ارتش جمهوری اسلامی ایران روز سهشنبه از نخستین پایگاه هوایی زیرزمینی خود موسوم به «عقاب ۴۴» رونمایی کرد که «قابلیت پذیرش و عملیاتی کردن انواع جنگندههای شکاری و بمبافکن همچنین پرندههای بدون سرنشین نیروی هوایی را دارد».
اعتراضات ایران که با تجمع مردم خشمگین در ۲۶ شهریور (۱۷ سپتامبر) مقابل بیمارستان محل درگذشت مهسا امینی آغاز شده بود، وارد صد و چهل و چهارمین روز خود شده است و با وجود سرکوبهای گسترده داخلی، تحولاتی که در سطح بینالملل در ارتباط با ایران رقم میخورد مانع از خاموش شدن آتش اعتراضات در بیش از چهار ماه اخیر شده است.
از جمله آخرین تحولات در این راستا، درخواست فعالان حقوق بشری از همه کشورهای دموکراتیک برای بایکوت سخنرانی حسین امیرعبداللهیان در شورای حقوق بشر سازمان ملل و اعطای جایزه حقوق بشر هامبورگ به مسیح علینژاد به دلیل تلاشهایش در راستای دفاع از حقوق زنان ایران و درخواست دوباره او از کشورهای غربی برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی بود.
اخبار دریافتی از داخل ایران نیز از تداوم برگزاری تجمعات پراکنده در کشور در کنار سوزاندن عکسها و بنرهای متعلق به مقامات حکومتی حکایت دارد.
آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران در روز سهشنبه ۱۸ بهمن (۷ فوریه) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
ایران و روسیه به کنفرانس امنیتی مونیخ دعوت نشدند
کنفرانس امنیتی مونیخ طی روزهای ۱۷ تا ۱۹ فوریه با حضور وزرای خارجه ۵۰ کشور، وزرای دفاع ۳۰ کشور و روسای جمهوری و نخست وزیران ۴۵ کشور برگزار میشود.
کریستوف هوسگن، سفیر سابق آلمان در سازمان ملل متحد و رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ، در گفتگو با نشریه پولتیکو گفت: «ما نمایندگان رسمی روسیه را دعوت نکردیم چون نمیخواهیم کنفرانس امنیتی مونیخ به تریبون پروپگاندای روسیه بدل شود. ایران هم با انکار حق موجودیت اسرائیل و نقض قوانین بینالمللی و با رفتن به سمت سلاح هستهای همواره چالشبرانگیز بوده است. زمانی که مذاکرات هستهای با جمهوری اسلامی در جریان بود، سلف من همیشه ترجیح میداد [آنها] را دعوت کند، اما اکنون پس از نقض قوانین بینالمللی و حمله وحشیانه سپاه پاسداران و پلیس ایران به مردم کشور خودشان، دیگر هیچ دعوتنامه دائمی برای ایران نداریم.»

گفتنی است، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، سال گذشته میهمان این نشست بود.
نشست امنیتی مونیخ در سال ۱۹۶۳ آغاز به کار کرد.
سخنرانی ۸ چهره اپوزیسیون جمهوری اسلامی در دانشگاه جورجتاون
هشت چهره اپوزیسیون جمهوری اسلامی یعنی حامد اسماعیلیون، مسیح علینژاد، شیرین عبادی، رضا پهلوی، علی کریمی، گلشیفته فراهانی، عبدالله مهتدی و نازنین بنیادی با انتشار پیامی مشترک از برگزاری نشستی با حضور آنها با موضوع «آینده جنبش دموکراسیخواهی ایران» در دانشگاه جورجتاون به منظور نشان دادن همبستگی خود خبر دادند.
این نشست روز جمعه ۱۰ فوریه برگزار خواهد شد.
وزیر بهداشت ایران: مراکز درمانی خصوصی که قانون حجاب را رعایت نمیکنند با کسر اعتبار مواجه میشوند
بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت ایران به خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، گفت: «موضوع رعایت حجاب به مراکز دولتی ابلاغ شده است و رعایت نکردن قانون حجاب تخلف است، در اعتباربخشی مراکز خصوصی موضوع فرهنگ نیز درنظر گرفته شده است و اگر مرکز خصوصی مسایل فرهنگی از جمله حجاب را رعایت نکنند با امتیاز لازم برای اعتباربخشی را کسب نخواهند کرد و ممکن است بیمارستان تایید نشود.»
