آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران و جهان در روز جمعه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ برابر با ۱۲ مه ۲۰۲۳ را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
اخبار کوتاه از تحولات ایران و جهان در روز گذشته را میتوانید در این صفحه پیدا کنید.
مولوی عبدالحمید: در انتخابات ایران، انسانهای شایسته و سالم نمیتوانند روی کار بیایند
برگزارکنندگان مسابقه آواز «یوروویژن» درخواست زلنسکی برای سخنرانی را رد کردند
توقیف نفتکشها توسط ایران از محورهای گفتگوی آنتونی بلینکن با وزیر خارجه کویت
واشنگتن با فروش ۶۰ هلیکوپتر نظامی به آلمان به مبلغ ۸.۵ میلیارد دلار موافقت کرد
احتمال ۲۰ سال زندان برای یک یوتیوبر آمریکایی که سقوط هواپیمای خود را برنامهریزی کرده بود
مولوی عبدالحمید: در انتخابات ایران، انسانهای شایسته و سالم نمیتوانند روی کار بیایند
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان در جریان سخنرانی خود در روز جمعه ۲۲ اردیبهشت، به انتقاد از سیاستهای داخلی ایران و شیوه حکومتداری زمامداران آن پرداخت و در موضوعات مختلفی همچون چگونگی برگزاری انتخابات، تنگناهای معیشیتی مردم همچنین دادخواهی از آسیب دیدگان اعتراضات اخیر صحبت کرد.
- در ایران «افراد قوی قلع و قمع» و افراد ضعیف انتخاب میشوند
او درباره شیوه برگزاری انتخابات در ایران گفت که در این کشور، انتخابات به معنای درست کلمه برگزار نمیشود و به همین دلیل است که «در این انتخابات، انسانهای شایسته و سالم نمیتوانند روی کار بیایند.»
او افزود: «شورای نگهبان و نهادهایی که باید تایید کنند نمایندگان ملت را، چنین روش سختی را در پیش گرفتند که هیچ انسان شریفی جرات نمیکند وارد انتحابات بشود.»
او اعضای شوراهای نظارت بر انتخابات را نیز افرادی خوب «اما تنگنظر» دانست که «افراد قوی را قلع و قمع و افراد ضعیف را انتخاب میکنند» و نتیجۀ چنین کاری، انتخاب شدن فردی مانند ابراهیم رئیسی است «که توانایی اداره ایران را ندارد».
او خطاب به زمامداران ایران افزود که با این شیوۀ انتخابات، «به کشور بیانصافی میکنید؛ زیرا در بحرانها این افراد نمیتوانند کشور را به خوبی اداره کنند».
او یکی از نتایج برگزاری نادرست انتخابات را نیز اعتراضهای اخیر کشور دانست.
- «مردم در ماه رمضان، نان برای سحر نداشتند»
مولوی عبدالحمید در ادامه به مشکلات اقتصادی اشاره کرد که بشدت جامعه ایران را در تنگنا قرار داده است.
او گفت: «مردم ایران همه در تنگنا قرار دارند. فشار معیشت و تورم و گرانی و بیکاری. ما گزارش داشتیم مردم که در ماه رمضان نان برای سحر و غذا برای افطار نداشتند.»
او سپس با اشاره به افغانستان افزود که اگرچه در این کشور همسایه مشکلاتی بسیار بیشتر از ایران وجود دارد، اما «پول آنها به اندازه پول ایران سقوط نکرده است».
امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه گفت: «مردم میخواهند سرمایههای ایران در داخل کشور خودشان خرج نشود نه در کشورهای دیگر.»
فرانسه از آزادی دو تبعه این کشور از زندانهای ایران خبر داد
وزارت خارجه فرانسه روز جمعه از آزاد شدن دو تبعه این کشور از زندان ایران خبر داد.
به گزارش رسانههای فرانسوی، این دو شهروند فرانسه بنژامن برییر و برنارد فیلان هستند.
آقای فیلان ملیت ایرلندی هم دارد و پیشتر سفارت جمهوری اسلامی در دوبلین خبر آزادی وی را تایید کرده بود.
گفته میشود این دو نفر با پرواز عازم پاریس شدهاند.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه با استقبال از آزادی این دو نفر، تاکید کرد پاریس به تلاشهای خود برای آزادی سایر شهروندان دربند این کشور در زندانهای ایران، ادامه خواهد داد.
دستکم پنج شهروند فرانسه همچنان در ایران زندانی هستند؛ از جمله فریبا عادلخواه، شهروند دوتابعیتی که علیرغم آزادی از زندان اجازه خروج از ایران را ندارد.
