طالع سیاه مهاجران افغان در امارات؛ رنج اسارت چرا میبرند: نسیان یا سکوت آمریکا؟

سازمان دیدهبان حقوق بشر روز چهارشنبه گزارش داد که مقامات کشور امارات عربی متحده بیش از دو هزار و ۴۰۰ پناهجوی افغان را به مدت بیش از یک سال، به طور خودسرانه در شرایط «رنجآوری» در بازداشت نگه داشته است تا در نهایت این افراد را برای تعیین تکلیف به مکان دیگری منتقل کنند.
این گروه حقوق بشری در گزارش خود آورده است که بین ۲۴۰۰ تا ۲۷۰۰ تبعه افغانستان که پس از تسلط طالبان بر کابل در ماه اوت ۲۰۲۱، کشور خود را به مقصد امارات ترک کردند، حالا به طور «خودسرانه» در اسکانهای موقت پناهجویان بسر میبرند و امکان تردد برای آنها محدود بوده و همچنین به ندرت به آنها اجازه دسترسی به مشاوران قضایی داده میشود.
مقامات اماراتی تا کنون گفتهاند که به نوبه خود با همتایان آمریکایی برای تکمیل روند اسکان مجدد این افراد مذاکراتی داشتهاند، و گزارشهای مربوط به شرایط وخیم زندگی پناهجویان افغان را رد کرده است.
خانم «جوی شی»، کارشناس دیدهبان حقوق بشر در حوزه امارات عربی متحده، گفت: «مقامات اماراتی هزاران پناهجوی افغان را بیش از ۱۵ ماه در شرایط بههمفشرده و اسفبار و بدون هیچ امیدی به رسیدگی به پروندههایشان محبوس نگه داشتهاند.»
یکی از پناهجویان افغان که با دیدهبان حقوق بشر مصاحبه کرده در مورد مکان اسکان خود اینگونه گفته است که «شرایط کمپ دقیقا مانند زندان است.»
در انتظار پاسخ از آمریکا
یک مقام اماراتی به خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که امارات عربی متحده توافق کرده بود که به درخواست ایالات متحده آمریکا، به طور موقت از شهروندان افغان میزبانی کند و در انتظار اسکان مجدد آنها در جای دیگری باشد.
این مقام اماراتی که نخواسته نامش فاش شود، گفت: «امارات عربی متحده به همکاری با سفارت ایالات متحده برای رسیدگی به وضعیت این مسافران و ارتباط با همتایان آمریکایی برای اسکان به موقع باقیمانده مهاجران ادامه میدهد.»
این مقام اماراتی ادعاهای سازمان دیده بان حقوق بشر در مورد شرایط در کمپ موقت را رد کرد و گفت که «مسکن، سرویس بهداشتی، خدمات بهداشتی و بالینی، مشاوره، آموزش و خدمات غذایی با کیفیت بالا» در اختیار مهاجران گذاشته شده است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
اما بنا به گزارش تازه دیدهبان حقوق بشر، افغانهای بازداشتشده، بدون اینکه آزادی رفتوآمد داشته باشند از «شرایط اسارت» رنج میبرند و بر آنها نظارت شبانهروزی حکمفرما است. این شرایط باعث شده است تا مهاجران با «بحران سلامت روان» در اردوگاه مواجه شوند و افرادی سعی داشتهاند دست به خودکشی بزنند.
به گفته خانم جوی شی، کارشناس دیدهبان حقوق بشر، «دولتها نباید مشکلات تکاندهنده این افغانهایی را که در بلاتکلیفی در امارات گیر کردهاند، نادیده بگیرند. به ویژه دولت ایالات متحده، که ترتیبات انتقال این افراد در سال ۲۰۲۱ را هماهنگ کرده بود. مخصوصا اینکه بسیاری از این مهاجران پیش از تسلط طالبان با [آمریکا] همکاری داشتهاند و آمریکا باید فوراً وارد عمل شود و مداخله کند.»
در جریان خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و تا مدتها پس از آن، ایالات متحده توانست بیش از ۸۸ هزار افغان را به مکانهای دیگر منتقل کند. با این حال، هزاران تبعه افغان که برای دولت ایالات متحده کار میکردند، همچنان در افغانستان باقی ماندهاند و در انتظار رسیدگی به درخواستهای ویژه برای ویزای مهاجرت خود به آمریکا هستند.
امارات عربی متحده عضو کنوانسیون پناهندگان سازمان ملل نیست.