تحولات ایران و جهان؛ خطیب نماز جمعه تهران: روسیه فورا موضع خود را درباره جزایر سه‌گانه اصلاح کند

جزیره ابوموسی در خلیج فارس
جزیره ابوموسی در خلیج فارس Copyright ایسنا
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز جمعه ۲۳ تیرماه ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۱۴ ژوئیه ۲۰۲۳ میلادی را در قالب خبرهای کوتاه در این صفحه دنبال کنید.

برای مرور اخبار روز گذشته اینجا را کلیک کنید.

آگهی

فهرست عناوین خبری برگزیده امروز:

14.07.2023
17:05

آمریکا از سوی وزارت دفاع چین به نظامی‌سازی فضا متهم شد

در نبود روابط نظامی دیپلماتیک بین پکن و واشنگتن و یک روز پس از اعتراض چین نسبت به عبور هواپیمای آمریکایی ضد زیردریایی «بوئینگ پی-۸ پوسایدون» از تنگه تایوان، پکن این بار ایالات متحده را به نظامی‌سازی فضا متهم کرد.

سخنگوی وزارت دفاع چین روز جمعه اعلام کرد که اقدامات ایالات متحده از جمله تاسیس نیروی فضایی ارتش در سال ۲۰۱۹ میلادی «بر امنیت فضا و ثبات راهبردی جهانی تأثیر منفی زیادی گذاشته است».

آقای تان گفت: «در سال‌های اخیر، ایالات متحده به نظامی‌سازی فضا سرعت بخشیده است. مایلم تکرار کنم که چین به استفاده مسالمت‌آمیز از فضا پایبند است و قاطعانه با تسلیحاتی‌کردن فضا و تبدیل آن به میدان جنگ و با هر نوع مسابقه تسلیحاتی در فضا مخالف است.»

یونیفرم نیروی فضایی آمریکا - آسوشیتدپرس
14.07.2023
16:30

بایدن با اصلاح شیوه‌ پرداختی، بخشی از بدهی وام‌های دانشجویان را می‌بخشد
 

کمتر از دو هفته پس از رای نهایی دیوان عالی آمریکا مبنی بر مخالفت با اجرایی شدن طرح دولت بایدن برای بخشودگی ۴۳۰ میلیارد دلار بدهی وام‌های دانشجویی؛ وزارت آموزش ایالات متحده روز جمعه اعلام کرد که دولت جو بایدن با «اصلاح» شیوه‌های «بازپرداخت مبتنی بر درآمد / IDR»، با بخشودگی بدهی وام‌های دانشجویی ۸۰۴ هزار دانشجو معادل ۳۹ میلیارد دلار موافقت خواهد کرد.

به این ترتیب وام گیرندگانی که ۲۰ یا ۲۵ سال پرداخت ماهانه بر اساس IDR انجام داده باشند، واجد شرایط بخشش خواهند بود.

پیش‌تر جو بایدن وعده داده بود که با وجود مخالفت دیوان عالی آمریکا با برنامه وی برای بخشودگی ۴۳۰ میلیارد دلار بدهی دانشجویی، اقدامات جدیدی رل برای ارائه تسهیلات وام دانشجویی به آمریکایی‌ها به اجرا بگذارد.

دیوان عالی آمریکا در روز اعلام رای در مورد بخشودگی بدهی وام‌های دانشجویی - آسوشیتدپرس
14.07.2023
16:04

اردوغان؛ با پوتین در مورد صادرات غلات اوکراین هم نظریم؛ کرملین: تصمیمی اعلام نشده است
 

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه روز جمعه گفت که با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در مورد تمدید مجوز توافقنامه صادرات غلات اوکراین از مسیر دریای سیاه توافق دارد. اردوغان ابراز امیدواری کرد که این توافق با تلاش‌های سازمان ملل و ترکیه بعد از پایان مهلت فعلی خود در هفدهم ژوئیه باز هم تمدید شود.

با این حال دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز جمعه به خبرنگاران گفت: «ولادیمیر پوتین در چند روز آینده برنامه‌ای برای گفت‌وگوی تلفنی با رجب طیب اردوغان ندارد، اگرچه ممکن است در صورت لزوم تماسی برنامه‌ریزی شود.»

