آخرین تحولات و رویدادهای ایران و جهان در روز سهشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۳۰ مه ۲۰۲۳ میلادی را در این صفحه دنبال کنید.
برای اطلاع از مهمترین عناوین خبری روز گذشته اینجا کلیک کنید.
عناوین اخبار و مطالب برگزیده روز:
چین اولین فضانورد غیرنظامی خود را به ایستگاه فضایی تیانگونگ فرستاد
بنیانگذار آمریکایی استارتآپ جنجالی از امروز محکومیت خود را آغاز میکند
یک حراجی وسائل شخصی آدولف هیتلر از جمله کادوی تولدش را به فروش میگذارد
یک قلاده پلنگ بر اثر تصادف در استان جنوبی ایران و نرسیدن بهموقع امکانات، تلف شد
رئیسجمهور سابق السالوادور به اتهام تبانی با گروههای تبهکار به چهارده سال زندان محکوم شد
جدیدترین عضو ناتو میزبان رزمایش بزرگ هوایی با متحدان نظامی است
دادگاه خبرنگاران بازداشتی در ایران؛ جلسه غیرعلنی نیلوفر حامدی امروز برگزار میشود
اعدام دو جوان بحرینی توسط عربستان انتقاد جوامع شیعی و نهادهای حقوق بشری را برانگیخت
اوگاندا یکی از سختگیرانهترین قوانین جهان علیه دگرباشان جنسی را وضع کرد
چین درخواست آمریکا برای دیدار بین وزرای دفاع دو کشور را رد کرد
چین اولین فضانورد غیرنظامی خود را به ایستگاه فضایی تیانگونگ فرستاد
فضاپیمای «شنزو- ۱۶» صبح سهشنبه از مرکز «جیوچوان» در صحرای «گبی» در شمال غربی چین در ساعت ۹:۳۱ به وقت محلی از زمین بلند شد.
خدمه این پرواز از جمله اولین فضانورد اعزامی غیرنظامی، برای مدت کوتاهی با سه فضانوردی که در حال حاضر در ایستگاه تیانگونگ هستند، به سر خواهند برد تا جایگزین این افراد شده و خدمه قبلی پس از اتمام ماموریت شش ماهه خود بتوانند به زمین بازگردند.
فضانوردان تازه نفس حدود پنج ماه در ایستگاه فضایی تیانگونگ خواهند ماند تا گروه اعزامی جدید با فضاپیمای «شنزو-۱۷» در ماه اکتبر به فضا فرستاده شوند.
اولین ماموریت فضایی اعزام انسان به فضا توسط چین در سال ۲۰۰۳ انجام شد و این کشور را پس از اتحاد جماهیر شوروی سابق و ایالات متحده در جایگاه سوم کشورهای اعزام کننده انسان به فضا قرار داد.

بنیانگذار آمریکایی استارتآپ جنجالی از امروز محکومیت خود را آغاز میکند
الیزابت هولمز، چهره سرشناس سیلیکونولی آمریکا که قول داده بود با استارتآپ خود موسوم به «ترانوس»، انقلابی در انجام آزمایشهای خون ایجاد کند، روز سه شنبه (۳۰ مه) اولین روز اجرای حکم زندان خود را آغاز میکند.
الیزابت هولمز شرکت جنجالی آزمایش خون «ترانوس» را در سال ۲۰۰۳ و در سن ۱۹ سالگی تأسیس کرد و وعده ساخت و تولید ابزارهای تشخیص پزشکی را داد که قرار بود سریعتر و ارزانتر از آزمایشهای رایج باشند. دستگاه وعده داده شده قرار بود تنها با چند قطره خون بسیاری از بیماریها را تشخیص دهد.
طبق گزارش مجله فوربز، ارزش شرکت نوپای این زن ۳۹ ساله در اوج فعالیتش نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار هم رسیده بود؛ تا اینکه مجموعه مقالاتی که در وال استریت ژورنال در سال ۲۰۱۵ به چاپ رسید عملکرد این فناوری را زیر سوال برد.
سرانجام دادگاه خانم هولمز را به دلیل کلاهبرداری از سرمایهگذاران مجرم شناخته و او را به ۱۱ سال و سه ماه حبس محکوم کرد.

