آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز چهارشنبه ۱۴ تیرماه ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۵ ژوئیه ۲۰۲۳ میلادی را در قالب خبرهای کوتاه در این صفحه دنبال کنید.
برای مرور اخبار روز گذشته اینجا را کلیک کنید.
مهمترین عناوین خبرهای کوتاه روز:
بیانیه اتحادیه اروپا درباره تشدید خشونتها در سرزمینهای فلسطینی
وکیل توماج صالحی: ادعای خبرگزاری تسنیم درباره حکم حبس «کذب محض» است
گزارش کمیته حقیقتیاب سازمان ملل درباره سرکوب اعتراضها در ایران قرائت شد
گزارش تحقیقی روزنامه شرق: هر چهار روز یک زنکشی در ایران رخ میدهد
گزارش تحقیقی روزنامه شرق: هر چهار روز یک زنکشی در ایران رخ میدهد
تبادل آتش بین اسرائیل و نوار غزه؛ ارتش اسرائیل از جنین عقبنشینی کرد
تحقیق درباره عملکرد نیروهای ویژه بریتانیا در افغانستان؛ وزیر دفاع اعلام نظر کرد
بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا در بیانیهای خطاب به پارلمان اعلام کرد که تحقیقاتی که از ماه مارس درباره عملکرد نیروهای ویژه در افغانستان آغاز شد، «اکنون به مرحله استماع اساسی رسیده است و من می توانم اتهامات مطرح شده علیه رفتار نیروهای ویژه بریتانیا را تایید کنم».
بر اساس اسناد جمعآوری شده، احتمالا ۸۰ شهروند افغانستان بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ میلادی و هنگام ماموریت نیروهای ویژه بریتانیا در ولایت هلمند کشته شدهاند.
این قتلها در راستای اجرای سیاست «قتل همه مردان افغان در سن جنگ» انجام شده است.
این تحقیقات با هدایت لرد جاستیس هادون کیو، قاضی ارشد بریتانیا انجام می شود. او روز چهارشنبه (بدون ارائه توضیحات بیشتری) اعلام کرد که اخیراً در همین رابطه از دفتر دادستان دادگاه کیفری بینالمللی در لاهه نیز بازدید کرده است.
نیروهای ویژه سایر کشورها (از جمله استرالیا) نیز با اتهامات مشابه قتل غیرقانونی شهروندان در افغانستان مواجه شده اند.
در استرالیا، یک تحقیق نظامی در سال ۲۰۲۰ نشان داد که پرسنل نیروهای ویژه این کشور ۳۹ غیرنظامی و زندانی افغان را به طور غیرقانونی کشته اند. در چهارچوب این تحقیق، ادعاهایی همچون اعدامهای سریع، انجام مسابقه شمارش اجساد و شکنجه افغانها توسط نیروهای استرالیایی نیز مطرح شد.
بیشتر بخوانید: گاردین: سربازان بریتانیایی احتمالا۸۰ افغان را بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ به قتل رساندهاند

بیانیه اتحادیه اروپا درباره تشدید خشونتها در سرزمینهای فلسطینی
بخش سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سهشنبه با انتشار بیانیهای نسبت به تشدید تنشها میان اسرائیل و فلسطینیان ابراز نگرانی کرد.
در این بیانیه با اشاره به عملیات اسرائیل در جنین همچنین حمله «تروریستی» در تل آویو آمده است که «اتحادیه اروپا همه حملات تروریستی را که هیچ توجیهی برای آنها وجود ندارد» و «به همان اندازه حملات شهرکنشینان اسرائیلی علیه فلسطینیها را» محکوم میکند.
بیانیه اینگونه ادامه مییابد: «اتحادیه اروپا بارها نگرانی خود را در مورد افزایش روزافزون تعداد تلفات خشونتها در سال جاری ابراز کرده است و همچنان تاکید میکند که از غیرنظامیان، به ویژه کودکان، باید تحت هر شرایطی محافظت شود... ما از اسرائیل می خواهیم که به تعهدات خود تحت توافقات بینالمللی احترام بگذارد و از تشکیلات خودگردان فلسطین نیز میخواهیم به هماهنگی امنیتی با اسرائیل ادامه دهد.»

