آخرین اخبار و گزارشهای مرتبط با اعتراضها در ایران در روز سهشنبه ۱۳ دی (۳ ژانویه) را میتوانید در این صفحه پیگیری کنید.
صد و دهمین روز اعتراضات ایران درحالی آغاز میشود که معترضان شب گذشته، همزمان با سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه، در مناطق مختلف تهران از جمله بلوار فردوس، سعادت آباد، زعفرانیه و چند شهر دیگر شعارهای ضد حکومتی سردادند و بنرهای قاسم سلیمانی را به آتش کشیدند.
شهرهای مهاباد و سنندج نیز شامگاه دوشنبه صحنه تظاهرات پراکنده علیه حکومت جمهوری اسلامی بود و مردم با تجمع از معترضان جوانرود حمایت کردند. در مهاباد که روز دوشنبه شاهد برگزاری مراسم چهلم شمال خدیریپور، یکی از معترضان کشته شده در اعتراضات جاری بود، تجمعهای اعتراضی تا نیمه شب ادامه داشت و معترضان با افروختن آتش و بستن چند خیابان شعار سردادند.
روز گذشته با تایید حکم اعدام محمد بروغنی، معترض ۱۹ ساله توسط دیوان عالی کشور، نگرانیها درباره خطر اعدام قریبالوقوع وی افزایش یافته است. آلما دوفور، نماینده پارلمان فرانسه کفالت سیاسی وی را برعهده گرفته و سازمان عفو بینالملل خواستار توقف فوری حکم اعدام او شده است.
نشریه تلگراف شب گذشته در گزارشی فاش کرد که سپاه پاسداران جمهوری اسلامی پس از ۱۰ نقشه برای آدمربایی یا قتل افراد در سال گذشته قرار است در بریتانیا رسما به عنوان یک گروه تروریستی معرفی شود. تام توگندات، وزیر امنیت و سوئلا براورمن وزیر کشور بریتانیا هر دو از این اقدام حمایت کردهاند و انتظار میرود ظرف چند هفته آینده این خبر رسما اعلام شود.
آخرین اخبار و گزارشهای مرتبط با اعتراضها در ایران در روز سهشنبه ۱۳ دی (۳ ژانویه) را میتوانید در این صفحه پیگیری کنید.
مولوی عبدالحمید: حمله به مردم داغدیده بهدور از مروّت است
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان در صفحه توییتری منتسب به او با انتقاد از حمله نیروهای نظامی به مردم عزادار نوشت: «یورش نیروهای نظامی و لباس شخصی به مردم داغدیده در مراسمهای تدفین شهدا و یا یادبود آنها از جمله هفتم، چهلم و... در آرامستانها، برخلاف اخلاق و انصاف و بهدور از مروّت است. شعار دادن عدهای از حاضران نمیتواند بهانه و مجوزی برای حمله به مردم عزادار باشد.»
تیراندازی به یک سپاهی در تهران
عصر روز سهشنبه، قاسم فتحالهی عضو سپاه محمد رسولالله تهران بزرگ در یک حادثه تیراندازی هدف افراد ناشناس قرار گرفت و جان باخت.
او در مقابل منزل خود به ضرب چهار گلوله مورد هدف قرار گرفت و به گزارش خبرگزاری تسنیم، پلیس پایتخت در حال بررسی دلیل حادثه است.
علی صباحی، رییس مرکز اطلاع رسانی پلیس پایتخت به «آثار سرقت در آپارتمان اطراف محل حادثه» اشاره و عنوان کرده است که «کارشناسان پلیس پایتخت این حادثه را با ابعاد مختلف بررسی و در حال تحلیل هستند.»
محسن هاشمی: شرایط امروز جامعه ما به یک انسداد و بنبست سیاسی رسیده است
محسن هاشمی رفسنجانی در یادداشتی در روزنامه جمهوری اسلامی به مناسبت ششمین سالگرد درگذشت پدرش، اکبر هاشمی رفسنجانی به سوالات این روزنامه با عنوان «اگر هاشمی بود» جواب داده است.