پارلمان پرتغال آمادۀ قانونی کردن اتانازی است
نمایندگان پارلمان پرتغال احتمالا روز جمعه قانونی را تصویب خواهند کرد که اتانازی یا همان «مرگ خودخواسته» را برای افرادی که در رنج شدید یا دچار بیماریهای صعب العلاج هستند قانونی میکند.
رای گیری روز جمعه در حالی انجام میشود که بحث درباره این موضوع، جامعه عمیقاً کاتولیک پرتغال را دوپاره کرده و حتی مخالفت شدید مارسلو ربلو دی سوسا، رئیس جمهور محافظهکار آن را نیز در پی داشته است.
بر اساس پیشنویس این قانون، افراد بالای ۱۸ سال میتوانند در صورت ابتلا به یک بیماری لاعلاج و رنجی غیرقابل تحمل، برای اتانازی که مرگی در آرامش است، درخواست کمک کنند.
دیگر اینکه درصورت تصویب، این قانون تنها شامل شهروندان این کشور همچنین افرادی میشود که مقیم پرتغال باشند و خارجیهایی که با هدف اتانازی به این کشور سفر میکنند را دربر نمیگیرد.

ادای احترام به مریم میرزاخانی در سالروز تولد او
۲۲ اردیبهشت سال ۱۳۵۶ سالروز تولد مریم میرزاخانی، ریاضیدان ایرانی و استاد پیشین دانشگاه استنفورد است.
خانم میرزایی که در دوران تحصیل در دبیرستان، دو بار برندهٔ مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی در سالهای ۱۹۹۴ (به میزبانی هنگکنگ) و ۱۹۹۵ (به میزبانی کانادا) شده بود، بعدها نیز به اولین زنی تبدیل شد که برنده جایزه کنگرهٔ اتحادیه جهانی ریاضیات موسوم به مدال فیلدز میشود.
خانم میرزاخانی سرانجام در تیرماه ۱۳۹۶ به دلیل ابتلا به سرطان در ایالات متحده درگذشت.
سالروز تولد او مصادف با ۱۲ مه است؛ روزی که از سوی اتحادیه بینالمللی انجمنهای ریاضی جهان به یاد و احترام او «روز جهانی زنان در ریاضیات» نامگذاری شده است.
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) با انتشار یک پیام توییتری درباره خانم میرزاخانی اعلام کرد: «میراثی که او برجای گذاشت، تا ابد این را یادآوری خواهد کرد که وقتی زنان موانع را میشکند، چه کارهایی میتوانند انجام دهند.»
برگزارکنندگان مسابقه آواز «یوروویژن» درخواست زلنسکی برای سخنرانی را رد کردند
اتحادیه رادیو و تلویزیون اروپا (EBU) در پاسخ به درخواست رئیس جمهور اوکراین برای ارسال یک پیام ویدیویی به مسابقه آواز «یوروویژن» اعلام کردند که این کار «مقررات این رویداد را زیر پا میگذارد».
سازماندهندگان این مسابقه آواز اعلام کردند که ولودیمیر زلنسکی نمیتواند در فینال این مسابقه که شنبه برگزار خواهد شد، صحبت کند و اگرچه «درخواست آقای زلنسکی برای خطاب قراردادن تماشاگران مسابقه آهنگ یوروویژن با اهداف قابل ستایشی انجام شده، اما متأسفانه نمیتوان پذیرفت زیرا قوانین این رویداد را زیر پا میگذارد.»
مسابقه امسال در شهر لیورپول با حضور شرکت کنندگانی از ۲۶ کشور همچنین با حضور ۱۱ هنرمند اوکراینی برگزار میشود.
اگرچه سال گذشته اوکراین برنده این مسابقات شد و میبایست میزبان مراسم امسال میشد، اما به دلیل تهاجم روسیه به این کشور مجبور شد از میزبانی صرفنظر کند و به این ترتیب با ییشنهاد بریتانیا برای میزبانی مسابقه سال ۲۰۲۴ میلادی موافقت شد.

توقیف نفتکشها توسط ایران از محورهای گفتگوی آنتونی بلینکن با وزیر خارجه کویت
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه در واشنگتن با شیخ سالم عبدالله الجابر الصباح، همتای کویتی خود دیدار کرد.
بنا بر اعلام وزارت خارجه آمریکا، آنها در جریان این دیدار بر ماهیت پایدار مشارکتهای راهبری آمریکا و کویت همچنین بر تعمیق همکاریهای دوجانبه با توجه به طیف وسیع منافع مشترک تاکید کردند.
وزیر خارجه بلینکن همچنین از تلاشهای کویت در راه خروج امن شهروندان آمریکایی از سودان تشکر کرد.
بحران سوریه و اوکراین همچنین ماجرای توقیف نفتکشهای عبوری از آبهای بینالمللی توسط ایران، از دیگر موضوعات گفتگوی آنها بود.
