وزارت امور خارجه لهستان روز شنبه ۱۴ اعلام کرد شهروند بازداشتی این کشور به نام «ماسیج والچاک» از زندان ایران آزاد شده و به لهستان بازگشته است.
وزارت امور خارجه لهستان روز شنبه ۱۴ اعلام کرد شهروند بازداشتی این کشور به نام «ماسیج والچاک» از زندان ایران آزاد شده و به لهستان بازگشته است.
این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: آزادی این فرد در صدر اولویتهای دیپلماتیک و کنسولی لهستان در سال گذشته میلادی بوده است. بر این اساس، این استاد دانشگاه که در سپتامبر ۲۰۲۱ در ایران بازداشت شده بود، هم اکنون آزاد است.
لوکاس جاسینا، سخنگوی وزارت خارجه لهستان بدون اشاره به جزئیات بیشتر در این خصوص در حساب توییتر خود نوشت که آقای والچاک هم اکنون «در کنار خانوادهاش صحیح و سالم است». والچاک از اساتید دانشگاه کوپرنیک است که به اتهام جاسوسی در ایران گرفتار شده بود.
اما همزمان، اعدام علیرضا اکبری، شهروند دو تابعیتی ایرانی-بریتانیایی در ایران بار دیگربحث پیرامون «اتهام جاسوسی» به اتباع خارجی و دوتابعیتیها در ایران را تازهتر کرده و واکنش و نگرانی کشورهای غربی را برانگیخته است.
اتهام جاسوسی به اتباع خارجی و دوتابعیتیها
در پی خبر اعدام آقای علیرضا اکبری، رئیس جمهوری فرانسه با اعلام همبستگی با بریتانیا و مردم ایران، اعدام یک نفر دیگر در ایران را «نفرت انگیز و وحشیانه» خواند. آقای ماکرون در حساب توييتر خود به دو زبان فرانسوی و انگلیسی نوشت که نام اکبری بار دیگر «بر فهرست عریض و طویل قربانیان سرکوب و مجازات اعدام در ایران افزود. همبستگی با بریتانیا. همبستگی با مردم ایران.»
سال گذشته میلادی، ایران چندین اروپایی از جمله معاون سابق سفیر بریتانیا را به جاسوسی از سایتهای نظامی متهم کرده بود. تلویزیون دولتی ایران در ماه ژوئیه در گزارشی اعلام کرد که سپاه پاسداران چند تبعه خارجی را به دلیل «نمونهبرداری از خاک در مناطق ممنوعه» دستگیر کرده است. در این گزارش، آقای والچاک، استاد لهستانی یکی از همین افراد بود.
روز جمعه گذشته نیز وزارت خارجه جمهوری ایرلند اعلام کرد که مقامات این کشور با رایزنی فشرده با فرانسه برای آزادی یک تبعه ایرلندی-فرانسوی به نام «برنارد فیلان» تلاش میکنند. آقای فیلان از ماه اکتبر ۲۰۲۲ در ایران زندانی است.
ایران، اوایل روز سهشنبه نیز یک امدادگر بلژیکی را به اتهام جاسوسی، پولشویی و قاچاق ارز به چهل سال زندان محکوم کرد. این حکم به اقدامی تلافیجویانه از سوی حکومت ایران در مقابل بلژیک تلقی شده است.
به اعتقاد برخی کارشناسان، هدف بنیادگرایان تهران با ادامه روند «بازداشت و گروگانگیری اتباع خارجی و دوتابعیتی» باجگیری سیاسی و تحت فشار قرار دادن کشورهای غربی برای امیتازگیری است.