طرح موسوم به «ابتکار غلات دریای سیاه» با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه در ژوئیه ۲۰۲۲ بین روسیه و اوکراین مورد توافق قرار گرفت.

اوکراین و روسیه از جمله صادرکنندگان پیشرو غلات در جهان هستند. پوتین معتقد است که قرارداد غلات یک بازی یکطرفه است و هیچ‌یک از عناصر توافق که به منافع روسیه مربوط می‌شود تاکنون اجرایی نشده است.

اردوغان در حاشیه نشست ناتو در لیتوانی - آسوشیتدپرس
14.07.2023
14:55

تصویب قانونی علیه تراجنسیتی‌ها توسط نمایندگان پارلمان روسیه

نمایندگان پارلمان روسیه روز جمعه قانونی را تصویب کردند که طی آن تغییر جنسیت ممنوع می‌شود و همچنین افراد تراجنسیتی از پذیرش کودکان به فرزندخواندگی منع می‌شوند. 

ولاچسلاو رئیس مجلس سفلی پارلمان روسیه (دوما) در کانال تلگرام خود نوشت: «این تصمیم از فرزندان و شهروندان ما محافظت می‌کند.»

این درحالی است که پس از فروپاشی نظام کمونیستی اتحادیه جماهیر شوروی سابق، عمل‌های جراحی و همچنین درمان‌های هورمونی در روسیه قابل دسترس شده بود.

از ابتدا تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، مقامات مسکو به بهانه مبارزه با «رفتارهای منحرف و وارداتی از غرب» به تشدید اقدامات محافظه‌کارانه به ویژه علیه اقلیت +LGBT پرداختند. سرویس امنیتی روسیه حتی در روز پنجشنبه یک فعال تراجنسیتی را به اتهام «خیانت بزرگ» و همکاری با اوکراین دستگیر کرد. این فعال اکنون در خطر حکم حبس ابد است. 

عکس از AP
14.07.2023
14:30

درهای آکروپولیس یونان در ساعات اوج گرما به روی بازدید‌کنندگان بسته می‌شود

بنابر اعلام لینا مندونی، وزیر فرهنگ یونان، آکروپولیس، مهم‌ترین جاذبه جهان‌گردی یونان درهای خود را در گرم‌ترین ساعات روز جمعه ۱۴ ژوئیه یعنی از ۱۲ ظهر تا ۵ بعد از ظهر به وقت محلی به روی گردشگران می‌بندد.

خانم مندونی همچنین افزود: «ممکن است این اقدام را برای فردا نیز اتخاذ کنیم.»

انتظار می‌رود دمای هوای آتن در روز جمعه و شنبه به ۴۰ درجه سانتیگراد برسد.

بقیه مکان‌های گردشگری در اطراف این بنای تاریخی در ساعات مزبور به فعالیت خود ادامه خواهند داد. 

گردشگران در آکروپلیس/ عکس از AP
14.07.2023
13:43

خطیب نماز جمعه تهران: روسیه فورا موضع خود را درباره جزایر سه‌گانه ایران اصلاح کند

محمدحسن ابوطرابی‌فرد، خطیب نماز جمعه تهران روز جمعه ۲۳ تیر (۱۴ ژوئن) در خطبه‌های تناز جمعه تهران گفت:‌ «با توجه به روابط راهبردی و استراتژیک تهران و مسکو، انتظار مردم ایران اسلامی از روسیه این است که موضع اخیر خود در خصوص جزایر سه گانه ایرانی را به سرعت اصلاح کند.»

روسیه و شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس در پایان نشست اخیر خود در مسکو در بیانیه‌ای مشترک خواهان «ارجاع پرونده جزایر سه‌گانه به دیوان بین‌المللی دادگستری به منظور حل و فصل این مسئله مطابق با مشروعیت بین‌المللی» شده بودند.

در بیانیه صادره از سوی کشورهای حاشیه خلیج فارس و روسیه آمده است: «وزیران خارجه از تمامی تلاش‌های مسالمت‌آمیز، از جمله ابتکارات امارات متحده عربی و کوشش‌های این کشور در دستیابی به راه‌حلی صلح‌آمیز در مورد موضوع جزایر سه‌گانه تنب‌بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از طریق مذاکرات دوجانبه با دیوان بین‌المللی دادگستری تاکید می‌کنند.»

