چرا پیاز در ایران گران شد؟

پیاز
پیاز Copyright CANVA
Copyright CANVA
نگارش از یورونیوز فارسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

خبرگزاری ایسنا از افزایش چشمگیر قیمت پیاز در ایران خبر داد و اعلام کرد که قیمت این محصول کشاورزی در مغازه‌ها از کیلویی۲۰ تا ۳۰ هزار تومان قیمت خورده و گفته می‌شود، در برخی مناطق حتی به بالای ۳۰ هزار تومان هم رسیده است.

آگهی

خبرگزاری ایسنا از افزایش چشمگیر قیمت پیاز در ایران خبر داد و اعلام کرد که قیمت این محصول کشاورزی در مغازه‌ها از کیلویی۲۰ تا ۳۰ هزار تومان قیمت خورده و گفته می‌شود، در برخی مناطق حتی به بالای ۳۰ هزار تومان هم رسیده است.

این خبرگزاری در گزارش خود با عنوان «صفر تا ١٠٠ افزایش قیمت پیاز و نظارتی که باید اعمال شود»، نوشت: «برخی کارشناسان علت افزایش قیمت پیاز را سردی هوا و دیر عمل آمدن محصولات، بارندگی و افزایش هزینه های کارگر و حمل عنوان می کنند و معتقدند که نباید انتظار داشت قیمت محصولات تره باری در زمستان و تابستان یکسان باشند و همیشه در زمستان به دلیل شرایط آب و هوایی این نوسانات قیمت پدیدار می شود.»

ایسنا همچنین به نقل از برخی دیگر از کارشناسان، علت این افزایش قیمت ناگهانی پیاز را صادرات عنوان کرد و خبر داد که روزانه ٢٠٠٠ تن پیاز به پاکستان صادر می‌شود.

این خبرگزاری البته «حضور دلالان و واسطه ها و بی‌نظمی در عرضه در کنار بی‌برنامگی در صادرات و تصمیمات خلق‌الساعه» را نیز از دیگر فرضیه‌های کارشناسان برای توضیح دلایل گرانی پیاز ذکر کرد.

ایسنا در ادامه گزارش خود با رضا نورانی، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی، گفت و گو کرده است. آقای نورانی با اعلام آمار تولید پیاز در ایران، فرضیه کمبود را رد کرد و گفت: «در سال زراعی ۹۹-۱۴۰۰، ۳ میلیون و ۴۰۷ هزار و ۷۴۰ تن پیاز با سطح زیر کشت ۶۷ هزار و ۸۲۴ هکتار تولید شده است که این رقم در سال ۱۴۰۰- ۱۴۰۱ به ۳میلیون و ۹هزار و ۸۲۴ تن با سطح زیر کشت ۶۱هزار و ۷ هکتار رسیده است. یعنی به طور کل حدود ۳میلیون تن تولید پیاز در کشور داریم، بنابراین کمبودی وجود ندارد.»

او در مورد نقش صادرات در افزایش قیمت پیاز نیز اظهار داشت: «همیشه اسم صادرات که می‌آید شوکی در بازار ایجاد می‌شود که این شوک خود به خود تورم‌زاست. بدیهی است که اگر صادرات هم بی‌رویه باشد کمبود در بازار ایجاد می شود و قیمت‌ها نیز افزایش می یابد.» آقای نورانی همچنین آمار مطرح در مورد میزان صادرات پیاز به پاکستان را غیرواقعی عنوان کرد و ادامه داد: «مقدار صادرات باید مشخص باشد که فشار به بازار داخلی وارد نشود.»

به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی همچنین به «بی‌نظمی در عرضه» اشاره کرد و گفت: «قیمت پیاز قرمز در بناب که یکی در قطب‌های تولید است حدودا کیلویی ۱۶تا ۱۷ هزار تومان و پیاز زرد نیز ۱۵تا ۱۶ هزار تومان است ولی در سطح شهر ۲۶ هزار تومان است. این نشان دهنده یک بی‌نظمی است. سوال اینجاست چند درصد سود روی آن کشید شده؟ اگر قرار باشد ۱۰ هزار تومان بر روی هر کیلو پیاز سود ببرند که درست نیست.»

نورانی با بیان این‌که باید چشم‌اندازی در تولید و مصرف داشته باشیم، افزود: «باید آمار داشته باشیم که چقدر تولید و مصرف داریم و مازاد چقدر است تا برای مقدار مازاد برنامه ریزی‌ محدود کنیم.»

وی در ادامه با بیان این‌که باید حتما به خودکفایی برسیم و نظارت درستی بر قیمت‌ها داشته باشیم، تا بازار دچار افزایش قیمت ناگهانی نشود، گفت: «این اقدامات باعث خواهد شد که نه مصرف کننده داخلی ناراضی باشد و نه مشتری خارجی و نه تولیدکننده.»

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی هشدار داد: «افزایش ناگهانی تعرفه های صادراتی باعث خواهد شد که صادرکننده و خریدار خارجی نیز دچار مشکل شوند. اینکه یک شبه تعرفه ۱۰۰ درصدی اعمال کنیم خواه ناخواه ترمز صادرات را کشیده‌ایم.» او به مسئولان دولتی در ایران توصیه کرد: «وقتی‌ کتاب مقررات و قوانین صادراتی سال آینده را تنظیم می‌کنیم تمام اتفاقات پیش بینی شده باشد که صادرکننده وقتی کتاب را می‌بیند از آنها آگاهی داشته باشد و با این مشکلات و تصمیمات خلق الساعه وارد ممنوعیت نشود.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

ثبت رکورد تازه قیمت آزاد یورو و نرخ رسمی دلار آمریکا در بازار ارز ایران

بحران ۴۰ سالگی برای جمهوری اسلامی و اعتراضاتی که باید «به هر قیمتی متوقف شوند»

قیمت مسکن در تهران و ایران در یک سال گذشته چه تغییری کرده است؟