آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران در روز دوشنبه ۱۷ بهمن (۶ فوریه) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
با گذشت نزدیک به پنج ماه از آغاز اعتراضات ایران، واکنشها و موضعگیریهای مرتبط با آن همچنان ادامه دارد. در آخرین تحولات، رسانههای ایران روز گذشته از موافقت علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی با عفو «دهها هزار نفر از متهمان و محکومان» از جمله بازداشتشدگان اعتراضات اخیر خبر دادند. شرایط بازداشتشدگان مشمول این عفو «عدم ارتکاب جاسوسی به نفع اجانب، عدم ارتباط مستقیم با عوامل سرویسهای اطلاعاتی خارجی، عدم ارتکاب قتل و جرح عمدی، عدم ارتکاب تخریب و احراق تاسیسات دولتی و نظامی و عمومی، و نداشتن شاکی یا مدعی خصوصی» عنوان شده است.
با برگزاری مراسم اهدای جوایز موسیقی گرمی، شروین حاجیپور، خواننده جوان ایرانی با آهنگ «برای» موفق به دریافت جایزه ویژه گرمی «آهنگ برای تغییر اجتماعی» شد. این آهنگ که با الهام از پستهای کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی بیان کننده دغدغههای گوناگون مردم ایران از جمله مشکلات اقتصادی، فاصله طبقاتی، فشارهای اجتماعی و معضلات محیط زیستی است، رفته رفته به نمادی برای جنبش اعتراضی مردم ایران، موسوم به جنبش «زن، زندگی، آزادی» تبدیل شد.
در تحولی دیگر، روز گذشته محمد خاتمی درست یک روز پس از پیام میرحسین موسوی مبنی بر ناکارایی «قانون اساسی» فعلی جمهوری اسلامی و درخواست برای برگزاری «همهپرسی و تدوین قانون اساس نوین»، در بیانیهای اذعان کرد که اصلاحات در درون ساختار سیاسی کشور «به شیوه و روال تجربه شده» در جمهوری اسلامی به «صخره ستبر بن بست» برخورد کرده است.
آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران در روز دوشنبه ۱۷ بهمن (۶ فوریه) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
واکنش کانون کارگردانان به «توهین و هتک حرمت از بانوان سینمای ایران»
سایت خبری تابناک از واکنش کانون کارگردانان به سخنان ابوالقاسم طالبی، کارگردان، درباره بازیگران زن سینمای ایران خبر داد. به گزارش تابناک، در بیانیه کانون کارگردانان آمده است: «پخش سخنان مشمئزکننده احدی از شاغلین در سینمای ایران، آقای ابوالقاسم طالبی، در صدا و سیمائی که قرار بود دانشگاه باشد باعث تاسف و حیرت شد؛ اگرچه سبب تعجب نبود چرا که پیش از این نیز چنین سخنان نابهنجار و نابخردانه ای را در صدا و سیمای از دست رفته دیده و شنیده بودیم. ولی آنچه از بکارگیری این الفاظ توسط مهمان برنامه ناهنجارتر و نابخردانه تر بود، سکوت همراه با خنده مجری برنامه، آقای بهروز افخمی بود.
کانون کارگردانان سینمای ایران پخش این جملات سخیف و به دور از ادب و اخلاق، در حق زنان و دختران شريف سينما که الهام بخش جهانیان بوده و هستند و خصوصاً پیشکسوتان این عرصه را به شدت محکوم کرده و استوار در کنار آنان با هر عقیده و تفکری ایستاده است.
ما بر این باوریم که چنانچه ذرهای اعتقاد و التزام به باورهای دینی و اخلاقی نزد مدیران و تصمیم گیرندگان صداوسیما باقی مانده باشد، هرچه زودتر میبایست بابت این توهین و هتک حرمت از بانوان سینمای ایران به نحو شایسته و مقتضی عذرخواهی شده و به جهت جلوگیری از تکرار اینگونه موارد که در برنامه ضد سینمایی «هفت» مسبوق به سابقه بوده و از زبان مهمانها و گاه مجریان این برنامه درباره اهالی سینما اظهار شده و میشود، نسبت به تعطیلی اين مضحكه تصمیم عاجل اتخاذ شود.»