حمایت مسکو از موضع شورای همکاری خلیج فارس درباره جزایر سه‌گانه؛ ایران سفیر روسیه را احضار کرد

جزیره ابوموسی در خلیج فارس/ عکس از ایسنا

14.07.2023
12:27

خبرنگار خبرگزاری فرانسه که در جنگ اوکراین کشته‌شد، نشان لژیون دونور دریافت کرد

آرمان سولدین، خبرنگار ۳۲ ساله خبرگزاری فرانسه که در ۹ مه حین تهیه گزارش در اوکراین در جریان حمله موشکی روسیه کشته شده بود، روز پنجشنبه بالاترین نشان ملی فرانسه را موسوم به «لژیون دونور» دریافت کرد.

فیل چتویند، مدیر اخبار جهانی خبرگزاری فرانسه گفت: « ما از دریافت نشان او بسیار تحت تاثیر قرار گرفتیم. این مدال یاد‌آور فعالیت فوق‌العاده روزنامه‌نگاری او است و یاد وی را زنده نگاه می‌دارد.» 

آرمان سولدین، متولد سارایوو در بوسنی و هرزگوین بود. او که به زبان‌های فرانسه، ایتالیایی و انگلیسی مسلط بود، در لندن، لیون و سارایوو تحصیل کرده بود و در سال ۲۰۱۵ کارآموزی خود را در دفتر رم خبرگزاری فرانسه گذرانده بود. وی در سال ۲۰۱۹ به استخدام دفتر لندن خبرگزاری فرانسه درآمد. 

14.07.2023
12:01

برگزاری مراسم جشن روز ملی فرانسه در سراسر این کشور

جشن روز ملی فرانسه (۱۴ ژوئیه) در سراسر این کشور برگزار می‌شود. رژه نیروهای مسلح فرانسه به مناسبت این روز در پاریس و با حضور امانوئل ماکرون برگزار می‌شود. نارندا مودی، نخست‌وزیر هند که به فرانسه سفر کرده، مهمان ویژه مراسم امسال است. 

سابقه تاریخی این مراسم به ۱۴ ژوئیه سال ۱۷۸۹ و فتح قلعه باستیل در پاریس باز می‌گردد. این قلعه و زندان در قرون وسطی نماد سلطنت در مرکز پاریس بود. انقلابیون فرانسه در این روز به قلعه هجوم بردند و پس از نبرد با مامورین حکومتی موفق به فتح آن شدند. مراسم این روز نخستین بار در سال ۱۷۹۰ با نام جشن فدراسیون به گرامی‌داشت نخستین سالگرد این واقعه و همچنین انقلاب فرانسه برگزار شد. سپس در سال ۱۸۸۰ طی قانونی روز ۱۴ ژوئیه به عنوان روز ملی فرانسه اعلام شد. 

14.07.2023
11:34

هه‌نگاو: پنچاه و چهار وکیل امضا‌کننده بیانیه‌ حمایت از خانواده مهسا (ژینا) امینی به دادسرای بوکان احضار شدند

به گزارش سازمان حقوق‌ بشری هه‌نگاو، دادسرای عمومی و انقلاب بوکان طی ابلاغیه‌ای ۵۴ وکیل فعال در این شهرستان را جهت «ادای توضیح» احضار کرده است. این وکلا طی بیانیه‌ای در ۲۷ شهریور سال گذشته «ضمن محکومیت هرگونه رفتار غیرقانونی توسط هر فرد و هر نهاد و ارگانی حمایت کامل خود را از خانواده امینی جهت قبول وکالت و حمایت حقوقی» اعلام کرده بودند.

بنابر گزارش هه‌نگاو، دادسرای عمومی و انقلاب بوکان با تشدید فشار بر این پنجاه و چهار وکیل فعال در این شهرستان در ابلاغیه‌ای عجیب مدعی شده است که این وکلا پیرامون «انتشار عکس، تصاویر و مطالب خلاف عفت عمومی» احضار شده‌اند.

