اعتراض‌های ایران؛ پارلمان بریتانیا از افزودن سپاه به فهرست سازمان‌های تروریستی حمایت کرد

پارلمان بریتانیا
پارلمان بریتانیا Copyright ANDY BAILEY/AFP
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

واکنش‌های جهانی به سرکوب معترضان ایرانی و صدور احکام اعدام و زندان از سوی قوه قضائیه در حالی ادامه دارد که ۱۱۹ روز از آغاز اعتراض‌ها در ایران می‌گذرد.

واکنش‌های جهانی به صدور احکام اعدام و زندان معترضان ایرانی از سوی قوه قضائیه، در حالی ادامه دارد که ۱۱۹ روز از آغاز اعتراض‌ها در ایران می‌گذرد. 

آگهی

مقامات ایران تاکنون حکم اعدام چهار نفر از معترضان را اجرا کرده‌اند و نگرانی‌ها از اجرای حکم اعدام دیگر محکومان نیز افزایش یافته است. 

برخی گزارش‌ها حاکی است که چهارشنبه‌شب چند دستگاه ماشین گارد ویژه و آمبولانس، در برابر زندان رجایی شهر در کرج مستقر شده بود. استقرار این نیروها بویژه پس از آن انجام شد که شماری از معترضان در شب‌های پیش از آن در اعتراض به صدور احکام اعدام و احتمال اجرای قریب الوقوع برخی از آنها در برابر زندان رجایی شهر تجمع کردند.

روز پنج‌شنبه همچنین بدن بی‌جان محمد مرادی، دانشجوی ایرانی ساکن شهر لیون فرانسه که با هدف توجه جهانیان به آنچه در ایران می‌گذرد خودکشی کرده بود، با حضور جمعی از ایرانیان ساکن این شهر به خاک سپرده شد.

آخرین اخبار و گزارش‌ها از تحولات مرتبط با اعتراض‌ها در ایران در روز ۱۲ ژانویه (۲۲ دی) را می‌توانید در این صفحه دنبال کنید.

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

12.01.2023
22:53

نمایندگان مجلس عوام بریتانیا از تروریستی خواندن سپاه پاسداران حمایت کردند


بخشی از جلسه پنجشنبه مجلس عوام بریتانیا در ارتباط با اعتراضات ایران بود و در نهایت نمایندگان این نهاد با انجام رای‌گیری به دولت توصیه کردند تا سپاه پاسداران جمهوری اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دهد. این تصمیم الزام‌آور نیست.

باب بلکمن، از نمایندگان محافظه‌کار پارلمان گفت: «مرگ مهسا امینی جرقه یک جنبش اعتراضی را ایجاد کرد که پنج ماه پس از این رویداد بسیار قوی باقی مانده است.»
وی تاکید کرد که سپاه نه تنها مردم ایران بلکه جوامع بین‌الملل از جمله بریتانیا را تهدید می‌کند. 

وی افزود که سپاه پاسداران شبکه گسترده‌ای از گروه‌های تروریستی در خاورمیانه از حزب‌الله لبنان گرفته تا حوثی‌ها در یمن را ایجاد، تامین مالی و مسلح کرده است که همگی جنگ و خشونت را در منطقه گسترش می‌دهند.»
اعضای مجلس نمایندگان بریتانیا بحث‌های گسترده‌ای را در این زمینه انجام دادند و در نهایت با تصویب این موضوع از دولت خواستند این گروه نظامی ایران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دهد تا حمایت از آن تحت پیگرد قانونی قرار گیرد. 


 

12.01.2023
22:23

وزیر خارجه ایتالیا: بسته چهارم تحریم‌ها علیه ایران در حال آماده شدن است


آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا در نشست مشترک کمیسیون‌های امور بین‌الملل پارلمان این کشور گفت: «اتحادیه اروپا در حال آماده‌سازی بسته چهارم تحریم‌ها علیه تهران در پی اعتراضات ضد دولتی در ایران است.»
وی از ایران خواست تا فورا اعدام‌ها را متوقف کند. 


 

12.01.2023
21:26

مارکو درئوستو، سناتور ایتالیایی خواستار پایان فوری سرکوب در ایران شد

مارکو درئوستو سناتور ایتالیای عضو پارلمان اروپا در صفحه توییترش از اعتراضات مردم ایران حمایت کرد و نوشت: «ما خواستار پایان فوری سرکوب در ایران هستیم. ما دیگر نمی‌توانیم در برابر جنایاتی که علیه معترضان انجام می‌شود، سکوت کنیم.»