گفتنی است، ابوالقاسم طالبی، کارگردان فیلم بحثبرانگیز قلادههای طلا پس از اعتراضهای سال ۱۳۸۸، با حضور در برنامه سینمایی تلویزیون جمهوری اسلامی، اعتراض هنرپیشههای زن به حکومت ایران را ناشی از عوارض پا به سن گذاشتن آنها عنوان کرده بود.
رضا پهلوی: صدای شروین صدای ملت ایران و انقلابشان است
رضا پهلوی، فرزند آخرین پادشاه ایران و از چهرههای اپوزیسیون جمهوری اسلامی، در واکنش به اعطای جایزه موسیقی گرمی به شروین حاجیپور، خواننده جوان ایرانی برای ترانه و اجرای آهنگ «برای»، با انتشار پیامی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «شروین عزیز! جهان صدای تو را شنید؛ صدایی که صدای ملت ایران و الهامبخش انقلابشان است. کسب این جایزه ارزشمند را به تو و همه مردم ایران شادباش میگویم.»

آقای حاجیپور در روزهای آغازین اعتراضات ایران، ترانه «برای» را با الهام از پستهای کاربران ایرانی در شبکه اجتماعی توییتر نوشت و آن را با ساخت ملودی و آهنگی به تنهایی اجرا کرد.
این آهنگ که بیان کننده دغدغههای گوناگون مردم ایران از جمله مشکلات اقتصادی، فاصله طبقاتی، فشارهای اجتماعی و معضلات محیط زیستی است، رفته رفته به نمادی برای جنبش اعتراضی مردم ایران، موسوم به جنبش «زن، زندگی، آزادی» تبدیل شد. او به همین دلیل، چند روزی بازداشت شد.
این آهنگ جایزه ویژه گرمی را با عنوان «آهنگ برای تغییر اجتماعی» برای آقای حاجیپور به ارمغان آورد. جوایز گرمی، مهمترین و بزرگترین جایزه موسیقی دنیا به شمار میرود.
تجمع در شهر استراسبورگ در حمایت از یکی از فرانسویهای بازداشتشده در ایران
دهها نفر ظهر روز دوشنبه در شهر استراسبورگ در شرق فرانسه در حمایت از سسیل کوهلر، تبعه فرانسوی که در ایران بازداشت شده است تجمع کردند.
سسیل کوهلر، ۳۸ ساله از ماه مه سال ۲۰۲۲ در ایران زندانی است. او به همراه ژاک پاری، شریک زندگیاش در جریان سفر گردشگری در ایران بازداشت شد.
آنها که با اتهام «جاسوسی» روبرو شدهاند دو نفر از هفت زندانی فرانسوی در ایران هستند.
خواهر زندانی فرانسوی در ایران: برادرم بار دیگر اعتصاب غذا کرد
خواهر بنژامن برییر، شهروند فرانسوی که در ایران زندانی است میگوید برادرش برای دومین بار دست به اعتصاب غذا زده است.
بنژامن برییر از سوی دستگاه قضایی ایران به اتهام «جاسوسی» به هشت سال زندان محکوم شده است. او یکی از هفت تبعه فرانسه است که در ایران زندانی هستند.
بنژامن برییر در زندان وکیلآباد مشهد به سر میبرد. او پیش از این یک بار در ماه دسامبر سال ۲۰۲۱ نیز دست به اعتصاب غذا زده بود.
خواهر بنژامن برییر تاکید کرد که اعتصاب غذا تنها «سلاح» برادرش در زندان محسوب میشود.
پرونده جواد روحی به دیوان عالی کشور ارجاع داده شد
مجید کاوه، وکیل جواد روحی از بازداشتشدگان اعتراضات در نوشهر که به سه بار اعدام محکوم شده است، در توئیتی از ارجاع پرونده موکلش به دیوان عالی کشور خبر داد و نوشت: «نظر به عدم شمول مفاد فرمان عفو مورخ شانزدهم بهمن ماه سال جارى نسبت به عناوين اتهامى موكل جواد روحی پرونده جهت رسيدگى فرجامى به شعبه نهم ديوان عالى كشور ارجاع شد.»
از جمله اتهامات آقای روحی «ارتداد از طریق آتش زدن قرآن کریم و توهین به مقدسات» است.
بیانیه سازمان عفو بینالملل درباره نقش دیپلماتهای جمهوری اسلامی در «انکار کشتارها»
سازمان عفو بینالملل با انتشار بیانیه ای میگوید به شواهدی دست یافته که حاکی از دست داشتن نمایندگان دیپلماتیک سابق و مقامات دولتی در ایران در انکار گزارشهای مربوط به اعدامهای دستهجمعی در سال ۶۷ تحت عنوان «تبلیغات گروههای مخالف» است.