وکیل توماج صالحی: ادعای خبرگزاری تسنیم درباره حکم حبس «کذب محض» است
رزا اعتماد انصاری، وکیل توماج صالحی در گفتگو با «شبکه شرق» ادعای خبرگزاری تسنیم را در این باره که حکم «اعدام» توماج صالحی به دلیل همکاری موثر با مسئولان پرونده به «حبس» تبدیل شده، رد کرد و گفت: «پس از خبر خبرگزاری تسنیم، برای پیگیری موضوع به شعبه ۱ دادسرای انقلاب شهرستان اصفهان رفتم، چنین خبری کذب محض است و پرونده توماج هنوز به مرحله انشاء رای هم نرسیده است.»
او افزود: «روی سامانه ثنا هم که پرونده را بررسی میکنیم، درباره وضعیت پرونده نوشته شده که این پرونده در جریان است. به این معنا که این پرونده هنوز مختومه نشده که وارد مرحله انشاء رای شده باشیم و بررسیها تمام شده باشد.»
او درباره زمان احتمالی اتخاذ تصمیم توسط دادگاه و ابلاغ حکم نیز گفت که «برای هفته آینده، منتظر تصمیمگیری دادگاه و ابلاغ رای پرونده توماج صالحی هستیم».
گزارش کمیته حقیقتیاب سازمان ملل درباره سرکوب اعتراضها در ایران قرائت شد
نشست کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در ژنو برگزار شد و در جریان آن، این کمیته نخستین گزارش خود را در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران با تمرکز بر وقایع رخ داده پس از به راه افتادن جنبش «زن، زندگی، آزادی» و قتل مهسا امینی، قرائت کرد. در این گزارش کمیته حقیقتیاب ضمن انتقاد از عدم همکاری جمهوری اسلامی با کمیته حقیقتیاب از تحت فشار قرار گرفتن خانوادههای دادخواه ابراز نگرانی کرد و خواستار توقف صدور احکام سنگین برای معترضان شد.
نماینده اتحادیه اروپا نیز در این نشست با اشاره به بازداشت، شکنجه و اعدام معترضان خواستار همکاری جمهوری اسلامی ایران با کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد و پایان دادن به آزار خبرنگاران از سوی حکومت ایران شد.
در مقابل، کاظم غریب آبادی، معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر ایران هم در این جلسه گفت: «ایجاد چنین هیئتی از سوی شورای حقوق بشر در حالی که ما شاهد یک اغتشاش تمام عیار و نه تجمعات مسالمت آمیز بودیم، هیچ مبنای فنی و حقوقی نداشت.» او با طرح ادعای کشف سلاح در جریان اعتراضها، «بازداشت تروریستها»، میزان بالای مصدومیت نیروهای امنیتی ایران و تخریب اموال عمومی تاکید کرد که این اعتراضات مسالمتآمیز نبوده و «اغتشاش» بوده است. او همچنین کشورهای غربی را دارای صلاحیت لازم برای طرح ادعای حمایت از حقوق زنان و کودکان ایرانی ندانست.
کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا در ائتلافی بر علیه ایران پرونده سرنگونی پرواز پیاس۷۵۲ هواپیمایی اوکراینی را به دیوان بینالمللی دادگستری بردند
کانادا، اوکراین، سوئد و بریتانیا روز چهارشنبه اعلام کردند که به صورت متحد در ائتلافی با هدف دریافت غرامت برای خانواده قربانیان سرنگونی پرواز پیاس۷۵۲ هواپیمایی اوکراینی، شکایتی را در دیوان بینالمللی دادگستری علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح کردند.
این کشورها به صورت مشترک مدعیاند که ایران در سرنگونی پرواز پیاس ۷۵۲ هواپیمایی اوکراینی که در سال ۲۰۲۰ منجر به کشتهشدن ۱۷۶ سرنشین این هواپیما شد، مجموعهای از معاهدات بینالمللی هوانوردی غیرنظامی را زیرپا گذاشته است.
