آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز چهارشنبه هفتم تیرماه ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۲۸ ژوئن ۲۰۲۳ میلادی را در این صفحه دنبال کنید.
برای اطلاع از خبرهای روز گذشته اینجا را کلیک کنید.
- رئیس جمهوری لهستان میگوید حضور نیروهای واگنر در بلاروس میتواند تهدیدی برای منطقه باشد
- لاشه زیردریایی توریستی تایتان به ساحل آورده شد
- مهلت شش ماه جمهوری اسلامی برای حل اختلاف درباره سرنگون کردن هواپیمایی اوکراینی به پایان رسید
- معضل روزافزون قاچاق مواد مخدر در عراق به دلیل همجواری با سوریه و ایران؛ کشف ۲۵۰ قرص کپتاگون در مدرسه رمادی
- واکنش مشاور موسوی به سخنان خامنهای: صدا و سیما و ارتش سایبری شما از جیب مردم روی اعصاب آنها راه میروند
- درگیری مرگبار مرزی بین آذربایجان و ارمنستان همزمان با حضور وزرای خارجه دو کشور در واشنگتن
- سرباز ساسانی پس از ۳۵ سال به ایران بازگشت
- حمله موشکی مرگبار روسیه به یک پیتزا فروشی شلوغ در شرق اوکراین
- آمریکا چهار شرکت تجارت طلا را به اتهام تامین مالی گروه مزدوران واگنر تحریم کرد
آندری دودا، رئیس جمهوری لهستان میگوید حضور نیروهای واگنر در بلاروس میتواند تهدیدی برای منطقه باشد
آندری دودا، رئیس جمهوری لهستان در جریان سفرش به اوکراین گفت که حضور نیروهای واگنر در بلاروس میتواند یک «تهدید» بالقوه برای کشورهای بالتیک و اروپای شرقی باشد.
بلاروس از یوگنی پریگوژین، رئیس گروه واگنر پس از شورش علیه روسیه برای تبعید استقبال کرده است. شورش واگنر بزرگترین تهدید برای اقتدار کرملین طی دههای اخیر ارزیابی شده است.

لاشه زیردریایی توریستی تایتان به ساحل آورده شد
بخشهایی از زیردریایی توریستی تایتان که در اعماق اقیانوس منفجر و ۵ مسافر آن کشته شده بودند برای اولین بار پس از این حادثه دیده شد. بقایای فلزی تایتان روز چهارشنبه در ساحل کانادا تخلیه شد.
عکسهای منتشر شده قطعات فلزی را زیر پارچه برزنتی نشان میدهد که توسط جرثقیلها جا به جا میشوند.
مقامات گارد ساحلی آمریکا گفتهاند بخشهایی از اسکلت این زیردریایی و پوشش عقب آن در میان لاشهها پیدا شده است.
هز پنج سرنشین این زیردریایی، ۱۸ ژوئن بعد از رفتن به عمق اقیانوس برای بازدید از کشتی غرق شدۀ تایتانیک جان خود را از دست دادند.
براساس آخرین گزارش گارد ساحلی آمریکا تاکنون ۵ قطعه اصلی این زیردریایی پیدا شده است. یک آژانس تحقیقاتی نیز کار روی علل وقوع این فاجعه را آغاز کرده و در مراحل اولیه قرار دارد.

