آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز پنجشنبه هشتم تیرماه ۱۴۰۲ خورشیدی برابر با ۲۹ ژوئن ۲۰۲۳ میلادی را در این صفحه دنبال کنید.
برای اطلاع از خبرهای روز گذشته اینجا را کلیک کنید.
- کانادا و سه کشور دیگر پرونده ایران را بهدلیل سرنگونی هواپیمای اوکراینی به دادگاه لاهه میبرند
- رسانههای روس زبان: پاکسازی ارتش روسیه از نیروهای فاقد وفاداری آغاز شده است
- اخبار ضد و نقیض درباره دستگیری فرمانده کل نیروهای هوافضای روسیه؛ دختر سوروویکین بازداشت پدرش را رد کرد
- وال استریت ژورنال: بالن چینی از فناوری آمریکایی برای جاسوسی استفاده میکرده است
- بقایای احتمالی انسان در لاشه زیردریایی توریستی تایتان پیدا شد
- رهبران اتحادیه اروپا با سران ناتو و اوکراین برای ارزیابی موقعیت پوتین به گفتگو نشستند
- لهستان: تسلیم قوانین اتحادیه اروپا در خصوص مهاجرت نخواهیم شد
- نتایج یک افکارسنجی در روسیه؛ آیا استفاده از سلاح هستهای علیه اوکراین قابل قبول است؟
- شارل میشل: باید برای پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا آماده شویم
- تیراندازی در مقابل کنسولگری آمریکا در عربستان دو کشته برجای گذاشت
- مسکو تایمز: فرمانده کل نیروهای هوافضای روسیه پس از شورش گروه واگنر دستگیر شد
- مدونا در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان بستری شد
- رویترز: اتحادیه اروپا تحریمهای موشکی ایران را تمدید میکند
کانادا و سه کشور دیگر اعلام کردند که پرونده ایران را بهدلیل سرنگونی هواپیمای اوکراینی به دادگاه لاهه میبرند
کانادا، بریتانیا، سوئد و اوکراین روز پنجشنبه ۲۹ ژوئن اعلام کردند که با اتمام مهلت شش ماهه ایران برای پاسخگویی در مورد سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط موشکهای سپاه پاسداران، این پرونده را به دیوان بینالمللی دادگستری میبرند.
بیشتر ۱۷۶ سرنشین و خدمه هواپیمای مسافربری اوکراینی که در ژانویه سال ۲۰۲۰ با شلیک دستکم دو موشک سپاه پاسداران در نزدیکی تهران سرنگون شد، شهروندانی از کشورهای کانادا، بریتانیا، سوئد و اوکراین بودند.
این کشورها در پی این حادثه، «گروه بینالمللی هماهنگی و واکنش برای قربانیان پرواز پیاس۷۵۲» را با هدف پاسخگو کردن ایران تشکیل دادند.
آنها با انتشار بیانیهای تأکید کردند ارجاع پرونده هواپیمای سرنگون شده اوکراینی به دادگاه لاهه، در چارچوب تلاش جمعی آنها برای پاسخگو کردن ایران در این زمینه است.
ایران ادعا میکند که نیروهای سپاه پاسداران این کشور به طور تصادفی هواپیمای مسافربری اوکراینی را هدف قرار دادهاند.

