در کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۳ چه گذشت؟

کنقزانس مونیخ سال ۲۰۲۳
کنقزانس مونیخ سال ۲۰۲۳ Copyright آسوشیتدپرس
Copyright آسوشیتدپرس
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

کنفرانس امنیتی مونیخ در حالی به پایان می‌رسد که موضوع تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در مرکز توجه این نشست قرار داشت. همزمان تنش‌های اخیر بین آمریکا و چین نیز از موضوعات مطرح شده در این کنفرانس سالانه بود.

آگهی

کنفرانس امنیتی مونیخ در حالی به پایان می‌رسد که موضوع تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در مرکز توجه این نشست قرار داشت. همزمان تنش‌های اخیر بین آمریکا و چین نیز از موضوعات مطرح شده در این کنفرانس سالانه بود. از سوی دیگر شماری از چهره‌های اپوزیسیون ایران در حاشیه این کنفرانس، نشست‌ها و سخنرانی‌هایی را برپا کردند.

کنفرانس امنیتی مونیخ روز جمعه با سخنان ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین آغاز به کار کرد.

آقای زلنسکی در اظهارات خود خواستار سرعت گرفتن تلاش‌ها برای کمک به اوکراین شد و گفت: «ما باید عجله کنیم. ما به افزایش سرعت در توافق‌ها و تحویل تجهیزات نیاز داریم تا جلوی روسیه را بگیریم.»

رئیس جمهوری اوکراین که از طریق تماس ویدئویی در این جلسه حاضر شده بود، اضافه کرد: «مسئله فقط این نیست که اوکراین باید ببرد. مسئله این است که جالوت باید ببازد و هیچ جایگزینی به جز پیروزی اوکراین در این جنگ وجود ندارد.» جالوت، نام شخصیتی منفور است که در جنگ با قوم طالوت، به دست داوود پیامبر کشته شد.

ولودیمیر زلنسکی همچنین با اشاره به استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی گفت: «در حالی که ما در حال مذاکره برای جت‌های جنگنده هستیم، کرملین ایران را متقاعد کرده است که پهپادهای مرگبار به روسیه بفرستد. کرملین آماده است بهای آن را بپردازد، نه فقط با پول، بلکه با اورانیوم ۹۲ درصد غنی‌شده. من مطمئن هستم که هیچ‌کسی در اینجا حاضر نیست این ریسک را بپذیرد.»

آسوشیتدپرس
ولودیمیر زلنسکیآسوشیتدپرس

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، نیز در سخنان خود که پس از آقای زلنسکی ایراد شد، از کشورهایی که می‌توانند به اوکراین تانک تحویل دهند خواست «واقعاً این کار را انجام دهند.»

آقای شولتس وعده داد که یک «کارزار فشرده» را برای ترغیب متحدان غربی جهت اقدام در این باره هدایت کند.

صدراعظم آلمان افزود چشم‌انداز جنگ در اوکراین به گونه‌ای است که این نزاع «می‌تواند برای مدت طولانی ادامه یابد.»

اوکراین برای مقابله با حمله روسیه به سلاح‌های غربی وابسته است. کشورهای غربی تا کنون در کنار این کشور قرار داشته‌اند، با این حال آقای زلنسکی می‌گوید غرب در برخی مواقع در برآورده کردن درخواست‌های او کند عمل کرده است.

ما باید حمایت و تلاش خود را برای کمک به مقاومت مردم و ارتش اوکراین به طور کامل تشدید کنیم
امانوئل ماکرون

امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه از جمله دیگر چهره‌های برجسته روز نخست این کنفرانس بود که بر حمایت از اوکراین را برای حرکت به سمت «مذاکرات معتبر» تاکید کرد و گفت: «ما باید حمایت و تلاش خود را برای کمک به مقاومت مردم و ارتش اوکراین به طور کامل تشدید کنیم.»

وی در عین حال افزود: «اکنون زمان گفت‌وگو نیست زیرا ما روسیه را داریم که جنگ را انتخاب کرده، جنگ را تشدید کرده و تا حد جنایات جنگی و حملات به غیرنظامیان در زیرساخت‌ها پیش رفته است.»