مهلت شش ماه جمهوری اسلامی برای حل اختلاف درباره سرنگون کردن هواپیمایی اوکراینی به پایان رسید
امروز مهلت شش ماه جمهوری اسلامی برای حل اختلاف برای سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی با چهار کشور کانادا، اوکراین، بریتانیا و سوئد به پایان رسید. در همین زمینه انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز PS752 در توییتی نوشت که با تمام شدن این مهلت، «انتظار میرود پرونده جنایت شلیک به هواپیمای مسافربری، با تلاش انجمن خانوادهها و اقدامِ دولتهای کانادا، اوکراین، بریتانیا و سوئد، پس از ۲۸ ژوئن ۲۰۲۳ به دیوان بینالمللی دادگستری لاهه ارجاع شود».
حامد اسماعیلیون، از خانواده قربانیان هواپیمای اوکراینی هم در شبکه اجتماعی نوشت: «در روزی که انتظار میرود شکایت چهار دولت به طور رسمی از جمهوری اسلامی در لاهه به ثبت برسد و جمهوری اسلامی ناگزیر باشد در پروسه دادگاه حقیقت را باز بگوید. هنوز شکایتی ثبت نشده است و هنوز کسی از متن شکایتنامه آگاه نیست پس ناگزیر تا آن روز که بسیار نزدیک است خوشبینانه صبر میکنیم.»
معضل روزافزون قاچاق مواد مخدر در عراق به دلیل همجواری با سوریه و ایران؛ کشف ۲۵۰ قرص کپتاگون در مدرسه رمادی
وزارت کشور عراق روز چهارشنبه از کشف ۲۵۰ هزار قرص مخدرِ کپتاگون (Captagon) . یک کیلوگرم حشیش در ساختمان در حال بازسازی مدرسهای در شهر رمادی واقع در غرب استان الانبار در نزدیکی مرز سوریه خبر داد.
قاچاق، فروش و مصرف مواد مخدر در سالهای اخیر در عراق افزایش یافته است، به طوری که پلیس این کشور، ماه مارس گذشته از کشف ۳ میلیون قرص کپتاگون، در ماه مه از کشف ۱۲ میلیون قرص مخدر و در اواسط ژوئن نیز از کشف ۴۴ هزار قرص کپتاگون خبر داد.
خبرگزاری فرانسه به نقل از مقامهای امنیتی عراق گزارش داد، سوریه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قرص کپتاگون است و این ماده مخدر سپس از طریق عراق به کشورهای حاشیه خلیج فارس قاچاق میشود. اما مناطق مرکزی و جنوبی عراق، هم مرز با ایران به مسیرهای مهمی برای قاچاق مخدرِ کریستال و شیشه بدل شده است.
واکنش مشاور موسوی به سخنان خامنهای: صدا و سیما و ارتش سایبری شما از جیب مردم روی اعصاب آنها راه میروند
اردشیر امیرارجمند، حقوقدان مقیم فرانسه و مشاور ارشد میرحسین موسوی، در واکنش به این بخش از سخنان روز سهشنبه علی خامنهای که گفت: «در فضای مجازی و غیره روی اعصاب مردم راه میروند… این خلاف مقتضای احیای حقوق عامه است و قوه قضائیه باید وارد شود»، نوشت: «این صدا و سیمای شما، رسانهها و هزاران اکانت ارتش سایبری و نیروهای امنیتی وابسته به شما هستند که از جیب مردم روی اعصاب آنها راه میروند و نه تنها امنیت روانی آنها بلکه حقوق اولیه و امنیت جانی آنها را سلب میکنند و برای بقای شما جو وحشت و سرکوب را حاکم میکنند.»
آقای امیرارجمند همچنین با نقل قولی از میرحسین موسوی در ادامه متن منتشر شده خود در کانال تلگرامی سایت خبری-تحلیلی کلمه، نوشت: ««به تعبیر میرحسین موسوی: «گناه بزرگ حکومت ما دست بردن در حقیقت معانی است. هر نام پرشکوهی به ننگینترین جرائم تعلق میگیرد»، و این بار سرکوب به نام «احیای حقوق عامه.»»