یک حراجی وسائل شخصی آدولف هیتلر از جمله کادوی تولدش را به فروش میگذارد
حراجی بلومفیلد در ایرلند، در وبسایت رسمی خود حدود سی مورد از اشیا بجایمانده از دوران نازیها، از جمله وسائل شخصی آدولف هیتلر را برای حراج در ماه آینده فهرست کرده است.
بسیاری از دیگر اقلام شخصی هیتلر، از جمله مدادی که «اوا براون» معشوقه هیتلر در جشن تولد ۵۲ سالگی به عنوان هدیه به او داده بود نیز به حراج گذاشته میشود. همچنین جام شامپاین کریستالی شخص هیتلر هم در فهرست این حراجی دیده میشود.
هرچند از زمان اعلام این فهرست درخواستهای اندکی آن هم با مبالغ ناچیز برای این کالاها ثبت شده است، اما پیشبینی میشود معاملات نهایی با رقمهای بسیار بیشتر انجام پذیرد.
ایرلند قانونی مجزا برای ممنوعیت استفاده از نماد صلیب شکسته تعریف نشده است. با این حال، پلیس در گذشته از «قانون نفرت پراکنی» مصوب سال ۱۹۸۹ میلادی برای منع نمایش این نماد استفاده کرده است.
یک قلاده پلنگ بر اثر تصادف در استان جنوبی ایران و نرسیدن بهموقع امکانات، تلف شد
یک قلاده پلنگ که شب گذشته با خودروهای عبوری در محور بندرعباس به بندر خمیر در استان هرمزگان برخورد کرده بود، به دلیل کمبود امکانات و فرایند زمانبر عملیات زندهگیری، تلف شد. این پلنگ تا رسیدن گروه اعزامی سازمان حفاظت محیطزیست در کف اتوبان افتاده بود.
به گزارش رسانههای ایران، بعد از رسیدن تیم امداد سازمان محیطزیست، به دلیل نبود اسلحه بیهوشی در شهرستان خمیر و اینکه باید اسلحه را از مرکز استان به محل حادثه میآوردند، عملیات زندهگیری پلنگ چندین ساعت به طول انجامید.
این پلنگ بینوا که از ناحیه گردن، دو پا و لگن به شدت دچار آسیبدیدگی شده بود، از نور خودروهای عبوری به شدت ترسیده بود.
گفته میشود که پلنگها دو قلاده بودند که یکی از آنها فرار کرده است. جنسیت این پلنگ نر اعلام شده است.
رئیسجمهور سابق السالوادور به اتهام تبانی با گروههای تبهکار به چهارده سال زندان محکوم شد
مائوریسیو فونس، رئیس جمهور سابق السالوادور (در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴) به دلیل تبانی با گروههای تبهکار در سال ۲۰۱۲ و کوتاهی در انجام وظایف، جمعا به چهارده سال زندان محکوم شد.
فونس هم اکنون به نیکاراگوئه پناهنده شده و تابعیت این کشور را دریافت کرده است. السالوادور سال گذشته قوانین خود را تغییر داد تا امکان محاکمه غیابی آقای فونس فراهم شود.
دادستانها می گویند که مذاکره با اعضای گروههای تبهکار با هدف واداشتن باندهای خیابانی کشور به پایین آوردن نرخ قتل و کشتار، در ازای دریافت تخفیف زندان برای رهبران این باندها انجام شده است، تا از این موضوع در جهت اهداف انتخاباتی دولت بهرهبرداری کند.
در سال ۲۰۱۸ نیز تونی ساکا، رئیسجمهور اسبق السالوادور پس از اعتراف به انتقال بیش از ۳۰۰ میلیون دلار از بودجه دولتی، به ده سال زندان محکوم شد.
نجیب بقیله، رئیس جمهور کنونی الساوادور نیز به مشارکت در مذاکرات مشابه با گروههای تبهکار متهم شده است.

جدیدترین عضو ناتو میزبان رزمایش بزرگ هوایی با متحدان نظامی است
فنلاند، جدیدترین عضو ناتو حدود دو ماه پس از پیوستن به این ائتلاف فرا-آتلانتیکی، میزبان تمرینهای هوایی با شرکت بیش چندین کشور و پرواز ۱۵۰ هواپیمای نظامی است.
این رزمایش که از روز دوشنبه به مدت نزدیک به دو هفته به طول خواهد انجامید، با مشارکت نیروهای نظامی و جتهای جنگنده چهارده کشور از جمله ۱۲ عضو ناتو؛ عمدتا بر فراز مناطق شمالی سوئد در حال انجام است.
واشنگتن اعلام کرده است که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز قرار است این هفته به فنلاند سفر کند.