دستور زاکانی برای پلمب خانه اندیشمندان علوم انسانی؛ ماموران شهرداری عوامل اجرایی این مرکز را بیرون کرده و قفلهای ساختمان را تغییر دادند
براساس گزارشهای منتشر شده از رسانههای ایران، روز گذشته «ماموران شهرداری تهران با حضور پرتعداد» در خانه اندیشمندان علوم انسانی سعی در تخلیه و پلمب ساختمان این مجموعه داشتهاند. گفته میشود معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری و مدیرکل مطالعات فرهنگی و اجتماعی به همراه تعداد زیادی عوامل اجرایی شهرداری تهران، «عوامل اجرایی خانه اندیشمندان علوم انسانی را بیرون کرده و بعد هم قفلهای ساختمان را تغییر دادهاند».
به گزارش شرق، این اقدام در حالی صورت میگیرد که شورای شهر تهران با این اقدام مخالف است، اما بر اساس دستور علیرضا زاکانی، شهردار تهران، عوامل شهرداری اصرار به تخلیه و تحویل ساختمان دارند. در طرف مقابل هم رییس و برخی از مدیران خانه اندیشمندان علوم انسانی، شب گذشته را در این محل گذراندند تا این ساختمان را حفظ کنند.
این مرکز تا به حال برنامههای زیادی در حوزه علوم انسانی و بزرگداشت افراد بهنام این عرصه برگزار کرده است.

تعدادی از بازیکنان تیم ملی والیبال ویزای آمریکا نگرفتند، به جایش مدیران فدراسیون راهی نیویورک شدند
جنجال ویزای آمریکا برای تیم والیبال ایران برای شرکت در مسابقات لیگ ملتهای والیبال ۲۰۲۳ همچنان پابرجاست. طی روزهای گذشته گزارشهایی منتشر شد که تنها ویزای دو بازیکن تیم ملی والیبال ایران برای حضور در بازیهای هفته سوم این لیگ به میزبانی آمریکا صادر شده و بعد هم مربی تیم ملی والیبال از ریجکت شدن قطعیاش برای سفر به آمریکا خبر داد. آن طور که از گزارشهای منتشر شده برمیآید فدراسیون والیبال ایران بیش ۶۰ تن را برای دریافت ویزا به سفارت امریکا در آنکارا معرفی کرده که نیمی از آنها از مدیران این فدراسیون هستند. به گزارش شرق، فدراسیون والیبال ایران نهتنها «برای ۳۰ بازیکن، بلکه از قبل برای ۳۰ مدیر و همراه» هم درخواست ویزای آمریکا داده که تعداد زیادی از آنها تیم ملی والیبال ایران را در سفر به آمریکا همراهی کردهاند.
شرق نوشت: «این سفر در شرایطی صورت گرفته که نتایج بازیهای ایران در این هفته قرار نیست حساب شود و مشخص نیست همراهان پرشمار چرا و با هزینه کدام نهاد راهی سفر آمریکا شدهاند. البته همچنان این شایعه هم آزاردهنده است که اگر از همان روز نخست، فدراسیون والیبال فهرست ۶۰ نفره و بلندبالایی را به سفارت آمریکا نمیداد، آیا باز هم تعدادی از بازیکنان اصلی تیم ملی ایران ریجکت میشدند؟»
طبق گزارشهای منتشر شده برخی از اعضای کادر فنی و بازیکنان تیم ملی از جمله محمود افشاردوست، محمدطاهر وادی، حمزه فتحی، امین اسماعیلنژاد، نیما دهپناه و آرمان صالحی به دلیل عدم صدور ویزای آمریکا به ایران بازگشتند.

نخستین دیدار مقامهای ارشد ایران و آذربایجان پس از حمله مسلحانه به سفارت باکو در تهران
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، روز چهارشنبه در حاشیه نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد در باکو با الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان دیدار و گفتوگو کرد.
این نخستین دیدار مقامهای ارشد دو کشور پس از وقوع حمله مسلحانه ۵ ماه پیش به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران است؛ حملهای که طی آن یکی از کارمندان این سفارتخانه کشته و دو نفر دیگر مجروح شدند. باکو سپس اقدام به تخلیه سفارت خود در تهران کرد و دیپلماتهای خود را نیز فراخواند.