درگیری مرگبار مرزی بین آذربایجان و ارمنستان همزمان با حضور وزرای خارجه دو کشور در واشنگتن
یگانهای نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان شب گذشته مواضع ارامنه در مناطق مارتونی و مارتاکرت را با استفاده از توپ و پهپاد هدف قرار دادند و در نتیجه آن چهار سرباز کشته شدند.
این در حالی است که واشنگتن با هدف حل و فصل مناقشه در قره باغ کوهستانی، از روز سهشنبه میزبان مذاکرات جدید بین ارمنستان و آذربایجان است. بدین منظور آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا دیروز به طور جداگانه با همتایان ارمنی و آذربایجانی خود قبل از گردهمایی جمعی دیدار کرد.
این مذاکرات پشت درهای بسته برگزار میشود و قرار است تا روز پنجشنبه ادامه داشته باشد. ایالات متحده قبلا این دو وزیر را در اوایل ماه مه در واشنگتن گرد هم آورده بود. در هفتههای اخیر در بروکسل و مسکو نیز مذاکراتی در همین راستا صورت گرفته بود.

سرباز ساسانی پس از ۳۵ سال به ایران بازگشت
مسئولان وزارت میراثفرهنگی ایران اعلام کردند که بامداد روز چهارشنبه یک اثر تاریخی متعلق به دوره ساسانی را در تهران تحویل گرفتند.
این سنگنگاره ساسانی در سال ۱۹۸۸ میلادی همزمان با ماههای پایانی جنگ بین عراق و ایران به صورت قاچاق به امارات عربی متحده منتقل شده و هجده سال بعد یعنی در سال ۲۰۰۶ از این کشور نیز خارج شده است. در نهایت این اثر که نقش یک سرباز ساسانی را بر روی خود دارد در سال ۲۰۱۶ در بریتانیا توقیف میشود.
به گفته کاردار سفارت ایران در لندن، «پس از اثبات مالکیت این اثر به ایران» این سنگنگاره «به مدت سه ماه در موزه بریتانیا» جهت نمایش عموم به صورت امانت نگهداری شد.
حمله موشکی مرگبار روسیه به یک پیتزا فروشی شلوغ در شرق اوکراین
بر اساس گزارش جدیدی که روز چهارشنبه توسط خدمات اورژانس دولتی اوکراین منتشر شد، در پی اصابت دو موشک روسی به یک پیتزا فروشی شلوغ در مرکز شهر کراماتورسک، دستکم ۹ نفر از جمله سه کودک کشته و ۵۶ نفر زخمی شدند.
نیروهای پلیس، خدمه آمبولانس و سربازان ارتش برای بیرون کشیدن آسیبدیدگان تلاش میکنند و جمعیت زیادی در محل حضور یافتند. به گفته شاهدان، در زمان اصابت موشکها در روز سهشنبه، این غذاخوری شلوغ بوده و تا کنون دهها نفر از زیر آوار بیرون کشیده شدهاند، ولی مشخص نیست که آیا مرده هستند یا زنده.
کراماتورسک تا پیش از آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین بیش از ۱۵۰ هزار نفر جمعیت را در خود جای داده بود. این آخرین شهر بزرگ در شرق اوکراین است که همچنان تحت کنترل کییف اداره میشود و تنها ۳۰ کیلومتر تا خط مقدم نبرد فاصله دارد.

آمریکا چهار شرکت تجارت طلا را به اتهام تامین مالی گروه مزدوران واگنر تحریم کرد
وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه تحریمهایی را علیه چهار شرکت در امارات عربی متحده، جمهوری آفریقای مرکزی و روسیه به اتهام ارتباط با گروه واگنر و رهبر آن یوگنی پریگوژین وضع کرد.
این شرکتها با انجام معاملات غیرقانونی طلا به نوعی در تامین مالی عملیات شبهنظامیان واگنر در اوکراین و برخی از کشورهای آفریقایی، نقش داشتهاند. وزارت خزانهداری آمریکا با اعلام این خبر گفت که «گروه واگنر تا حدودی از طریق بهرهبرداری از منابع طبیعی در کشورهایی مانند جمهوری آفریقای مرکزی و کشور مالی، بودجه عملیات وحشیانه خود را تامین میکند.»
وزارت خارجه ایالات متحده پیش از اعلام این خبر تاکید کرده بود که اقدام علیه گروه واگنر با شورش نافرجام روز شنبه ارتباطی ندارد.