آقای هاشمی در این نوشته درباره بنبست سیاسی ایران هشدار داد و تاکید کرد که جامعه از کاریزماها و نخبگان عبور کرده، مراجع تقلید هم اثرگذاری ندارند. هاشمی که قبلا رییس شورای شهر تهران بود ادامه داد: «شرایط امروز سیاسی جامعه ما، با یکدست کردن حاکمیت و حذف جریان میانهرو و اصلاحطلب در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری اخیر، به یک انسداد و بنبست سیاسی رسیده است.»
به گفته او اصطلاح «بانیان وضع موجود» هم تاریخ مصرفش را از دست داده و راهی برای برون رفت از این وضعیت وجود ندارد.
سارا خادمالشریعه: پناهنده هیچ کشوری نشدم
سارا خادمالشریعه، استاد شطرنج ایرانی که طی روزهای گذشته شایعاتی از پناهنده شدنش مطرح شده بود، در صفحه اینستاگرامش توضیحاتی در این باره منتشر کرد. او نوشت: «من پناهنده هیچ کشوری نشدم! در حقیقت نیازی به این کار نبوده و سالهاست به دلیل موفقیت در رشتهام و همچنین چند ملیتی بودن همسرم چنین امکانی برایم فراهم بوده و هیچگاه دغدغه اخذ اقامت از طریق پناهندگی را نداشتهام. موضوع مهاجرت ما یک تصمیم خانوادگی است نه سیاسی. هنوز هم ایران خانه اول ماست و قطعا در زمانی مناسب به ایران بازخواهیم گشت.»
او در نوشتهاش عنوان کرده که «در سه سال گذشته» تعدادی از مسابقات مهم را «به علت ممنوع الخروجی» از دست داده است.
خانم خادمالشریعه تاکید کرد که نه با هزینه دولت و فدراسیون یا بیتالمال بلکه با «پول زحمت پدرش» به این جایگاه رسیده و «به فدراسیون و وزارت ورزش» جوابگو نخواهد بود.
او در مسابقات شطرنج سریع قهرمانی جهان در آلماتی بدون حجاب اجباری در مسابقه حاضر شد و به همین دلیل هم شایعاتی مبنی بر پناهنده شدنش قوت گرفته بود.
مجله «شارلی ابدو» هشت سال بعد از حمله به دفترش، کاریکاتور آخوندها را میکشد
این هفته مجله طنز «شارلی ابدو» شماره ویژه «۷ ژانویه» منتشر کرد که در آن علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را به سخره میگیرد. این مجله طنز در این شماره از زنان و مردان ایرانی و اعتراضات سراسری حمایت کرده است.
هشت سال پیش، یعنی ۷ ژانویه سال ۲۰۱۵ در جریان حمله مسلحانه افراد ناشناس به دفتر مجله طنز «شارلی ابدو» در منطقه یازدهم پاریس دستکم دوازده نفر جان خود را از دست دادند. براساس گزارشها مهاجمان با لباس و ماسک سیاه و مسلح به سلاح سنگین بودهاند. آنها در حین تیراندازی فریاد «الله اکبر» سر میدادهاند.
۸ دسامبر ۲۰۲۲، مجله شارلی ابدو در واکنش به سرکوبها در ایران، مسابقه بینالمللی به نام «آخوندها بیرون بروند» راهاندازی کرد. این روزنامه برای انتخاب کاریکاتور برگزیده تاکید کرده بود که «خندهدارترین و بدترین» کاریکاتور علی خامنهای کشیده شود.
شماره هزار و پانصد و هشتاد و نهمین این مجله کاملا به جنبش اعتراضی در ایران اختصاص دارد و از چهارشنبه، ۴ ژانویه روی دکههای روزنامهفروشی موجود شده است. از بیش از سیصد طرحی که به تحریریه شارلی ابدو فرستاده شد، سیوپنج طرح انتخاب شده است. این طرحها از ایالات متحده، ترکیه، سنگال و حتی استرالیا ارسال شدهاند.
