در این مطلب، برخی از مراکزی که چه در کشورهای همسایه افغانستان و چه در نقاط دوردست این کرۀ خاکی درصدد یاری رساندن به زنان و دختران افغانستان برآمدهاند، معرفی میشوند
پس از فرمان طالبان مبنی بر ممنوعیت تحصیل زنان، آموزش آنلاین به تنها فرصت دختران دانشآموز و دانشجوی افغان تبدیل شده تا در صورت داشتن شانس «دسترسی به اینترنت» بتوانند وقفه تحصیلی بوجود آمده را تا حدودی جبران کنند.
در پاسخ به این نیاز نیز شماری از مراکز آموزشی در سراسر جهان دست به کار شدهاند تا یا آموزشهای آنلاینی را بطور رایگان در اختیار دختران دانشآموز و دانشجوی افغان بگذارند و یا با فراهم آوردن بورسها و کمک هزینههای تحصیلی، این امید را در میان آنها بوجود اورند تا در آیندهای نهچندان دور، کشور تحتِ کنترلِ گروه تندروی طالبان را به مقصد کشوری آزاد ترک کنند و آیندۀ خود را به گونهای دیگر رقم بزنند.
در ادامه، برخی از مراکزی که چه در کشورهای همسایه افغانستان و چه در نقاط دوردست این کرۀ خاکی درصدد یاری رساندن به زنان و دختران افغانستان برآمدهاند، معرفی میشوند:
FutureLearn برای زنان و دختران مقیم افغانستان
وبسایت «FutureLearn» یک پلتفرم دیجیتال پیشروی بریتانیایی است که برای زنان و دختران مقیم افغانستان که از تحصیل منع شدهاند این فرصت را فراهم آورده تا در دورههای آموزشی رایگان این مرکز شرکت کنند.
بر اساس بیانیهای که در ۲۲ دسامبر در وبسایت آن منتشر شده، همه زنان و دختران افغان که به اینترنت دسترسی دارند، با ثبت نام در این وبسایت میتوانند به ۱۲۰۰ دورۀ رایگان دسترسی یابند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
Boston College برای افغانهای مقیم بنگلادش
کالج بوستون که با همکاری مدرسه لینچ ایالات متحده فعالیت دارد، دورههای آموزش آنلاین رایگانی را برای آن دسته از زنان و دختران افغان فراهم آورده که قبل از تسلط طالبان بر افغانستان در این کشور زندگی میکردند و اکنون ساکن بنگلادش هستند.
اساتید این دورهها علاوه بر برگزاری کلاسهای آموزشی آنلاین برای افغانها، ساعاتی را نیز در هفته به رسیدگی به مشکلات و نگرانیهای این گروه از دانشجویان اختصاص دادهاند.
در جریان این دورههای آموزشی، دانشجویان افغان عمدتا در موضوعات مرتبط با نویسندگی آموزش داده میشوند تا بتوانند برای کاریابی در بخش آموزش بنگلادش یا کشورهای همسایه آماده شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
هند؛ ۹۵۰ بورسیه تحصیلی برای دانشجویان افغان
شورای روابط فرهنگی وزارت خارجه هند پیش از این در ماه سپتامبر اعلام کرده بود که برای سالهای تحصیلی ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ میلادی ۹۵۰ بورسیه را برای جوانان افغان مقیم هند (اعم از زن و مرد) در نظر گرفته است.
علاوه بر دانشجویان افغانی که پیش از این نیز ساکن هند بودند و اکنون با تغییرات سیاسی در افغانستان با مشکلات مالی روبرو شدند، پناهندگان افغان نیز میتوانند از فرصت دریافت این بورسیهها استفاده کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
۱۶ بورسیه ویژه دانشجویان افغان برای تحصیل در کشورهایی همچون ایرلند، آلمان، هلند، سوئیس، کانادا، بریتانیا، فیلیپین، سنگاپور، هند و پاکستان
در این صفحه میتوانید اطلاعاتی دربارۀ برنامههای دانشگاههای کشورهای مختلف برای تحصیل افغانها به دست آورید؛ از امکان استفاده از بورسیه اراسموس گرفته تا چگونگی دریافت بورس تحصیلی از دانشگاههای زیرمجموعه هاروارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
مدرسۀ آنلاین برای دانشآموزان افغان
پل آموزش برای افغانستان (EBA) یک موسسه آموزشی غیرانتفاعی است که با تلاش مهاجران افغان برای تسهیل آموزش دختران گرفتار در این کشور راه اندازی شده است.