وی تاکید کرد که روسیه نمی‌تواند و نباید در این جنگ پیروز شود و تجاوز روسیه باید شکست بخورد. او گفت که «آماده یک درگیری طولانی مدت» است.

وی تصریح کرد که این تنها راه برای بازگرداندن رئیس جمهوری روسیه به میز گفت‌وگو به شیوه‌ای قابل قبول است.

به گفته وی، صحبت از مذاکره سازش نیست بلکه مسئولیت پذیری است.

در روز دوم چه گذشت؟

متحدان غربی اوکراین در روز دوم کنفرانس امنیتی مونیخ بار دیگر به کی‌یف قول دادند تا تجهیزات مورد نیاز را برای شکست روسیه ارسال کنند.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در سخنانی گفت که «هیچ نشانه‌ای» وجود ندارد که ولادیمیر پوتین «جاه‌طلبی‌های خود را تغییر داده باشد.»

وی افزود: «ضروری است به اوکراین آنچه برای پیروزی و بقا به‌عنوان یک کشور مستقل در اروپا نیاز دارد داده شود.»

وی تصریح کرد که بزرگترین خطر این است که پوتین برنده شود. اگر پوتین در اوکراین پیروز شود پیام برای او و دیگر رهبران اقتدارگرا این خواهد بود که می‌توانند از زور برای رسیدن به آنچه می‌خواهند استفاده کنند.

آگهی

ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا از رهبران جهان خواست تا حمایت‌ها از اوکراین را «دو برابر» کنند و گفت که برای محافظت از این کشور و بقیه اروپا در برابر تجاوز روسیه تسلیحات و تضمین‌های امنیتی لازم است.

زمانی که پوتین این جنگ را آغاز کرد روی این موضوع قمار کرد که عزم ما از بین خواهد رفت، هم اکنون نیز شرط می‌بندد که اعصابمان را از دست می‌دهیم
ریشی سوناک

آقای سوناک با تاکید بر تعهد اخیر بریتانیا برای ارسال تانک‌، سیستم‌های دفاع هوایی پیشرفته و موشک‌های دوربرد به اوکراین از سایر کشورها نیز خواست تا قبل از آغاز حمله بهاری روسیه از این روش پیروی کنند.

وی افزود: «زمانی که پوتین این جنگ را آغاز کرد روی این موضوع قمار کرد که عزم ما از بین خواهد رفت، هم اکنون نیز شرط می‌بندد که اعصابمان را از دست می‌دهیم.»

رئیس کمیسیون اروپا: اوکراین برای زنده ماندن به تجهیزات نیاز دارد

اورزولا فن‌درلاین، رئیس کمیسیون اروپا روز شنبه خواستار «تلاش‌های مضاعف» در حمایت نظامی از اوکراین برای دفع تهاجم روسیه شد.

وی گفت: «ما باید به حمایت گسترده مورد نیاز برای شکست برنامه‌های امپریالیستی پوتین ادامه دهیم.»

آگهی

این مقام اروپایی تاکید کرد که «زمان سرعت گرفتن فرا رسیده است چراکه اوکراین برای زنده ماندن به تجهیزات نیاز دارد.»

فن‌درلاین خواستار تسریع در تولید تسلیحات استاندارد مانند مهمات شد که کی‌یف «به‌شدت به آن نیاز دارد.»

AP Photo
اورزولا فن‌درلاینAP Photo

کاملا هریس: روسیه در اوکراین مرتکب جنایت علیه بشریت شده است

کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری آمریکا گفت که روسیه در جنگ خود در اوکراین مرتکب «جنایت علیه بشریت» شده است. وی خواستار اجرای «عدالت» شد.

او سپس با اشاره به پرونده‌های اعدام‌های موقت، شکنجه و تجاوز جنسی از سوی نیروهای روسی در اوکراین، افزود: «ما به شواهد نگاه کرده‌ایم، استانداردهای قانونی را می‌دانیم و شکی نیست که این جنایت علیه بشریت است.»

