامی روسیه به اوکراین از حالت جنگ میان دو کشور خارج شده و به درگیری «امپریالیستها» تبدیل شده است.
او میگوید: «این دیگر جنگ بین روسیه و اوکراین نیست، این جنگ امپریالیستهای زمین به رهبری ناتو و ایالات متحده است. آنها در تلاشند تا فدراسیون روسیه را نابود کرده و خود را به عنوان اربابان کره زمین معرفی کنند.»
آقای اورتگا افزود: «ما صلحطلب هستیم، نه خواهان درگیری کشورها هستیم و نه مشتاق آن. به ویژه رویارویی نظیر این که موجودیت نوع بشر را به خطر میاندازد.»
او تاکید کرد: «ناتو باید از این معرکه خارج شود و اجازه دهد فدراسیون روسیه و اوکراین برای صلح به توافق برسند.»

امارات و بحرین برنامه جذب پزشکان اسرائیلی مخالف نتانیاهو را آغاز کردند
در حالی که برخی از پزشکان اسرائیلی به دلیل اصلاحات قضایی دولت بنیامین نتانیاهو به فکر مهاجرت از کشور افتادهاند، مقامهای امارات عربی متحده و بحرین تلاشهای خود را برای جذب آنها آغاز کردهاند.
در پی بالا گرفتن نارضایتیهای عمومی از تصویب بخشهای مهمی از اصلاحات قضایی مد نظر نخست وزیر اسرائیل که منتقدان آن را تلاش برای محدود کردن نظارت قضایی بر دولت میدانند، چند صد پزشک اسرائیلی با تشکیل یک گروه در یکی از شبکههای اجتماعی اقدام به طرح مشاورهها برای مهاجرت به خارج از کشور کردهاند. کانال ۱۲ اسرائیل روز دوشنبه گزارش داد که گروهی از این پزشکان اعلام کردهاند که پیشنهادات جذابی را از سوی منابع رسمی در امارات عربی متحده و بحرین دریافت کردهاند.
شرایط پیشنهادات ارائه شده توسط امارات عربی متحده شامل پرداخت حقوقی سه برابر بالاتر از استاندارد رایج در اسرائیل، فرصتهای تحصیلی برای فرزندان پزشکان، اعطای «ویزای طلایی» و اجازه اقامت طولانی مدت عنوان شده است.

پایان گفتگوهای دو روزه آمریکا و طالبان در مورد اقتصاد، حقوق بشر و قاچاق مواد مخدر
وزارت خارجه ایالات متحده روز دوشنبه و در پایان گفتگوهای دو روزه در قطر با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «مقامات آمریکا به نمایندگان طالبان گفتهاند که واشنگتن آماده گفتگوهای فنی در مورد برقراری ثبات اقتصادی و مبارزه با قاچاق مواد مخدر است.»
در این بیانیه، طرف آمریکایی نگرانیهای خود را در مورد «وخامت» وضعیت حقوق بشر در افغانستان تکرار کرد و از طالبان خواست تا ممنوعیتهای تحصیل متوسطه دختران و اشتغال زنان را لغو و آمریکاییهای بازداشت شده را آزاد کند.
در مقابل، مقامهای طالبان نیز خواستار لغو تحریمهای وضع شده علیه امارات اسلامی از جمله رفع محدودیتهای وضع شده علیه رهبران طالبان و بازگرداندن داراییهای خارجی بانک مرکزی افغانستان شدهاند.
نشست دوحه در باره افغانستان با حضور هیاتی از مقامهای امارت اسلامی به سرپرستی امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان و نمایندگان امریکا برای افغانستان از جمله توماس وست و رینا امیری برگزار شد.