خبرگزاری نزدیک به سپاه: حکم اعدام «توماج صالحی» به حبس تقلیل داده شد
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران روز چهارشنبه اعلام کرد که بر اساس اخبار شنیده شده حکم اولیه «توماج صالحی» اعدام بوده اما به دلیل همکاری موثر با مسئولان پرونده به حبس محکوم شده است.
دومین و آخرین جلسه دادگاه محاکمه آقای صالحی ۱۱ تیر برگزار شد. به گفته امیر رئیسیان، وکیل توماج صالحی، مهمترین اتهامهای او افساد فیالارض، همکاری با دولت متخاصم، دعوت مردم به اعتراض است. آقای رئیسیان همچنین اظهار داشت: «گرچه آقای توماج صالحی نزدیک به هشت ماه است که در زندان اختصاصی اطلاعات اصفهان نگهداری میشود اما به علت ویژگیهای شخصیتی که دارد از نظر روحی و جسمی به خود مسلط بود و در دادگاه نیز توضیحات دقیق و واضحی ارائه کرد.»
توماج صالحی خواننده شناخته شده سبک رپ که از حامیان جنبش زن، زندگی، آزادی بود، به دلیل حمایت از خواست معترضان، آبان ماه گذشته بازداشت شد. پیش از این نیز رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران از اعترافهای او در جریان بازجوییهایش خبر داده و حتی آنونس فیلم اعترافهای او را نیز منتشر کرده بودند.
با این حال، فعالان حقوق بشر از شرایط جسمی نگران کننده آقای صالح در زندان ابراز نگرانی میکنند و اعترافهای او را مصداق اعترافات اجباریِ تحت شکنجه میدانند که واجد ارزش حقوقی نیست. برخی از حامیان او با انتشار پیامهایی در شبکههای اجتماعی انتشار خبر روز چهارشنبه خبرگزاری تسنیم را نیز تلاش برای القاء همکاری او با نیروهای امنیتی و اطلاعاتی ارزیابی کردهاند.
گزارش تحقیقی روزنامه شرق: هر چهار روز یک زنکشی در ایران رخ میدهد
بررسیهای روزنامه شرق مبتنی بر آمار رسمی منتشرشده در رسانهها از قتل حداقل ۱۶۵ زن در کشور توسط مردان خانوادهشان در دو سال گذشته خبر میدهد. یعنی بهطور میانگین هر چهار روز، یک زن در نقاط مختلف ایران به دست یکی از مردان خانوادهاش به قتل رسیده است.
روزنامه چاپ تهران در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر شد، نوشت: «فقط در سه ماه نخست امسال حداقل ۲۷ زن بنا بر دلایل مبتنی بر ناموس توسط شوهر یا پدرشان به قتل رسیدند. البته این آماری است که رسانهای شده و به زعم بسیاری از فعالان حقوق زنان در نقاط مختلف کشور، زنکشیهای زیادی هم رخ میدهد که عامدانه خبری از آن به بیرون از منطقه مورد نظر مخابره نمیشود.»
در ادامه این گزارش آمده است: «علت ۸۷ مورد از ۱۶۵ قتل انجامشده، «اختلافات خانوادگی» عنوان شده است، برای ۳۸ مورد علت ناموسی ذکر شده، ۱۰ مورد مسائل مالی و برای ۳۰ زنکشی نیز دلیل روشنی ذکر نشده است. اغلب زنکشیها توسط شوهر انجام گرفته است. از ۱۶۵ زنی که در دو سال گذشته به قتل رسیدند، ۱۰۸ نفر به دست شوهرشان کشته شدند، ۱۷ زن توسط برادر، ۹ زن توسط پسر، ۱۳ زن توسط پدر و ۱۹ زن نیز توسط سایر اعضای خانواده خود مانند پدرشوهر، برادرشوهر، شوهر سابق یا پسرخاله کشته شدند. » بررسیهای روزنامه شرق نشان میدهد که در دو سال گذشته و از میان ۱۶۵ زن به قتل رسیده، ۴۱ زن در استان تهران کشته شدهاند.