بر اساس گزارش هه‌نگاو اسامی این وکلا به این شرح است:

۱ـ ابراهیم عزیزی یوسفکند ۲-جمال احمد نژاد ۳-آرش فاتحی٤-سامان کاظمی٥-ابراهیم احمدیان٦-انور فرد پیاده٧-فردین بهرامی٨-سیما قادری٩-پرشنگ صالحی راد١٠-اسرین خالدی١١-شیرین شرفی١٢-لیلا خسروی١٣حسین سعادی مقدم١٤-شلیر فتوحی سرا١٥-منصور صالحی١٦-مسعود کیانی١٧-بهروز کیا١٨-کیوان مامه پور١٩-حامد قادر پور٢٠-یعقوب محمد پور ۲۱ـ مطلب علویان٢٢-پیام قریشی٢٣-فرزین کوچری بوکانی٢٤-شبنم خضری٢٥-حسن دیمه ۲۶ـ منیره خضری٢٧-سالم ولی پور٢٨-بهزاد معروفی ۲۹ـ شمال ماسکانی٣٠-هیمن بهرامی٣١-ابراهیم سلامتی نیا٣٢-متین رحمان نژاد ۳۳ـ نرمین حسینی خواه ۳۴ـ رابعه ذبیحی٣٥-شهلا حسن زاده ۳۶ـمنصور قانع٣٧-امید رسولزاده٣٨-یوسف فرامرزی٣٩-نجم الدین توحیدی٤٠-ناصر ایرانی ۴۱ـ نیشتمان فتح الهی ۴۲ـ حیات کتانی٤٣-محمد رنجبر ۴۴ـ سراج الدین طاهری ۴۵ـ لیلا احمدی٤٦-ناهید پاشایی٤٧-سروه خضرپور٤٨-دلنیا محمد شریفی٤٩-جمشید ابراهیمی٥٠-رحیم صناعتی٥١-فریبا حسینی٥٢-ناصر ابراهیمی ۵۳ـ یحیی مولودی٥٤-چیمن ظریفی

14.07.2023
10:31

کره شمالی در حضوری نادر در شورای امنیت سازمان ملل از پرتاب موشک قاره‌پیما این کشور دفاع کرد

کیم سونگ، نماینده کره شمالی در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه با حضوری نادر در شورای امنیت، اقدام کره شمالی مبنی بر پرتاب موشک بالستیک قاره‌پیما (ICBM) را تمرین نظامی در جهت احقاق حقوق این کشور برای دفاع از خود «با هدف جلوگیری از تحرکات نظامی خطرناک نیروهای متخاصم و حفظ امنیت کره شمالی» خواند.

کره شمالی روز چهارشنبه از پرتاب آخرین موشک هواسونگ ۱۸ خود خبر داد و اعلام کرد این موشک در مرکزیت نیروی نظامی تهاجمی هسته‌ای این کشور قرار دارد. پانزده کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد در پی این اقدام کره شمالی جلسه تشکیل دادند.

 آقای سونگ با شرکت در این جلسه گفت: «ما تشکیل این جلسه توجیهی شورای امنیت را قویا رد و محکوم می‌کنیم.»

به گفته چند دیپلمات مستقر در سازمان ملل، آخرین سخنرانی نمایندگان کره شمالی در جلسه شورای امنیت درباره برنامه هسته‌ای و موشک‌های بالستیک این کشور به دسامبر ۲۰۱۷ باز می‌گردد.

سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۶ برنامه هسته‌ای و موشک‌های بالستیک کره شمالی را تحریم کرده است. 

کیم سونگ، سفیر کره شمالی در سازمان ملل متحد/ عکس از AP

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

ترامپ پیش از حضور در دادگاه: دموکرات‌ها از ترس رویارویی با من، عدالت را دستاویز خود کرده‌اند

«ونزوئلا نه به ایران پول می‌دهد و نه کالایی برای تهاتر دارد؛ کشتی‌ها یک‌سر خالی بر‌می‌گردند»

«انتقام از رئیس مزدوران واگنر»؛ رئیس سیا: پوتین برای بهترین روش مقابله با یوگنی پریگوژین زمان می‌خرد