طبق این بیانیه تعدادی از دیپلماتهای سابق ایران از جمله محمدجعفر محلاتی، نماینده دائمی ایران در سازمان ملل در نیویورک، سیروس ناصری، نماینده دائمی ایران در سازمان ملل در ژنو، محمدعلی موسوی، کاردار ایران در اتاوای کانادا، محمدمهدی آخوندزاده بستی، کاردار ایران در لندن، رئیسی نیا، نام نامشخص، دبیر اول سفارت ایران در توکیوی ژاپن، عبداله نوری، وزیر کشور، علی اکبر ولایتی، وزیر امور خارجه، محمدحسین لواسانی و منوچهر متکی، معاونان وزیر امور خارجه در این پنهانکاریها نقش داشتهاند.
در این بیانیه آمده است که محمدجعفر محلاتی به عنوان نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در مقر سازمان ملل در نیویورک در آن زمان، نقش فعالی را در تلاش برای زیر سوال بردن گزارشهای معتبر گزارشگر ویژه وقت سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران و عفو بینالملل و نیز تضعیف واکنش سازمان ملل ایفا کرد. وی در آذر ۱۳۶۷، گزارشهای مربوط به اعدامهای دسته جمعی را در جلسهای با گزارشگر سازمان ملل رد و به دروغ ادعا کرد که «در واقع کشتارهای زیادی در میدان جنگ رخ داده است.»
در این بیانیه همچنین آمده است که مقامات فعلی جمهوری اسلامی به تاکتیکهای مشابهی متوسل میشوند تا نسل جدیدی از معترضان و مخالفان سیاسی را تحت عنوان «اغتشاشگر» بدنام کنند، دست داشتن در صدها قتل را انکار نمایند و در برابر درخواستها برای تحقیقات بینالمللی و پاسخگویی مقاومت کنند.
پیش از نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در آبان ۱۴۰۱ درباره سرکوب مرگبار اعتراضات ایران، مقامات جمهوری اسلامی در ژنو گزارشهای مفصلی را به سایر دولتها و سازمان ملل ارسال کردند که در آن مسئولیت کشتهشدن معترضان را متوجه «تروریستهای اجیر شده»، «خودکشی» یا «تصادف» کرده یا حتی مرگ برخی قربانیان را زیر سوال بردند.
امیر سعید ایروانی، نماینده دائم جمهوری اسلامی در مقر سازمان ملل در نیویورک، از کشورها خواست از حمایت از نشست غیررسمی شورای امنیت سازمان ملل درباره سرکوب مرگبار معترضان توسط جمهوری اسلامی، خودداری کنند و این نشست را به عنوان «کمپین شیطنتآمیز اطلاعات جعلی» توصیف کرد. وی با نادیده گرفتن شواهد گسترده در مورد قتل صدها معترض و عابر از جمله کودکان توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی، مدعی شد که «حق آزادی بیان و تجمعات مسالمتآمیز در قانون اساسی جمهوری اسلامی به رسمیت شناخته و تضمین شده است و بهرهمندی مردم از این حق همواره مورد حمایت دولت بوده است.»
در ۲۴ نوامبر ۲۰۲۲، شورای حقوق بشر سازمان ملل به قطعنامه پیشنهادی آلمان و ایسلند برای تشکیل کمیته حقیقتیاب در خصوص اعتراضات ایران و سرکوب نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی را تصویب کرد. فعالین حقوق بشر بارها نسبت به خطر ایجاد اختلال در آمار و اطلاعات واصله به این کمیته حقیقتیاب توسط جمهوری اسلامی هشدار دادهاند.
سعید دهقان، وکیل حقوق بشر، عضو اتحادیه بینالمللی وکلا (IBA) در گفتگوی اختصاصی با یورونیوز گفت: «با توجه به این که با یک حکومت توتالیتر طرف هستیم که همه رویکردهای آن امنیتی است، به وسیله سپاه سایبری و به تعبیر خودشان افسران جنگ نرم احتمال دارد که اطلاعات غلطی را در این فاصله به برخی از کنشگران و نهادها بدهند و با اضافه کردن یک مقدمه منفی به اینهمه مقدمات مثبت در نهایت منفی در مثبت منفی بشود. یعنی ارتش یا سپاه سایبری با ارائه اطلاعاتی غلط تحقیقات نهادها را بیاثر سازند.»