بلینکن در جریان این دیدار اعلام کرد: «مزاحمتهای ایران برای کشتیها، مغایر با قوانین بینالمللی و مخل امنیت و ثبات منطقه است و ایالات متحده به همکاری با شرکا و متحدان خود برای ارتقای آزادی دریانوردی ادامه خواهد داد.»
کشف ۴۶ مهاجر قاچاق در یک خودروی ون توسط پلیس فرانسه
پلیس فرانسه از دستگیری دو مظنون به قاچاق خبر داد که در پشت خودروی ون خود ۴۶ مهاجر را پنهان کرده بودند.
بنا بر گزارش پلیس مرزی منطقه کاله واقع در شمال فرانسه، کشف این خودرو در نیمهشب پنجشنبه انجام شده و آنها وسایل قاچاقچیان برای انتقال مهاجران به بریتانیا از مسیر کانال مانش، از جمله قایق، موتور، قوطیهای بنزین و جلیقه نجات را نیز توقیف کردند.

نماینده ویژه چین روز دوشنبه آینده وارد اوکراین میشود
خبرگزاریهای بینالمللی روز جمعه از سفر قریبالوقوع نماینده ویژه چین به اوکراین خبر دادند.
قرار است این سفر روز دوشنبه انجام شود.
پیش از این در اواخر ماه آوریل، پس از گفتگوی تلفنی شی جین پینگ، رئیس جمهور چین با همتای اوکراینی خود ولودیمیر زلنسکی نیز اعلام شده بود که پکن قصد دارد بهزودی نمایندگان ویژهای را با هدف مذاکره برای حل بحران، به اوکراین بفرستد.
در آن زمان، زلنسکی این تماس تلفنی «طولانی و معنادار» را ستوده و ابراز امیدواری کرده بود که این تماس «انگیزه قدرتمندی برای توسعه روابط دوجانبه» آنها بدهد.
تخلیه یک روستا در سوئیس به دلیل خطر ریزش سنگ
مقامات سوئیس به ساکنان روستای کوهستانی کوچک « برینز» در کانتون گرابوندن دستور دادهاند تا خانههایشان را رها کنند؛ زیرا بیم آن میرود که این منطقه بهزودی زیر بارشی از سنگ مدفون شود.
طی روزهای گذشته، پوشش گیاهی این منطقه با لایهای از گل و سنگ که از دامنه در حال پایین آمدن است، جایگزین شده و در برخی مناطق نیز تابلوها و نوارهای زردرنگ هشدار درباره سقوط سنگ، به پنج زبان رایج در مناطق شرقی سوئیس نصب شده است.
بر اساس برآورد مقامات محلی، این حادثه ظرف چند روز یا چند هفته آینده روی خواهد داد و احتمال دارد در جریان آن ۲ میلیون متر مکعب سنگ از کوه جدا شود و روی خانههای این روستا بریزد.
به جمعیت کمتر از ۱۰۰ نفری «برینز» تا عصر جمعه فرصت تخلیه داده شده است و مقامات این کشور میگویند که تغییرات آب و هوایی، سوئیس را بیش از همیشه در معرض خطرات طبیعی از جمله افزایش سرعت فرسایش به دلیل دمای بالاتر از حد معمول قرار داده است.

واشنگتن با فروش ۶۰ هلیکوپتر نظامی به آلمان به مبلغ ۸.۵ میلیارد دلار موافقت کرد
ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه ۱۱ مه اعلام کرد که مقامات این کشور فروش ۶۰ هلیکوپتر نظامی همچنین دیگر تجهیزات را به آلمان تایید کردهاند.
این تجهیزات در چهارچوب معاملهای به ارزش ۸.۵ میلیارد دلار فروخته میشوند.
در بیانیه آژانس همکاری دفاعی و امنیتی آمریکا (DSCA) آمده است که این فروش پیشبینیشده، با هدف «بهبود قابلیتهای حمل و نقل» ارتش آلمان انجام شده است و به آلمان به عنوان عضو ناتو اجازه میدهد تا در راستای «تقویت امنیت قلمرو خود و جلوگیری از تهدیدات منطقهای» اقدام کند.
این بیانیه میافزاید که هلیکوپترهای فروخته شده، بالگردهای مانور نظامی و تهاجمیِ مدل CH-47F Chinook هستند.
آژانس همکاری دفاعی و امنیتی آمریکا همچنین اعلام میدارد که واشنگتن با تایید این معامله، با تقویت توان امنیتی یک متحد ناتو که برای ثبات سیاسی و اقتصادی اروپا مهم است، از سیاست امنیت ملی و خارجی ایالات متحده حمایت میکند.