آقای عیناللهی افزود: «از سویی در بیمارستانهای دولتی نیز بیمارستانها موظف شدهاند که قانون انطباق رعایت شود و خدمات خانمها تا جای ممکن توسط خانمها ارایه شود. در موضوع سونوگرافی نیز باید سونوگرافی خانمها توسط خانمها انجام شود، در برخی موارد اعلام میشود که به اندازه رادیولوژیست نداریم که ما درخواست داریم به زنان پزشک عمومی و متخصص زنان آموزش کوتاه مدت داده شود. ما به تعداد دستگاههای رادیولوژی متخصص زن نداریم که از مشکلات این حوزه است که با تربیت و آموزش حل خواهد شد.»
عفو محکومان و کاهش بار اقتصادی حکومت
وبسایت «رویداد ۲۴» با انتشار گزارشی در روز سهشنبه با اشاره به ماجرای عفو «جمعیت ۱۰۰ هزار نفری از محکومان» که حدود ۳۰ هزار نفر از آنها مربوط به اعتراضات حوادث اخیر بودند، اینگونه نوشت که تداوم حضور آنها در زندان چه هزینه مالی برای دولت داشت؟
این وبسایت در ادامه مینویسد چنانچه دادههای موسسه تحقیقات جرم و عدالت و اظهار نظر حسن نوروزی، نایبرئیس کمیسیون قضایی و حقوقی و نماینده رباطکریم در مجلس را ملاک قرار دهیم، دستکم تا سال گذشته «۲۰۰ هزار زندانی» در زندانهای ایران حضور داشتند و ۳۰ هزار زندانی و بازداشتی اعتراضات اخیر نیز معادل ۱۵ درصد جمعیت کل زندانیان کشور است که آمار قابل توجهی است.
این وبسایت همچنین به گزارشهایی درباره خوابیدن زندانیان «روی پلهها و حتی راهروها» در زندان فشافویه تهران اشاره میکند که ناشی از نبودن جای کافی برای نگهداری همه آنان است.
«رویداد۲۴» میافزاید: «آذرماه امسال قوه قضاییه یکبار برای خالی کردن بازداشتگاهها و زندانها، اقدام به بررسی فوری پرونده بازداشتشدگان و تسهیل آزادی بسیاری از آنها با قید وثیقه کرد. اضافه شدن ۱۵ درصد جمعیت زندانیان کل کشور ظرف مدت چهار ماه به جمعیت زندانها، به معنای اضافه شدن هزینه بسیار گزافی برای نگهداری آنهاست... شهریور ماه امسال مهدی حاجیان، سخنگوی فراجا اعلام کرده بود که برای نگهداری هر زندانی در زندان ماهیانه ۱۰ میلیون تومان هزینه میشود. درصورتی که آمار ۳۰ هزار بازداشتی در جریان اعتراضات اخیر صحت داشته باشد، بالغ بر ۳۰۰ میلیارد تومان ماهانه و ۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان سالانه به هزینههای سازمان زندانها اضافه خواهد شد.»
«رویداد۲۴» اینگونه نتیجه میگیرد: «۳.۶ هزار میلیارد تومان هزینه مازاد نزدیک به ۴۰ درصد مجموع بودجه سازمان زندانها در لایحه بودجه ۱۴۰۲ است که تحقق آن با توجه به وضعیت کسری بودجه و ادامه تحریمها غیرممکن است.... عفو عمومی میتواند این بار را از دوش سازمان زندانها بردارد و از طرفی آزادی بازداشتشدگان اعتراضات اخیر با توجه به عدم وجود سوءپیشینه در غالب این افراد، از نظر اجتماعی هزینهای برای جامعه نخواهد داشت، چرا که حاکمیت هم به خوبی بر غیرمنطقی بودن بازداشت بسیاری از این افراد واقف است.»
اشکان خطیبی در سالگرد انقلاب ۵۷: یادمون نمیره هرکی مثل شما فکر نمیکرد رو کشتید
اشکان خطیبی، بازیگر و مجری و کارگردان ایرانی در پیامی توییتری در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نوشت: «ساعت به ساعت این ۴۳ سال که همقد عمر رفتهٰ منه یادم نمیره. یادمون نمیره چطور یکییکی امیدهامون رو کشتید. یادمون نمیره هر کی مثل شما فکر نمیکرد رو کشتید. نه یک نفر. نه یک گروه. دسته دسته. خودتونو بکشید هم هیچکدوم از جنایات تون رو یادمون نمیره.»