زینب موسوی، «امپراطور کوزکو» از تایید حکم دو سال زندان خود خبر داد
زینب موسوی، کمدین ایرانی مشهور به «امپراطور کوزکو» که در حساب اینستاگرام خود ویدیوهای طنز منتشر میکندو در ۲۰ مهر در بحبوحه اعتراضات سراسری در قم بازداشت شد. امروز با پستی در صفحه اینستاگرام خود خبر از تایید حکم دوسال زندان خود داد. وی پیشتر از صدور حکم بدوی دو سال زندان برای خود خبر داده بود،

گزارش گاردین از «تجاوز و تعرض جنسی» نیروهای امنیتی به بازداشتشدگان اعتراضات ایران
روزنامه بریتانیایی گاردین گزارشی تازه از تجاوز و تعرض جنسی به بازداشتشدگان اعتراضات ایران منتشر کرده است. گاردین در این گزارش با ۱۱ زم و مزد معترض که مدعی شدهاند در حین بازداشت توسط نیروهای امنیتی مورد تجاوز و تعرض جنسی، ضرب و شتم و شکنجه قرار گرفتهاند، گفتگو کرده است.
برخی از این معترضان مدعی هستند که در خودرو یا ون پلیس، برخی در خیابان و برخی دیگر در بازداشت مورد تعرض قرار گرفتهاند.
در این گزارش، یکی از پرستارن شاغل در بیمارستانی در گیلان میگوید که در چند ماه گذشته با زنان بسیار مواجه شده که نشانههایی از تعرض و تجاوز جنسی در آنها قابل رویت بوده است.
طی هفتههای گذشته گزارشهای متعددی از تعرض به بازداشتشدگان منتشر شده است. سازمان عفو بینالملل در ۲۷ ژانویه با انتشار فراخوانی برای اقدام فوری از تعرض جنسی به جواد روحی، مهدی محمدیفرد و عرشیا تکدستان، از بازداشت شدگان محکوم به اعدام اعتراضات ایران با هدف اعتراف گیری خبر داد.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی از احتمال سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران خبر داد
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی از احتمال سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران خبر داد و گفت: «در چارچوب همکاری دو جانبه و منظم ایران و آژانس همواره ارتباطات بین ایران و آژانس برقرار بوده و علاوه بر مذکرات سفیر ما در وین که به صورت مستمر و مستقیم با آژانس برقرار است گفتوگوهای کارشناسی نیز در این زمینه انجام شده است. بیعتا با تکمیل روند آماده سازیها امکان انجام چنین سفری در آینده متصور است و باید زمینه سازیهای فنی آن انجام شود.»

ابراهیم رئیسی: اروپاییها مدام برای مذاکره پیغام میدهند
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران مدعی شد که دولتهای اروپایی مدام به ایران پیام میدهند و خواستار از سرگیری مذاکرات هستهای میشوند. وی خطاب به کشورهای اروپایی گفت: «شما در حق ملت ایران جفا کردهاید و تصور شما این بود که میتوانید با تحریم و تهدید کارهایتان را پیش ببرید، اما بدانید که زنان و مردان ایرانی با تأسی به اهل بیت مقابل شما ایستادهاند»
این درحالی است که موضع مقامهای اروپایی در مورد ادامه مذاکرات هستهای متفاوت است. درحالی که جوزپ بورل چندی پیش عنوان کرد که «برجام نمرده است» اما بسیاری از نمایندگان و مقامات اروپایی خواستار عدم بازگشت به مذاکرات هستهای هستند.
ناتالی گوله، نماینده سنای فرانسه در گفتگوی اختصاصی با یورونیوز گفت: «من کاملا با ایده از سرگیری توافق هستهای مخالفم. توافق هستهای برای حکومت ایران پول آزاد میکند و ما نمیتوانیم برای حکومت ایران پول آزاد کنیم. از آنجا که این حکومت همچنان غنیسازی را انجام میدهد ما نمیتوانیم به آن اعتماد کنیم. ما نمیتونیم به رژیم متقلبی که جوانان خود را میکشد اعتماد کنیم و با متقلبان مذاکره کنیم.»