رسانههای روس زبان: پاکسازی ارتش روسیه از نیروهای فاقد وفاداری آغاز شده است
از زمان پایان شورش گروه واگنر در روسیه و در بحبوحه تلاشهای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه برای احیای مجدد اقتدار خود،، بسیاری از ژنرالهای ارشد روسیه دیگر دیده نشدهاند.
بنا بر اعلام رویترز، گزارشهای تایید نشده حاکی از آن است که دستکم یک نفر بازداشت شده و تحت بازجویی است.
ژنرال والری گراسیموف، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح فدراسیون روسیه دیگر در انظار عمومی یا تلویزیون دولتی ظاهر نشده و از تاریخ ۹ ژوئن نیز دیگر در بیانیههای مطبوعاتی وزارت دفاع نامی از او برده نشده است.
برخی تحلیلگران نظامی غربی معتقدند که گراسیموف ۶۷ ساله، فرمانده جنگ روسیه در اوکراین و دارنده یکی از سه «کیف هسته ای» روسیه است.
ژنرال سرگئی سوروویکین که به دلیل تاکتیکهای تهاجمیاش در جریان جنگ سوریه، رسانههای کشورش لقب «ژنرال آرماگدون» به او دادهاند نیز از دیدگان غایب است.
برخی گزارشهای غیررسمی حاکی از آن است که او و سایر افسران ارشد، توسط سرویس امنیتی روسیه مورد بازجویی قرار گرفتهاند تا وفاداریشان ثابت شود.
رایبار، یک کانال بانفوذ در برنامه پیامرسان تلگرام که توسط یک افسر مطبوعاتی پیشین وزارت دفاع روسیه اداره میشود نیز اعلام کرده که پاکسازی در میان نیروهای ارتش در حال انجام است و حکومت در حال تلاش است ارتش را از آن دسته از پرسنل نظامی را که به نظر میرسد در جریان در سرکوب شورشیان واگنر «قاطعیت» لازم را نشان ندادهاند، پاکسازی کند.
ریبار نوشت: «شورش مسلحانه واگنر ، به بهانهای برای پاکسازی گسترده در صفوف نیروهای مسلح روسیه تبدیل شده است.»

اخبار ضد و نقیض درباره دستگیری فرمانده کل نیروهای هوافضای روسیه؛ دختر سوروویکین بازداشت پدرش را رد کرد
اخبار ضد و نقیضی درباره دستگیری سرگئی سوروویکین، فرمانده کل نیروهای هوافضای روسیه و معاون فرمانده نیروهای روسیه در اوکراین منتشر شده است. با این حال کرملین از پاسخ به سوالات درباره محل ژنرال ارتش روسیه، سوروویکین خودداری کرده است.
براساس مجموعهای از اخبار تایید نشده، او تحت بازجویی سرویسهای امنیتی روسیه قرار دارد و منابع اطلاعاتی آمریکا نیز تاکید دارند که سوروویکین بازداشت شده است.
اما دختر او در مصاحبه با یک کانال تلگرامی که گفته میشود به پلیس روسیه نزدیک است، دستگیری پدرش را رد کرد.
ورونیکا سوروییکا گفت: «هیچ اتفاقی برای پدرش نیوفتاده و او طبق معمول در محل کار خود است.» او ادامه داد که پدرش به ندرت با رسانهها صحبت میکند.
چند رسانه مستقل دیگر روسیه نیز به نقل از منابع امنیتی گفتهاند که سوروویکین هنوز دستگیر نشده است.

وال استریت ژورنال: بالن چینی از فناوری آمریکایی برای جاسوسی استفاده میکرده است
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی نوشته است که بالن جاسوسی چینی که اوایل امسال بر فراز آمریکا سرنگون شد مجهز به فناوری آمریکایی بوده است.
در این گزارش به نقل از مقامهای آمریکایی آمده است: «تجزیه و تحلیل چندین آژانس دفاعی و اطلاعاتی ایالات متحده نشان میدهد که این بالن از تجهیزات آمریکایی همراه با حسگرهای چینی تخصصی همچنین سایر تجهیزات برای جمعآوری عکس و فیلم و سایر اطلاعات برای ارسال به چین استفاده میکرده است.»
نتایج این بررسی همچنین نشان میدهد که این بالن برای جاسوسی در نظر گرفته شده بوده نه آنطور که مقامهای چینی مدعی هستند، برای نظارت بر وضعیت آب و هوایی.