12.01.2023
16:15

علی خامنه‌ای خواستار نقش آفرینی مداحان مانند سال ۸۸ شد

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران امروز ۲۲ دی در جمع مداحان با اشاره به وقایع اخیر ایران خواستار نقش‌آفرینی بیشتر آن‌ها شد. او در اتفاقات اخیر ایران به «نقشه‌ دشمن» اشاره کرد و گفت که آن «نقشه‌ جامعی بود، محاسبه‌ دشمن محاسبه‌ غلطی بود.»
به گفته آقای خامنه‌ای «دشمن» همه عوامل مورد نیاز برای اخلال و تخریب در یک کشور را به کار انداخت و «مشکل معیشتی مردم زمینه‌ای بود که از آن استفاده کنند».
بخشی دیگر از صحبت‌های آقای خامنه‌ای به «نقش‌ مداحان در معرکه‌های حساس کشور» اشاره دارد. او گفته است که مداحان در «دفاع مقدس و ترغیب جوانان به حضور در جبهه‌ها و فداکاری برای کشور و همچنین در قضایای گوناگون مانند فتنه ۸۸  و ۹ دی» حضور داشته‌اند. او در نهایت هم خطاب به آنها گفت: «بدانید که به‌عنوان مداح در کجا ایستاده‌اید» و «در خدمت انقلاب نقش‌آفرینی کنید».

12.01.2023
15:55

گزارش سالیانه دیده‌بان حقوق بشر: ۳۰۶ اعدام از ابتدای سال ۱۴۰۱ تاکنون در ایران ثبت شده است

گزارش سالیانه دیده‌بان حقوق بشر منتشر شد. این گزارش مواد متعدد نقض حقوق بشر در بیش از ۱۰۰ کشور را بررسی شده و در بخش ایران هم به وضعیت اعتراضات اخیر پرداخته است.

این گزارش نوشت: «مقامات در سال ۲۰۲۲ اعتراضات گسترده برای مطالبه حقوق بنیادین را با بی‌رحمی سرکوب کردند و نیروهای امنیتی به شکل غیرقانونی نیروی قهریه کشنده و بیش از حد علیه معترضان به کار بردند. حکومت ایران ده‌ها فعال مسالمت‌آمیز حقوق بشر را بنا به اتهامات مبهم امنیت ملی دستگیر و محکوم کرد، و گزارش‌های نقض حقوق و شکنجه به دست پلیس و مأموران امنیتی را مورد تحقیق و تفحص قرار نداد. نهادهای امنیتی اقلیت‌های قومی و مذهبی را هدف گرفتند و قوانین پوشش تبعیض‌آمیز علیه زنان را با خشونت اعمال کردند.»

دیده‌بان حقوق بشر استفاده نیروهای امنیتی از شات‌گان، تفنگ جنگی، و هفت‌تیر علیه معترضان را در موقعیت‌هایی عمدتاً مسالمت‌آمیز و اغلب پر از جمعیت ثبت کرده است. 

طبق این گزارش، دادگاه‌های ایران، به ویژه دادگاه‌های انقلاب، مرتباً از انجام محاکمه‌های منصفانه خودداری می‌کنند و از اعترافاتی که احتمالاً تحت شکنجه گرفته شده‌اند به عنوان مدرک در دادگاه استفاده می‌کنند. مقامات ادعاهای متعدد شکنجه علیه بازداشت‌شدگان را مورد بررسی معنادار قرار نداده‌اند و به صورت مداوم دسترسی بازداشت‌شدگان به مشاوره حقوقی را، مخصوصاً در دوران بازپرسی، محدود می‌کنند. آنها بیش از ۱۰۰۰ کیفرخواست مرتبط با اعتراضات در ماه‌های سپتامبر و نوامبر صادر کرده‌اند. تا ۱۴ نوامبر، حداقل ۹ نفر متهم به محاربه یا افساد فی الارض شده‌اند؛ هر دو این اتهامات می‌تواند منجر به صدور حکم اعدام شوند.

مقامات جمهوری اسلامی به طور مداوم جان فعالان و مدافعان حقوق بشر را با زندانی کردن آنها و ممانعت از دسترسی آنها به مراقبت پزشکی کافی و فوری به خطر می‌اندازند. عفو بین‌الملل گزارشی منتشر کرد که ممانعت تعمدی از دسترسی به مراقبت پزشکی برای بیش از ۹۰ زندانی در طول ده سال گذشته را مستند می‌کند.

ایران همچنان یکی از کشورهای اول جهان از لحاظ اجرای مجازات اعدام است. این شامل اعدام افراد محکوم‌شده به خاطر جرایمی در دوران کودکی مرتکب شده‌اند، و همچنین بنا به اتهامات مبهم امنیت ملی و گهگاه جرایم غیرخشونت‌بار می‌شود.

به گفته گروه‌های حقوق بشری از آغاز سال جدید ایران در ۲۱ مارس ۳۰۶ اعدام ثبت شده است که ۱۳۰ مورد بنا به اتهامات مرتبط با مواد مخدر و ۱۵۱ مورد بنا به اصل اسلامی قصاص بوده‌اند.

