پیش از این پروژه اپوپو با آموزش این موشها، از آنها برای یافتن مینهای زمینی کمک میگرفت. اما حالا توان قدرت بویایی آنها موجب شده تا مسئولان این پروژه به فکر بهرهگیری از توان بویایی موشها در تشخیص بیماری سل شوند.
موشهای کیسهدار غولپیکر آفریقایی به دلیل تواناییشان در تشخیص بیماری سل، جایگاه مهمی نزد دانشمندان پروژه اپوپو APOPO دارند.
این پروژه مربوط به یک سازمان غیرانتفاعی بلژیکی در تانزانیا است. آزمایش روی این گونه موشها در نایروبی کنیا نیز در حال اجرا و آزمایش است.
پیش از این پروژه اپوپو با آموزش این موشها، از آنها برای یافتن مینهای زمینی کمک میگرفت.
اما حالا توان قدرت بویایی آنها موجب شده تا مسئولان این پروژه به فکر بهرهگیری از توان بویایی موشها در تشخیص بیماری سل شوند. آنها این پروژه را از سال ۲۰۰۸ آغاز کردند.
در انتظار تایید سازمان جهانی بهداشت
اکنون از این حیوانات در ۲۱ مرکز پزشکی در دارالسلام، پایتخت تانزانیا استفاده میشود.
جوزف سوکا، مدیر برنامه سل در اپوپو میگوید: «توانایی موشها در تشخیص عوامل بیماریزا به دلیل حساسیت چشمگیر بویایی آنهاست. در مقایسه با میکروسکوپها نیز این موششها حساسیت بویایی بالایی دارند. این دسته از موشها حتی میتوانند سل را در افراد مبتلا به اچآیوی شناسایی کنند.»
سوکا امیدوار است که این روش آزمایش سل به زودی از سوی سازمان جهانی بهداشت تایید شود. برای تایید این سازمان، دقت ۹۰ درصدی مورد نیاز است.
مرگ و میر ۱.۶ میلیون نفر در سال ۲۰۲۱ به دلیل ابتلا به سل
در حال حاضر از این موشها برای تشخیص ۷۵ درصد نمونههای سل در موزامبیک استفاده میشود.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیماری سل در سال ۲۰۲۱ جان ۱.۶ میلیون نفر را گرفت که ۱۸۷ هزار نفر از آنها مبتلا به اچآیوی بودند. این بیماری سیزدهمین عامل مرگ و میر در جهان است.
سازمان جهانی بهداشت تخمین میزند که در سال ۲۰۱۸، ۱۶۲هزار نفر (۵۵۱ مورد در هر صدهزار نفر) در موزامبیک به سل مبتلا شدهاند.
بسیاری از کشورهای در حال توسعه به شدت به تکنیکهای قدیمی تشخیص سل تکیه میکنند که مستلزم استفاده از میکروسکوپ برای بررسی خلط بیماران بالقوه آلوده است.
به امید غلبه بر این چالشها، دانشمندان اپوپو و لانست کنیا به تحقیقات خود برای نجات جان بیماران با کمک موشها ادامه میدهند.