وی افزود: «من به همه کسانی که این جنایت‌ها را مرتکب شدند و به مافوق و همدستان آن‌ها در این جنایت می‌گوییم که شما پاسخگوی آن خواهید بود.»

آگهی

این نخستین بار است که ایالات متحده به‌طور رسمی روسیه را به جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی متهم می‌کند.

AP Photo
کاملا هریسAP Photo

چهره‌های اپوزیسیون ایران در کنفرانس مونیخ

از سوی دیگر در حالی مقامات ایرانی در این کنفرانس غایب بودند برخی از چهره‌های اپوزیسیون مانند رضا پهلوی در کنفرانس امنیتی مونیخ همراه با نازنین بنیادی، مسیح علی‌نژاد، کریم سجادپور و باب منندز، سناتور آمریکایی حضور یافتند. آقای پهلوی در صحبت‌های خود گفت که جمهوری اسلامی باعث شده تا بسیاری از ایرانیان از کشور خود مهاجرت کنند و درغرب مشغول به زندگی و تحصیل شوند.

او همچنین ادامه داد «در صورتی که جمهوری اسلامی سقوط کند، این افراد متخصص می‌توانند به کشور خودشان یعنی ایران خدمت کنند.»

رضا پهلوی اضافه کرد که مردم ایران با یکدیگر همبستگی دارند و انتظار حمایت بین‌المللی فراجناحی دارند.

او در ادامه صحبت‌های خود تاکید کرد که سیاست فشار حداکثری به تنهایی کافی نیست و باید با حمایت حداکثری نیز همراه شود.

آگهی

اشاره آقای پهلوی به «فشار حداکثری» سیاستی بود که دولت دونالد ترامپ برای مجبور کردن ایران جهت امضای توافق با دولت او در پیش گرفته بود.

او همچنین در ادامه خواستار تشکیل صندوق‌های حمایت مالی از اعتصاب‌کنندگان ایرانی شد و آن‌را به عنوان یکی از راه‌حل‌های همراهی با مردم ایران برشمرد.

ODD ANDERSEN/AFP or licensors
نشست چهره‌های اپوزیسیون ایران در حاشیه کنفرانس مونیخODD ANDERSEN/AFP or licensors

آقای پهلوی البته اشاره‌ای به این موضوع نکرد که در حالی‌که تحریم‌های گسترده علیه ایرانیان وضع شده، چگونه این صندوق‌های حمایت مالی می‌توانند مبالغ تخصیص داده شده را به کارگران و کارمندان اعتصاب کننده برسانند.

نازنین بنیادی در نشست «زن، زندگی، آزادی» کنفرانس امنیتی مونیخ گفت که «شالوده‌های جمهوری اسلامی فروریخته و جهان باید خود را برای دیدن ایرانی بدون جمهوری اسلامی آماده کند.»

این بازیگر سینما و فعال حقوق بشر در ادامه صحبت‌های خود گفت: «در طول چهار دهه اخیر دیدیم که جمهوری اسلامی قابلیت اصلاح را ندارد و راهی جز فروپاشی برای آن دیده نمی‌شود.»

آگهی

مسیح علی‌نژاد، روزنامه‌نگار در نشست «زن، زندگی، آزادی» در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت که رفع تحریم‌ها پس از توافق برجام، نفعی برای مردم ایران نداشته و تنها به سود متحدان جمهوری اسلامی در منطقه و بستگان رهبران نظام بوده است. خانم علی‌نژاد در ادامه صحبت‌های خود گفت: «پسر خامنه‌ای و خمینی در ایران برای خود بنیادهایی دارند و رفع تحریم‌ها پس از برجام به جیب أنها، حسن نصرالله، بشار اسد، سوریه و حزب الله رفته است.»

از سوی دیگر رضا پهلوی، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در یک نشست خبری گفت که شاید بتوان راهی پیدا کرد که به جای سلطنت موروثی، سلطنت انتخابی را در ایران پیاده کرد.

آقای پهلوی که به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ می‌داد البته تاکید کرد که خود او نظام جمهوری را ترجیح می‌دهد اما در نهایت باید مردم تصمیم بگیرند که چه نظام سیاسی را می‌خواهند.

