آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۳۱ مه ۲۰۲۳ میلادی را در این صفحه دنبال کنید.
برای اطلاع از مهمترین عناوین خبری روز گذشته اینجا کلیک کنید.
عناوین اخبار و مطالب برگزیده روز:
سازمان ملل برای انجام عملیات نجات نفتکش رهاشده در سواحل یمن اعلام آمادگی کرد
دادگاه سازمان ملل حکم زندان دو تن از روسای سابق سازمان اطلاعات میلوشویچ را تمدید کرد
رئیس قوه قضائیه: آنها که باید اعدام شوند، حکمشان اجرا میشود
ترامپ متعهد شد که در نخستین روز ریاست جمهوری شهروندی «حق تولد» را لغو کند
آمریکا: ادامه مذاکرات میان ارمنستان و آذربایجان بر سر منطقه ناگورنو-قرهباغ مایه خرسندی است
شکست عملیات پرتاب ماهواره جاسوسی کره شمالی؛ آمریکا اقدام پیونگ را محکوم کرد
نخستین فضانورد سعودی به همراه دیگر اعضای تیمش به زمین بازگشت
سازمان ملل برای انجام عملیات نجات نفتکش رهاشده در سواحل یمن اعلام آمادگی کرد
سازمان ملل برای انجام عملیات نجات ابرنفتکش «صافر» که با یک میلیون بشکه نفت در سواحل یمن رها شده است، اعلام آمادگی کرد. این نفتکش خطری جدی برای محیط زیست به شمار میرود.
دیویدگرسلی، هماهنگکننده سازمان ملل در امور بشردوستانه در یمن با رسیدن به محل نفتکش در توئیتی نوشت: «از رسیدن به محل نفتکش صافر بسیار هیجانزدهام. پس از دوسال زمینهسازی سیاسی و جمعآوری کمک مالی، اکنون عملیات درون آب آغاز خواهد شد.»
وی همچنین اعلام کرد که قرار است عملیات پمپاژ نفت خام از نفتکش طی ده روز تا دو هفته آینده آغاز شود.
هزینه عملیات نجات این نفتکش حدود ۱۴۰ میلیون دلار برآورد شده است.
دادگاه سازمان ملل حکم زندان دو تن از روسای سابق سازمان اطلاعات میلوشویچ را تمدید کرد
یک دادگاه سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در فرآیند تجدید نظر حکم زندان دو تن از روسای سازمان اطلاعات اسلوبدان میلوشویچ، رئیس جمهوری سابق صربستان را به جرم ارتکاب به جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت از ۱۲ سال به ۱۵ سال افزایش داد.
گراسیلا گاتی سانتانا، رئیس دادگاه گفت:«دادگاه با رد تجدید نظر جویکا استانیسیچ و فرانکو سیماتوویچ، برای هر یک حکم ۱۵ سال زندان صادر کرد.»

رئیس قوه قضائیه: آنها که باید اعدام شوند، حکمشان اجرا میشود
به گزارش خبرگزاری میزان، غلامحسین محسنیاژهای در یک سخنرانی در تهران با اشاره به اعتراضات اخیر ایران گفت: «آنها که به واسطه اعمال و جنایتهایشان طبق قانون باید اعدام میشدند و یا باید اعدام شوند، بدون مجامله و البته در عین رعایت کامل موازین قانونی و عدل و انصاف، حکمشان اجرا شده یا خواهد شد؛ اما آنهایی که فریب خورده بودند، متنبّه شدند.»
آقای اژهای همچنین بار دیگر اعتراضات ایران را به «توطئه دشمنان» نسبت داد و گفت: «دشمنان در قالب اغتشاشات نیمه دوم سال گذشته، خواب براندازی، تجزیه و به هم ریختن کشور را دیده بودند، اما در نتیجه هوشیاری مردم و دستگاههای مسئول، دشمن در نیل به هدف شوم خود، کاملا شکست خورد.»

ترامپ متعهد شد که در نخستین روز ریاست جمهوری شهروندی «حق تولد» را لغو کند
به گزارش روزنامه The Hill، دونالد ترامپ، نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده روز سهشنبه متعهد شد که در صورت پیروزی در انتخابات ۲۰۲۴ ایالات متحده، با صدور یک فرمان اجرایی «شهروندی حق تولد» را لغو خواهد کرد.
«شهروندی حق تولد» به این معنی است که اگر شخصی در قلمرو ایالات متحده متولد شود و یا حدافل یکی از والدینش شهروند ایالات متحده باشد، او شهروند آمریکا خواهد بود.
این حق شهروندی بر پایه متمم ۱۴ قانون اساسی آمریکا به دست میآید. بر اساس این متمم افرادی که «در ایالات متحده آمریکا به دنیا آمدند و یا تبعه آنجا شدند، مشمول صلاحیت دریافت شهروندی آمریکا هستند.»
بسیاری از کارشناسان معتقدند لغو این موضوع به این دلیل که در قانون اساسی آمریکا آمده، خارج از اختیارات ریاست جمهوری است.