12.01.2023
14:56

رونمایی فارس از حکم اخراج محسن برهانی از دانشگاه تهران

محسن برهانی، استاد حقوق دانشگاه تهران در جریانات اعتراضات اخیر بارها روند دادرسی در ایران را مورد نقد قرار داده بود. او چندی پیش اعلام کرد که فشارهایی برای اخراجش از دانشگاه تهران صورت گرفته و حالا خبرگزاری فارس با انتشار نامه‌ای از صدور حکم قطع همکاری دانشگاه با او خبر داده است.بر اساس این نامه‌ای که خبرگزاری فارس منتشر کرده، معاون آموزشی دانشگاه تهران در تاریخ ۱۴۰۱/۶/۳۰ یعنی نخستین روزهای شروع بحران اخیر از «کارگروه بررسی صلاحیت عمومی» درخواست اعلام نظر درباره برهانی می‌کند و این کارگروه هم متعاقبا در تاریخ ۱۴۰۱/۷/۹ مخالفت خود با ادامه عضویت او در هیات علمی را اعلام می‌کند.

برهانی روز گذشته در صفحه توییتر خود به خبرگزاری فارس هشدار داده بود که مطالبی را به او نسبت داده که «مصداق جرم افترا و نشر اکاذیب است». او همچنین نوشته بود که «در صورت عدم اصلاح و عذرخواهی ظرف ۲۴ ساعت آینده، در دادسرا ملاقاتشان خواهم کرد. به فدای سر ملت و حقوق مردم.»

12.01.2023
14:32

احضار سفیر سوئد به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی

در واکنش به اظهارات برخی مقامات اروپایی، «ماتیاس لنتز» سفیر سوئد در تهران در جایگاه ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا به وزارت امور خارجه احضار شد.

به گزارش وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در این ملاقات، مجید نیلی احمد آبادی، مدیرکل غرب اروپای وزارت امور خارجه عنوان کرد که «اروپا به جای اتهام‌زنی، فرافکنی و بکارگیری رفتار دوگانه، باید مسئولیت خود را در احترام به ارزش‌های حقوق بشری سایر کشورها بطور جدی مورد توجه قرار دهد.»

او بعد هم «توجیه توهین به ارزش‌های دینی و مذهبی و ملی دیگر ملت‌ها» به «بهانه آزادی» را «خیانت به مفهوم مقدس آزادی و جفا به بشر و حقوق بشر» عنوان کرد.

به گفته این مقام وزارت خارجه ایران «دخالت در امور داخلی کشورها مغایر با همه قواعد و مقررات بین‌المللی است و جمهوری اسلامی ایران قطعا آن را برنمی‌تابد.»

او به سفیر سوئد مراتب اعتراض جمهوری اسلامی به طرف‌های اروپایی درباره «دخالت‌های غیرقابل قبول دولت‌های عضو در امور داخلی ایران» را بیان کرد و بعد هم از او «خواست تا به این رویه مخرب پایان داده شود».

12.01.2023
13:29

درگذشت پدر مهرگان زحمتکش 

اخبار منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی حاکی از آن است که حسین زحمتکش، پدر مهرگان زحمتکش در غم از دست دادن فرزند، جان باخته است.

مهرگان زحمتکش که کمتر از ۳۰ سال داشت، در جریان شلیک گلوله‌های جنگی ماموران زندان لاکان رشت کشته شد. 

بر اساس مصاحبه‌ای که یکی از نزدیکان مهرگان با شبکه خبری دویچه‌وله داشت، او «با یک حکم کوتاه‌مدت در بند ۴ زندان لاکان رشت محبوس بود و قرار بود به زودی آزاد شود» اما درنهایت در جریان درگیری‌های روی داده در روز ۱۷ مهرماه و حمله نیروهای یگان ویژه به زندانیان کشته می‌شود.

12.01.2023
12:35

افزایش ۱۳۱ درصدی بودجه سپاه پاسداران در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲

بنا بر بررسی تحلیلگران اقتصادی، بودجه سپاه پاسداران در لایجه جدید دولت رئیسی با ۱۳۱٪ افزایش به ۱۱۹ هزار میلیارد تومان رسیده است و به این ترتیب «یک ششم کل درآمد نفتی» سال پیش‌رو  در اختیار این نهاد نظامی قرار می گیرد.

12.01.2023
12:22

تداوم بازداشت‌ها در شهر جوانرود

اخبار منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی حاکی از تداوم بازداشتهای معترضان در شهر جوانرود واقع در استان کرمانشاه است.

گفته می‌شود که در شبانه‌روز گذشته دست‌کم ۸ دانش آموز در این شهر بازداشت شده‌اند و  به نوشته شبکه حقوق بشر کردستان، شمار بازداشتی‌های این شهر از ۱۰ دی تا کنون دست‌کم ۴۰ نفر بوده است.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

پارلمان اروپا با تصویب قطعنامه‌ای خواستار قرار دادن سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی شد

بازداشت ده‌ها نفر دیگر در چندین شهر ایران؛ معترضان و حکومت مدعی وقوع تیراندازی شدند

سالگرد درگذشت مهسا امینی؛ اعتراضات پراکنده و تدابیر شدید امنیتی در ایران