اما اگر آن طور که سلطنت طلبان می‌گویند به خاطر فرهنگمان به یک چتر فراگیر حمایتی نیاز داشته باشیم، از آنها می پرسم آیا می‌شود راهی نو بیابیم که سلطنت انتخابی پیدا کنیم به جای اینکه موروثی باشد
رضا پهلوی

یکی از خبرنگاران با اشاره به اینکه هواداران پهلوی فرزند محمدرضا شاه را شاهزاده صدا می‌کنند و از او می‌خواهند بر تخت سلطنت بنشیند از او پرسید: «تصویر شما به عنوان میراث دار یک رژیم غیر دموکراتیک (سلطنت پدر و پدربزرگش محمدرضا شاه و رضاشاه پهلوی) به خط مشی او که می‌خواهد برقراری دموکراسی در ایران باشد ضربه نمی‌زند؟» آقای پهلوی در پاسخ گفت که او نباید به واسطه عملکرد والدینش قضاوت شود و باید عملکرد خود من معیار قرار گیرد.

او همچنین با اشاره به اینکه ترجیح خود او جمهوری است افزود: «اما اگر آن طور که سلطنت طلبان می‌گویند به خاطر فرهنگمان به یک چتر فراگیر حمایتی نیاز داشته باشیم، از آنها می‌پرسم آیا می‌شود راهی نو بیابیم که سلطنت انتخابی پیدا کنیم به جای اینکه موروثی باشد و این نقش به یک خاندان محدود شود؟»

آگهی

روز سوم کنفرانس مونیخ

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یکشنبه در آخرین روز کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: «اقدامات بسیار بیشتری، سریع‌تر باید انجام شود. هنوز کارهای زیادی مانده است. ما باید حمایت نظامی (از اوکراین) را افزایش و سرعت بخشیم.»

AFP
جوزپ بورلAFP

آقای بورل همچنین با اعلام حمایت از پیشنهاد استونی مبنی بر خرید مهمات از سوی اعضای اتحادیه اروپا در جهت کمک اوکراین افزود: «من کاملا از پیشنهاد نخست‌ وزیر استونی حمایت می‌کنم و ما روی آن کار می‌کنیم و حتما اثربخش خواهد بود.» پیشتر کایا کالاس، نخست وزیر استونی این پیشنهاد را مبنی بر خرید مهمات در جهت کمک به اوکراین را در کنفرانس امنیتی مونیخ مطرح کرده بود.

تنش‌های چین و آمریکا در کنفرانس مونیخ

وانگ یی، رئیس دستگاه دیپلماسی چین در روز دوم این کنفرانس ایالات متحده را هدف انتقاد قرار داد و ساقط کردن بالن چینی را واکنش «پوچ و هیستریک» آمریکا توصیف کرد.

وی بار دیگر تاکید کرد که این بالن برای استفاده در فعالیت‌های «غیرنظامی» بوده است. وی گفت: «ما از ایالات متحده می‌خواهیم که برای منحرف کردن افکار از مشکلات داخلی‌اش چنین کارهای پوچی را انجام ندهد.»

AP Photo
آنتونی بلینکنAP Photo

با این حال طبق اخبار درز پیدا کرده از نشست آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا با وانگ یی همتای چینی او، رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا تاکید کرده است که ماجرای بالن چینی «اقدامی غیرمسئولانه بود که هرگز نباید تکرار شود.»

آگهی

از سوی دیگر بلینکن به وانگ یی تاکید کرده است که ایالات متحده به‌دنبال درگیری با چین یا جنگ سرد جدید نیست و واشنگتن قصد دارد خطوط ارتباطی با پکن باز بماند.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

دومین روز کنفرانس مونیخ؛ متحدان غربی خواستار «تلاش مضاعف» برای کمک به اوکراین شدند

پارلمان اروپا در حمایت از اویغورها به حذف کالاهای چینی حاصل کار اجباری در بازار رای داد

تهدید اتمی کرملین از نبرد زمینی تا فضا؛ چه چیزی پوتین را از استفاده از سلاح‌های هسته‌ای باز می‌دارد؟