بقایای احتمالی انسان در لاشه زیردریایی توریستی تایتان پیدا شد
گارد ساحلی آمریکا می گوید که احتمالا بقایای انسان در لاشه زیردریایی تایتان پیدا شده است. تکههایی از این زیردریایی که در عمق اقیانوس منفجر شده بود، روز چهارشنبه در کانادا تخلیه شد.
گارد ساحلی در بیانیهای گفت که متخصصان پزشکی آمریکا تجزیه و تحلیل رسمی روی بقایای احتمالی را انجام خواهند داد.
مقامات در ابتدا در مورد چشمانداز بازیابی اجساد شک داشتند. گفته میشود بازرسان در صورت کشف بقایای انسانی «همه اقدامات احتیاطی» را انجام خواهند داد.
گارد ساحلی میگوید تاکنون پنج قطعه اصلی این زیردریایی را در نزدیکی کشتی تایتانیک پیدا کرده است.

رهبران اتحادیه اروپا با سران ناتو و اوکراین برای ارزیابی موقعیت پوتین به گفتگو نشستند
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در نشست سران اتحادیه اروپا بر اهمیتی که ۲۷ رهبر اتحادیه اروپا برای حفاظت از جبهه شرقی ناتو در برابر تجاوز روسیه و تقویت قابلیتهای دفاعی اوکراین قائل هستند، تاکید کردند.
یکی از موضوعات اصلی مطرح شده در این جلسه، پیامدهای شورش اخیر روسیه و تاثیری که بر حکومت پوتین میگذارد بوده است. استولتنبرگ در بدو ورود به جلسه تاکید کرد که این موارد مسایل داخلی روسیه است.
اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز گفت: «این نشان دهنده شکافهای عمیق در سیستم پوتین است. این شورش پسلرزههایی خواهد داشت و خواهیم دید.»
گیتاناس ناوسدا، رئیس جمهوری لیتوانی یکی از چندین کشور اتحادیه اروپا که همسایه روسیه است، تاکید دارد که این وضعیت دلیل مهم برای اتخاذ موضعی محکم در مقابل پوتین است. او گفت: «برخی از همکاران گاهی اوقات میگویند که یک پوتین قوی کمتر از یک پوتین ضعیف خطرناکتر است. اما من موافق نیستم. ما باید به جلو حرکت کنیم و قاطع باشیم. زیرا اکنون لحظهای حیاتی در تاریخ است.»

لهستان: تسلیم قوانین اتحادیه اروپا در خصوص مهاجرت نخواهیم شد
ماتئوش موراویهتسکی، نخست وزیر لهستان روز پنجشنبه در آستانه برگزاری نشست سران اروپا در بروکسل گفت کشورش تسلیم قوانین جدید اتحادیه اروپا درباره مهاجرت نخواهد شد و تهدید کرد هر طرحی که کشورهای عضو را مجبور به پذیرش پناهندگان کند، وتو خواهد کرد.
در اوایل ماه جاری کشورهای اتحادیه اروپا توافقنامهای را امضا کردند که به موجب آن اعضا در قبال پذیرش پناهجویان، مسئولیتی مشترک خواهند پذیرفت. بر اساس این طرح، کشورهایی که قصد داشته باشند از پذیرش مهاجران خودداری کنند باید به ازای هر نفر مبلغ ۲۰ هزار یورو بپردازند.
این توافق با اکثریت حدود دو سوم آرا امضا شد و تنها لهستان و مجارستان به آن رای مخالف دادند. این دو کشور تصمیم دارند اعتبار قانونی این قانون را در نشست جاری سران اروپا به چالش بکشند.
موراویهتسکی گفت: «برنامه ما روشن است؛ "نه" به جابجایی اجباری مهاجران، "نه" به نقض اصل آزادی و "نه" به مجازاتهای اعمالشده از سوی بروکسل علیه دولتها.»

