درگیری‌ها و گلوله‌باران در سودان برغم آتش‌بس شکننده؛ ده‌ها هزار نفر گریخته‌اند

درگیری‌های سودان؛ ده‌ها هزار نفر به کشورهای همسایه پناه برده‌اند
درگیری‌های سودان؛ ده‌ها هزار نفر به کشورهای همسایه پناه برده‌اند Copyright Raad Adayleh/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
Copyright Raad Adayleh/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

نماینده سازمان ملل در امور سودان می‌گوید برخلاف روزهای ابتدایی درگیری، حالا نگرش طرفین درگیر تا اندازه‌ای تغییر کرده و احتمال شکل‌گیری مذاکرات آتش‌بس بیشتر از قبل شده است.

آگهی

در سومین هفته درگیری‌های خونین در سودان، حملات هوایی و توپخانه‌ای بار دیگر خارطوم، پایتخت این کشور را لرزاند. 

در حالی که با ادامه درگیری‌ها میان نیروهای ارتش و شبه‌نظامیان «پشتیبانی سریع» یا همان RSF صدها نفر از اواسط ماه جاری میلادی در سودان کشته، هزاران نفر زخمی و تعداد بیشتری هم از ترس جان خود، از این کشور فرار کرده‌اند، نگرانی‌ها در خصوص بی‌ثباتی‌گسترده‌تر در صورت عدم توقف جنگ در این کشور افزایش یافته است. 

خبرگزاری رویترز گزارش داده با وجود گلوله‌باران در اوایل صبح، ساکنان خارطوم، پایتخت، و شهرهای اطراف گفته‌اند که شدت درگیری‌های روز شنبه کمتر از روزهای اخیر بوده است. 

دو طرف این درگیری، یکدیگر را مسئول این وضعیت می‌دانند و طرف مقابل را به نقض آتش‌بس متهم می‌کنند. تازه‌ترین دور آتش‌بس میان دو طرف قرار است نیمه شب یکشنبه به پایان برسد اما شبه‌نظامیان پشتیبانی سریع نیروهای ارتش را متهم کرده‌اند که روز شنبه این آتش‌بس را نقض کرده‌اند. در چنین شرایطی، چشم‌انداز برقراری مذاکرات میان دو طرف تیره و تار به نظر می‌رسد. 

روز جمعه، ژنرال عبدالفتاح البرهان، رهبر ارتش، در صحبت‌هایی تاکید کرد که هرگز با «محمد حمدان داقلو» معروف به «حمیدتی»، رهبر شورشیان RSF پای میز مذاکره نخواهد نشست. با این وجود، فولکر پرتس، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سودان در این خصوص به خبرگزاری رویترز گفت: «احساس می‌کنم اخیرا تغییری در نگرش طرفین ایجاد شده و آنها بیش از قبل آماده انجام مذاکره هستند.» 

Marwan Ali/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
ساختمانهای مسکونی گلوله‌باران شده در خارطوم، پایتختMarwan Ali/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.

او در ادامه اضافه کرده که مذاکرات در هفته اول درگیری‌ها اصلا در گفتمان طرفین مشاهده نمی‌شده است. پرتس همچنین گفت: «طرفین نمایندگانی را برای گفتگوها در عربستان یا در سودان جنوبی معرفی کرده‌اند. اگر چه این سوال جدی وجود دارند که آیا آنها می‌توانند به این مرحله برسند که پای یک میز بنشینند یا نه؟»

این مقام سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه وظیفه فوری جهانی، ایجاد یک مکانیسم مناسب برای آتش بس است، افزود: «هر طرف فکر می‌کند خود پیروز این مناقشه خواهد شد، هرچند نشانه‌هایی وجود دارد که این نگرش‌ها در حال تفییر است و در حالی که طرفین در ابتدا می‌گفتند طرف مقابل یا باید تسلیم شود یا کشته خواهد شد، حالا هر دو پذیرفته‌اند که این جنگ نمی‌تواند ادامه یابد.» 

وزارت بهداشت سودان اعلام کرده که تاکنون دست‌کم ۵۲۸ نفر کشته و حدود ۴ هزار و ۶۰۰ نفر نیز زخمی شده‌اند. همچنین سازمان ملل در گزارش خود می‌گوید تاکنون بیش از ۷۵ هزار نفر از مردم سودان به دلیل جنگ در این کشور آواره شده‌اند. 

AP/AP
هواپیمای باربری اوکراینی سوخته در فرودگاه بین المللی خارطومAP/AP

از زمان آغاز درگیری‌های خونین در خارطوم، ده‌ها هزار نفر از مردم سودان به کشورهای همسایه گریخته‌اند. تلویزیون دولتی عربستان سعودی اعلام کرده که یک کشتی مسافربری با ۱۹۸۲ سرنشین که شهروندان ۱۷ کشور مختلف هستند روز شنبه وارد بندر جده شده است. 

بریتانیا نیز اعلام کرده که تخلیه شهروندان این کشور از سودان روز شنبه به پایان می‌رسد. پیش از این بسیاری دیگر از کشورهای اروپایی و آمریکایی در عملیات‌های جداگانه تلاش کرده‌اند که دیپلمات‌ها و شهروندان خود را از سودان خارج کنند. 

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

بیشتر نبردها تاکنون در خارطوم رخ داده است، و تبادل آتش میان نیروهای ارتش و شبه‌نظامیان پشتیبانی سریع آرامش را از این شهر گرفته و خاطرات ناگوار درگیری‌ها در دارفور در این کشور را زنده کرده است.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

هشدار سازمان ملل: شمار آوارگان با تداوم درگیری‌ها در سودان ۸ برابر خواهد شد

هرج و مرج در سودان؛ چند قدرت اروپایی روند تخلیه دیپلمات‌ها و اتباع خود را آغاز کردند

نقش پهپادهای ایران در منازعات؛ آیا پرنده‌های ایرانی توازن قوا را در جنگ داخلی سودان بر هم می‌زنند؟