وزیر امور خارجه ایتالیا: مجازات اعدام معترضان ایرانی خط قرمز ما است
آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا روز سه شنبه تاکید کرد که «سرکوب خونین اعتراضات ایران» توسط رژیم جمهوری اسلامی پس از کشته شدن مهسا امینی زن 22 ساله ایرانی توسط گشت ارشاد «غیرقابل قبول» است.
او در یک برنامه تلوزیونی در پاسخ به احضار اخیر سفیر ایران در رم گفت: «ما از ایران خواستهایم اعدامها را متوقف و با معترضان گفتوگو کند، زیرا آنچه برای ما اتفاق افتاده غیرقابل قبول است.»
او افزود: «مجازات اعدام خط قرمز ما است و ما نمیتوانیم آن را تحمل کنیم.»
شرط وزیر کشور برای رفع فیلتر اینستاگرام
وزیر کشور درباره رفع فیلتر برخی شبکههای اجتماعی که اخیرا فیلتر شدهاند، گفت: «باید ببینیم کسانی که میخواهند در این فضا فعال باشند حاضر هستند به سیاستهای جمهوری اسلامی ایران تمکین کنند یا همچنان قصد دارند به حمایت خود از اغتشاشات ادامه دهند. اگر بخواهند با استفاده از ناامنی و هدایت اغتشاشات به رویه خود ادامه دهند مطمئنا مسئولان ذیربط تصمیمگیری خواهند کرد و طبیعتا رویه قبلی خود را خواهیم داشت.» به گزارش خبرآنلاین، پیش از این هم برای رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ، شرط پیروی از قوانین جمهوری اسلامی ایران توسط شرکت مادر این اپلیکیشنها یعنی «متا»، از سوی وزیر ارتباطات، نمایندگان مجلس و مرکز ملی فضای مجازی مطرح شده بود.
فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی تغییر میکند
در چند روز گذشته خبرهایی درباره برکناری حسین اشتری، فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی به میان آمده بود. حالا خبرگزاری برنا در مطلبی عنوان کرده، شنیدهها حاکی از آن است که حکم حسین اشتری بهعنوان فرمانده انتظامی کشور به پایان رسیده و فرمانده جدید فراجا بهزودی انتخاب میشود.
حسین اشتری در سال ۱۳۹۳ با حکم علی خامنهای، فرمانده کل قوا، به عنوان فرمانده نیروی انتظامی کشور منصوب شده بود.
حکم اعدام برای عرشیا تکدستان، معترض ۱۸ ساله
به خبرگزاری «هرانا»، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، عرشیا تکدستان، شهروند ۱۸ ساله بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری در نوشهر، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب ساری از بابت اتهامات «افساد فی الارض» و «محاربه» به اعدام محکوم شد.
اعتراضات ایران، یکی از ۵ ریسک سیاسی جهان در سال ۲۰۲۳
ایان آرتور برمر، کارشناس علوم سیاسی، ستوننویس نشریه تایم و نویسنده آمریکایی با تمرکز بر ریسکهای سیاسی جهانی است. او همچنین رئیس و مؤسس گروه اوراسیا، یک شرکت تحقیقاتی و مشاوره ریسک سیاسی با دفاتر اصلی در شهر نیویورک است. برمر در صفحه توییتر خود نقشه اعتراضات ایران، بین سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۲۲ را منتشر کرده و در مطلبی به ۵ ریسک جهان در سال ۲۰۲۳ پرداخته است. به اعتقاد او اعتراضات ایران یکی از ۵ ریسک جهانی در سال ۲۰۲۳ است.
در این مطلب این طور نوشته است که سرکوب داخلی، پیشرفت هستهای و دخالت در جنگ اوکراین همگی خطر رویایی با جمهوری اسلامی را در سال ۲۰۲۳ افزایش میدهد.