حمایت چین از صربستان در درگیریهای کوزوو
چین روز سهشنبه حمایت خود را از اقدامات صربستان برای «حفاظت از حاکمیت و تمامیت ارضی» در درگیریهای میان صربها و نیروهای حافظ صلح ناتو در کوزوو ابراز کرد.
اعلام استقلال کوزوو بهعنوان استان سابق صربستان در سال ۲۰۰۸ از سوی بلگراد به رسمیت شناخته نشده است. آلبانیتبارها بیشتر جمعیت کوزوو را تشکیل میدهند اما این کشور دارای یک اقلیت صربتبار در شمال کشور هم مرز با صربستان است.
تنشهای جدید پس از آن آغاز شد که در انتخابات جنجالی شهرداریها که عمدتا توسط صربها تحریم شده بود، تنها نمایندگان آلبانیاییتبار یا دیگر اقلیتهای کوچکتر در پستهای شهرداری و شوراهای محلی انتخاب شدند.
چین مدتهاست که از مخالفان سرسخت ائتلاف ناتو به شمار میرود. بخشی از این مخالفت به بمباران سفارت این کشور در بلگراد، پایتخت صربستان در سال ۱۹۹۹ و در جهت پایان دادن به سرکوب جدایی طلبانه آلبانیایی تبارها توسط صربستان باز میگردد.

دیدار هرتزوگ با علیاف؛ وزارت امور خارجه ایران: تحرکات منطقهای اسرائیل از دیدگان تهران پنهان نمیماند
سخنگوی وزارت خارجه ایران در آخرین اظهار نظرهای خود در خصوص اسرائیل گفت که هیچ یک از تحرکات منطقهای اسرائیل از دیدگان نافذ ایران پنهان نمیماند.
ناصر کنعانی در توییتی نوشت: «هیچ یک از تحرکات منطقهای رژیم صهیونیستی از دیدگان نافذ جمهوری اسلامی ایران پنهان نمیماند. لانه عنکبوت قابل اتّکا نیست و تقلّا برای بسط حضور منطقهای، کمکی به ترمیم بنیان متزلزل داخلی رژیم جعلی نخواهد کرد. رژیم صهیونیستی نزد ملتهای جهان منفور است و آینده ای نخواهد داشت.»
ظاهرا این اظهار نظر آقای کنعانی واکنشی است به سفر دیروز اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهوری اسرائیل به جمهوری آذربایجان که به گفته رسانههای اسرائیلی در بخشی از صحبتهایش با همتای آذربایجانی خود درباره ایران و نقش آن در منطقه صحبت کرده است.
ایران و جمهوری آذربایجان ۶۷۰ کیلومتر مرز مشترک دارند و از مدتها پیش این گمانهزنی وجود داشته است که اسرائیل از آذربایجان، همسایه شمالی ایران، دست به عملیات مخفیانه علیه این کشور میزند، گمانهزنی که تهران آن را یک واقعیت میخواند.
آمریکا: ادامه مذاکرات میان ارمنستان و آذربایجان بر سر منطقه ناگورنو-قرهباغ مایه خرسندی است
ایالات متحده روز سهشنبه از ادامه مذاکرات بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان با هدف حل چندین دهه مناقشه بر سر حاکمیت قلمروی ناگورنو-قرهباغ اظهار خرسندی کرد.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: «ایالات متحده آماده است تا از تلاش هر دو طرف برای انعقاد یک قرارداد صلح پایدار و موثر حمایت کند.»

شکست عملیات پرتاب ماهواره جاسوسی کره شمالی؛ آمریکا اقدام پیونگیانگ را محکوم کرد
به گزارش خبرگزاری دولتی کره شمالی (KCNA) موشک »چئولیما ۱» که حامل ماهواره جاسوسی کره شمالی بود به دلیل نقص فنی دقایفی پس از پرتاب در دریای زرد سقوط کرد. قرار بود این موشک که به تازگی توسعه داده شده است، ماهواره جاسوسی را در مدار زمین قرار دهد.
نقص فنی این موشک «ناپایداری در موتور و سیستم سوخت» عنوان شده است.
این ششمین بار بود که کره شمالی برای پرتاب ماهواره جاسوسی به مدار زمین تلاش میکرد.
در زمان پرتاب این موشک، آژیر هشدار در بخشهایی از ژاپن و کره جنوبی به صدا در آمد، اما چند دقیقه بعد و با سقوط آن هشدارها نیز لغو شد.
ایالات متحده در بیانیهای اقدام کره شمالی در پرتاب ماهواره جاسوسی را شدیدا محکوم کرد و آن را «ناقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد»، «افزایشدهنده تنشها» و «برهمزننده ثبات وضعیت امنیت در منطقه و فرای آن» عنوان کرد.

نخستین فضانورد سعودی به همراه دیگر اعضای تیمش به زمین بازگشت
تیم فضانوردان شرکت اکسیوم اسپیس متشکل از دو فضانورد سعودی و دو فضانورد آمریکایی به زمین بازگشتند. آنها در این ماموریت کاملا خصوصی فضایی تحقیقاتی هشت روزه را در ایستگاه فضایی بینالمللی انجام دادند.
ریانه برناوی به عنوان نخستین فضانورد زن سعودی در این عملیات حضور داشت. علی القرنی دیگر فضانورد سعودی بود. پگی ویتسون، فضانورد سابق ناسا که قبلاً سه بار به ایستگاه فضایی بین المللی رفته بود، فرمانده این ماموریت بود و جانشافنر، کارآفرین آمریکایی وظیفه خلبانی را بر عهده داشت.
کپسول اسپیس ایکس کرو دراگون SpaceX Crew Dragon حاوی این فضانوردان پس از ۱۲ ساعت پرواز با عبور از جو زمین در سواحل پاناماسیتی ایالت فلوریدا فرود آمد.