چین خطاب به آمریکا: از ادامه مسیر اشتباه و خطرناک در مورد تایوان اجتناب کن
چین روز سهشنبه گفت اعتراض خود را نسبت به ارائه بسته کمک تسلیحاتی به تایوان به ایالات متحده اعلام کرده و از واشنگتن خواسته تا از ادامه مسیری که به تعبیر پکن «اشتباه و خطرناک» است، اجتناب کند.
تان کفی، سخنگوی وزارت دفاع چین، گفت که ایالات متحده باید هرگونه «همکاری نظامی» را با تایوان متوقف کند. به گفته آقای تان «موضوع تایوان خط قرمزی است که نمیتوان از آن در روابط چین و آمریکا عبور کرد.»
در حالی که کنگره آمریکا مجوز کمک تسلیحاتی یک میلیارد دلاری را به عنوان بخشی از بودجه سال ۲۰۲۳ صادر کرده، ایالات متحده روز جمعه از بسته کمک تسلیحاتی ۳۴۵ میلیون دلاری به تایوان رونمایی کرد.

آمریکا از تمدید ششماهه وضعیت اضطراری در میانمار ابراز نگرانی کرد
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، اعلام کرد ایالات متحده از تصمیم حکومت نظامی میانمار برای تمدید وضعیت اضطراری در این کشور به مدت شش ماه «عمیقا نگران» است.
تصمیم مقامات میانمار برای تمدید وضعیت اضطراری در روز گذشته به معنای تاخیر در انتخاباتی است که ارتش متعهد شده بود در ماه اوت برگزار خواهد کرد.
این در شرایطی است که مقامات میانمار همزمان از عفو و آزادی آنگ سان سوچی (رهبر مخالفان) و ۷ هزار زندانی دیگر خبر دادهاند.
این کشور آسیای جنوب شرقی از زمان کودتا علیه خانم سوچی در سال ۲۰۲۱ خشونتهای مرگبار و سرکوب خونین مخالفان را شاهد بوده است، امری که جرقه درگیری در سراسر کشور را زده و در عین حال اقتصاد محلی را مختل کرده است.
ماه گذشته، واشنگتن وزارت دفاع و دو بانک وابسته به حکومت میانمار را در لیست تحریم قرار داده بود.

روسیه: حمله اوکراین به کشتیهایمان در دریای سیاه را دفع کردیم
وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه ۱ اوت (۱۰ مرداد) اعلام کرد سه قایق بدون سرنشین اوکراین را که به دو کشتی نیروی دریایی این کشور در دریای سیاه حمله کرده بودند منهدم کرده است.
این وزارتخانه گفته است دو کشتی «سرگئی کوتوف» و «واسیلی بیکوف» برای گشتزنی و کنترل عبور کشتیهای گذری دیگر در منطقه حضور داشتند که مورد حمله قرار گرفتند.
مطابق بیانیه صادر شده، حادثه در ۳۴۰ کیلومتری جنوب غربی سواستوپل رخ داده است.

آنگ سان سوچی رهبر سابق غیرنظامی میانمار مورد عفو قرار گرفت
آنگ سان سوچی که از زمان برکناریاش در کودتای نظامیان در سال ۲۰۲۱ میلادی در بازداشت به سر میبرد، با فرمانی حکومتی و همراه با ۷ هزار زندانی دیگر مورد عفو قرار گرفت.
در گزارش خبرگزاری دولتی میانمار آمده است: «رئیس شورای اداری ایالتی داو آنگ سان سوچی را که توسط دادگاه های مربوطه محکوم شده بود، مطابق با قانون حقوق بشر عفو کرد.»
خانم سوچی ۷۸ ساله به اتهامات مختلفی از جمله رشوهخواری، داشتن بیسیم غیرقانونی و زیر پا گذاشتن محدودیتهای وضعشده به خاطر همهگیری کووید-۱۹ به ۳۳ سال زندان محکوم شده بود.
گروههای حقوق بشری حکم زندان این برنده جایزه صلح نوبل را «ساختگی» و ابزاری برای دور نگه داشتن او از سیاست میدانستند.
پیشتر در هفته گذشته رسانهها گزارش داده بودند خانم سوچی از سلول خود در زندان به یک مجتمع دولتی در نایپیداو پایتخت انتقال یافته تا در آنجا با شماری از مقامات ارشد از جمله تی خون میات رئیس مجلس نمایندگان میانمار و همچنین دنگ شی جوان فرستاده ویژه چین در امور آسیایی که به این کشور سفر کرده بود دیدارکند.