دادگاه خبرنگاران بازداشتی در ایران؛ جلسه غیرعلنی نیلوفر حامدی امروز برگزار میشود
پس از اینکه روز گذشته جلسه دادگاه محاکمه الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هم میهن به صورت غیرعلنی برگزار شد، امروز سهشنبه (۳۰ مه) نیز جلسه دادگاه نیلوفر حامدی، روزنامه نگار دیگری که به دلیل پوشش وقایع مربوط به مرگ مهسا امینی در بازداشتگاه پلیس، تحت تعقیب قضایی داشت برگزار میشود.
این دو روزنامه نگار بیش از هشت ماه است که در زندان به سر میبرند.
دادگاه خانم نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق نیز همچون جلسه خانم الهه محمدی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی پشت درهای بسته برگزار خواهد شد.
پیشتر انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران از خواست خانواده بازداشتشدگان و اهالی رسانه مبنی بر برگزاری علنی دادگاه خبر داده بود.
اعدام دو جوان بحرینی توسط عربستان انتقاد جوامع شیعی و نهادهای حقوق بشری را برانگیخت
مردم و نیروهای شیعه مخالف ساسیتهای دولت بحرین و سازمانهای حقوق بشری از جمله عفو بینالملل و سایر گروههای مدافع حقوق بشر در واکنش به اعدام دو مرد بحرینی توسط عربستان سعودی، این اقدام را بهشدت ناعادلانه خوانده و آن را محکوم کردند.
عربستان سعودی روز دوشنبه دو مرد بحرینی به نامهای «جعفر سلطان» و «صادق ثامر» را به اتهام عضویت در یک گروه شبهنظامی که قصد بیثباتی در دو پادشاهی عربستان و بحرین و قاچاق مواد منفجره برای استفاده در خاک عربستان را داشتند، اعدام کرد.
عربستان سعودی پیش از این به سازمان ملل متحد گفته بود که این افراد به طور غیابی به حبس ابد محکوم شدهاند و تابعیت آنها از سوی بحرین سلب شده بود.
این دو جوان در استان عمدتا شیعهنشین در شرق عربستان سعودی اعدام شدند.
اوگاندا یکی از سختگیرانهترین قوانین جهان علیه دگرباشان جنسی را وضع کرد
یووری موسوینی، رئیس جمهور اوگاندا روز سهشنبه یکی از سختگیرانهترین قوانین جهانشامل مجازات اعدام برای «همجنس گرایی تشدیدشده» را علیه دگرباشان جنسی به امضا رساند. این اقدام محکومیت جوامع غربی و خطر تحریم شدن از سوی نهادهای اهداکننده کمک به این کشور را در پی خواهد داشت.
همجنسگرایی قبلا هم در اوگاندا، همچون بیش از سی کشور دیگر آفریقایی، غیرقانونی اعلام شده بود، اما این قانون جدید فراتر از همه قوانین تنبیهی است.
این قانون برای «مجرمین زنجیرهای» و مسببان انتقال بیماریهایی مانند اچ.آی.وی/ایدز از طریق رابطه جنسی همجنسگرایانه مجازات اعدام را تعیین کرده است. برای «ترویج» همجنس گرایی نیز بیست سال حبس در نظر گرفته شده است.

چین درخواست آمریکا برای دیدار بین وزرای دفاع دو کشور را رد کرد
چین درخواست ایالات متحده برای دیدار وزرای دفاع دو کشور در حاشیه مجمع سالانه امنیتی سنگاپور را رد کرد، موضوعی که میتواند نشانه جدیدی از تنش بین این دو قدرت جهانی تلقی گردد.
هفته گذشته جان کربی، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده بود که وزارت دفاع آمریکا برای دیدار «لوید آستین» و «لی شانگفو»، همتای چینی او که به تازگی در ماه مارس به عنوان وزیر دفاع چین معرفی شد، در حال رایزنی است.
قرار است اجلاس سالانه شانگریلا روز جمعه در سنگاپور آغاز به کار کند، و مقامات دفاعی و تحلیلگران نظامی در آن حضور خواهند داشت.