نتایج یک افکارسنجی در روسیه؛ آیا استفاده از سلاح هستهای علیه اوکراین قابل قبول است؟
بر اساس نتایج یک نظرسنجی که مشترکا توسط موسسه افکارسنجی «راشن فیلد» و شبکه رسانهای «RTVI» در روز چهارشنبه منتشر شد، نزدیک به ۷۴ درصد از پاسخ دهندگان روسی استفاده از سلاح هستهای را «غیرقابل قبول» میدانند. با این حال، ۱۰.۵ درصد معتقد بودند که سلاح هستهای «در هر صورت» قابل استفاده است و نزدیک به شانزده درصد از آنها نیز از حمله هستهای علیه اوکراین حمایت کردند.
این حمایت از جانب مردان با اقبال بیشتری مواجه بود؛ به طوری که ۲۰ درصد پاسخدهندگان مرد با آن موافق بودند. از نظر گروههای سنی نیز باید گفت که ۱۸ درصد از افراد بین ۳۰ تا ۴۴ ساله استفاده از سلاح هستهای را قابل قبول خواندند.
در حالی که تنها ۱۳ درصد از افراد تحصیلکرده از چنین اقداماتی حمایت میکنند اما بیشترین درصد حامیان جنگ هستهای افرادی بودند که دارای مدرک دکتری هستند؛ به طوری که ۲۷ درصد آنها چنین نظری داشتند.
پاسخ دهندگانی که بیم آسیب رسیدن به امنیت شخصی خود را داشتند (۱۲ درصد) و کسانی که به رسانههای آنلاین به عنوان منبع اصلی اطلاعات خود متکی هستند با ۱۱ در صد، کمتر از سایرین استفاده از سلاحهای هستهای را قابل قبول دانستهاند.

شارل میشل: باید برای پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا آماده شویم
شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا، گفت که اتحادیه اروپا باید برای الحاق اوکراین آماده شود.
آقای میشل در مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه پیش از افتتاح اجلاس سران ۲۷ کشور در بروکسل تاکید کرد اگر به این نتیجه برسیم که باید مذاکرات را برای الحاق اوکراین آغاز کنیم نباید آن را به درازا بکشانیم. او اشاره کرد که موضوع حساس در مورد الحاق اوکراین به اتحادیه اروپا مجموعه اصلاحاتی است که باید در این غول کشاورزی انجام شود.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین که روز پنجشنبه از طریق ویدئو کنفرانس در گفتگو با رهبران اروپایی شرکت خواهد کرد، خواستار آغاز این مذاکرات شده است.
این تصمیم مستلزم تایید ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا است.
در ژوئن ۲۰۲۲ به دنبال تهاجم روسیه به اوکراین در یک حرکت نمادین نامزدی این کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا پذیرفته شد.
۹ کشور دیگر از جمله صربستان، کوزوو، مولداوی و ترکیه خواستار پیوستن به این اتحادیه هستند.
تیراندازی در مقابل کنسولگری آمریکا در عربستان دو کشته برجای گذاشت
مقامهای عربستان سعودی اعلام کردند در جریان تیراندازی در نزدیکی کنسولگری ایالات متحده در شهر جده، فرد مهاجم و یک مامور امنیتی کشته شدند. آنها بدون ذکر انگیزه احتمالی این حادثه تاکید کردند که تحقیقات در این زمینه ادامه دارد.
به گفته پلیس روز چهارشنبه فرد مسلحی با سلاح گرم در نزدیکی کنسولگری آمریکا از خودرو پیاده شد وقتی نیروهای امنیتی حاضر تلاش کردند جلوی او را بگیرد درگیری مسلحانه رخ داد و در نتیجه این تبادل آتش، فرد مهاجم و یک مامور امنیتی کنسولگری با تابعیت نپالی کشته شدند.
در ماههای گذشته جده کانون تلاشهای دیپلماتیک ایالات متحده و عربستان برای میانجیگری میان جناحهای درگیر در سودان بوده است.