این مدرسۀ آنلاین کارش را از ۱۵ اوت ۲۰۲۲ میلادی آغاز کرده و آموزشهایش برای دختران دانشآموز رایگان است.
علاوه بر دختران ساکن افغانستان، آن دسته از دانشآموزان افغان که به کشورهای همسایه مهاجرت کردهاند نیز میتوانند به صورت رایگان از خدمات آموزشی این مدرسۀ آنلاین بهره ببرند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
دروس دانشگاهی رایگان در «مکتبخونه»
علاوه بر تلاشهایی که در سطح بینالملل در راه تسهیل آموزش زنان و دختران افغان شده، در داخل ایران نیز برخی مراکز، آموزش آنلاین و رایگان این افراد را آغاز کردهاند.
سایت «مکتبخونه» که خود را «بزرگترین رسانه دیجیتال آموزش آنلاین در ایران» معرفی میکند، یکی از این مراکز است که اعلام کرده دختران دانشجوی افغان به تمامی دورههای آموزشی آنلاین این مرکز «دسترسی رایگان» خواهند داشت.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
رایگان شدن خدمات آموزشی «فیلیمو مدرسه» برای دختران دانشآموز افغانستان
خبرگزاری ایرنا در دی ماه امسال خبری را به نقل از محمدجواد شکوری مقدم، مدیرعامل فیلیمو مدرسه منتشر کرد مبنی بر «رایگان بودن» خدمات آموزشی فیلیمو مدرسه برای دختران افغان.
محمدجواد شکوری مقدم همچنین در پیامی توییتری نوشت: «با افتخار فیلیمومدرسه بصورت کاملا رایگان در خدمت دانشآموزان دختر افغانستان است که از سر تنگنظری از حق تحصیل و آموزش محروم هستند. ای کاش بضاعت ارائه خدمت به دختران دانشجو را هم داشتیم و میتوانستیم اثر این جهل را برای خواهرانمان کمرنگتر کنیم.»
برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
بورسهای تحصیلی کانادا برای دانشجویان افغان
مجموعه بزرگی از مراکز آموزشی و تحقیقاتی کانادا از دانشگاههای بریتیش کلمبیا و دالهاوس گرفته تا بورسیههای بینالمللی صلح (برای زنان) و بورسیه مطالعات زنان بانک مونترال، کمک هزینههای مختلفی را برای دانشجویان افغان در نظر گرفتهاند.
فهرست این مراکز و شرایط دریافت این کمک هزینهها را میتوان در این صفحه پیدا کنید.
مدرسه آنلاین هرات
مدرسۀ آنلاین هرات، پس از تسلط طالبان بر افغانستان، به ابتکار خانم آنجلا غیور که پیش از این ساکن لندن بوده و سابقۀ تدریس در کشورهای افغانستان و ایران را نیز داشته، راه اندازی شده است.
معلمان این مدرسه نیز داوطلبانی هستند که آمادهاند بصورت رایگان به دختران دانشآموز افغانستان درس بدهند.
این مدرسه، نه تنها به دانشآموزان افغانستان بلکه افغانهایی که ساکن ایران هستند و از تحصیل بازماندهاند را نیز میپذیرد و به همین دلیل تاکنون هزاران دانشآموز از کلاسهای آنلاین آن بهره بردهاند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحه فیسبوک یا اینستاگرام این مدرسه مراجعه کنید.
یونیورسیتی آو دِ پیپل (University of the People)
این دانشگاه که اولین دانشگاه غیرانتفاعی کاملا آنلاین آمریکایی محسوب میشود نیز اعلام کرد که هزار بورسیه تحصیلی برای زنان ساکن افغانستان در نظر گرفته تا بتوانند مدرک لیسانس خود را بصورت آنلاین دریافت کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
دانشگاه داندی اسکاتلند
این دانشگاه نیز برای ورودی سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی، سهمیۀ بورسیه ویژهای برای زنان افغانستان درنظر گرفته است. دریافت کنندگان این بورس میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کنند و برای مدت یکسال نیز بطور کامل از پرداخت شهریه معاف باشند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به این لینک مراجعه کنید.