وزیر ارشاد: در خدمت همه هنرمندان هستیم به این دو شرط که «معتقد به نظام و قانون» باشند
محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روز سهشنبه در جریان حضور در جشنواره فیلم فجر و در واکنش به تحریم جشنواره از سوی شماری از هنرمندان گفت: «جشنواره فیلم فجر، سازمان سینمایی و وزارت ارشاد به همه هنرمندان با هر سلیقهای تعلق دارند. همه هنرمندان با هر سلیقهای جزو این خانواده هستند و ما هم آماده شنیدن حرفهای آنان هستیم و از همه آنها که این کار، هویت و عشق و علاقهشان است، می خواهیم با همین علاقه و همیت به کار خود ادامه بدهند.»
با این وجود افزود: «ما هم در خدمت همه هنرمندان هستیم به این دو شرط که معتقد به نظام و قانون باشند.»
انتقادها به ارسال محمولههای کمکی ایران به ترکیه و سوریه در بحبوحه نبود امکانات اولیه برای زلزلهزدگان خوی
انتشار عکسهای محمولههای بشردوستانهای که از سوی مقامات ایران برای کمک به زلزلهزدگان ترکیه و سوریه فرستاده شدهاند، اعتراضاتی را در شبکههای اجتماعی در پی داشته است.
بسیاری این پرسش را مطرح میکنند که در حالی که بسیاری از زلزلهزدگان خوی همچنان در انتظار دریافت چادر و تامین حداقل امکانات گرمایشی هستند، چرا مقامات ایران با این سرعت برای کمک به هموطنان خود عمل نکردهاند.
واکنش رئیس سازمان صداوسیما به سخنان توهینآمیز ابوالقاسم طالبی
پیمان جبلی، رئیس سازمان صدا و سیما در جریان گفتگو با خبرگزاری مهر، در پاسخ به پرسشی درباره سخنان توهینآمیز ابولقاسم طالبی درباره زنان سینماگر، با اشاره به حمایت برخی چهرهها و هنرمندان از اعتراضات اخیر و «غلط» خواندن موضعگیری آنها گفت: «واکنشها به این رفتارها، عکسالعملها و کنشها طبیعتاً متفاوت بوده است و آنچه که توسط مهمان و کارشناس برنامهها مطرح میشود، طبیعتاً موضع و نظر خودشان است.»
او افزود: «آنچه که باید به آن توجه کرد این است که در فضایی که به مقدسترین مقدسات ما در طول ماههای گذشته توهین شده و فتنهای که پشت سر گذاشتهایم، طبیعی است که واکنشها و عکسالعملهایی صورت بگیرد که البته بعضی از این نظرات با ادبیات بهتری میتوانست بیان شود. شاید با ادبیات مناسبی بیان نشد اما واکنشی به آن رفتارها و اظهارنظرهایی است که در طول این چند ماه بیان شده بود.»
اعتراض کانون کارگردانان سینمای ایران به سخنان توهینآمیز ابوالقاسم طالبی درباره زنان
کانون کارگردانان سینمای ایران با انتشار بیانیهای، سخنان اخیر ابوالقاسم طالبی دربارۀ «حق زنان و دختران شريف سينما که الهامبخش جهانیان بوده و هستند» را «سخیف و به دور از ادب و اخلاق» توصیف کرد و اعلام نمود که «استوار در کنار آنان با هر عقیده و تفکری ایستاده است».
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما بر این باوریم که چنانچه ذرهای اعتقاد والتزام به باورهای دینی و اخلاقی نزد مدیران و تصمیم گیرندگان صداوسیما باقی مانده باشد، هرچه زودتر میبایست بابت اینتوهین و هتک حرمت از بانوان سینمای ایران به نحو شایسته و مقتضی عذرخواهی شده و به جهت جلوگیری از تکرار اینگونه موارد که در برنامه ضد سینمایی "هفت" مسبوق به سابقه بوده و از زبان مهمانها و گاه مجریان این برنامه درباره اهالی سینما اظهار شده و میشود، نسبت به تعطیلی اين مضحكه تصمیم عاجل اتخاذ شود.»
افزایش ۲۰ درصدی عوارض خروج از کشور
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۲ از افزایش ۲۰ درصدی عوارض خروج از کشور در سال آینده خبر داد.
ایرنا به نقل از رحیم زارع نوشت که قرار است عواید حاصل از افزایش عوارض خروج، برای زیرساختهای گردشگری هزینه شود.