اعتراضهای سراسری در ایران از ۱۰۰ روز گذشت. مردم معترض شامگاه شنبه و بامداد یکشنبه در حالی به اعتراضهای پراکنده و شعاردهیهای شبانه خود ادامه دادند که حمایتهای بینالمللی از این اعتراضها هم ابعاد جدیدی پیدا کرده است.
اعتراضهای سراسری در ایران از ۱۰۰ روز گذشت. مردم معترض شامگاه شنبه و بامداد یکشنبه در حالی به اعتراضهای پراکنده و شعاردهیهای شبانه خود ادامه دادند که حمایتهای بینالمللی از این اعتراضها هم ابعاد جدیدی پیدا کرده است.
تصاویر و ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی در صدمین شب اعتراضها در ایران نشان میدهند که مردم معترض با وجود بارش برف و سرما در برخی از شهرهای کشور به صورت پراکنده تجمعات اعتراضی شبانه برگزار کردند.
شعارهای شبانه معترضان در شنبه شب همچون شبهای گذشته که از داخل خانهها و مجتمعهای مسکونی سر داده میشد، علیه نظام سیاسی ایران و رهبری آن بود. بنا به ویدئوهای منتشر شده، تجمعهای اعتراضی مردم ایران در شامگاه شنبه با حضور نیروهای امنیتی به درگیری کشیده شده است.
آخرین اخبار و گزارشهای مرتبط با اعتراضها در ایران در روز یکشنبه ۴ دی (۲۵ دسامبر) را میتوانید در این صفحه پیگیری کنید.
دادستان کل ایران: رعایت حجاب در مجامع عمومی امر شخصی نیست
محمد جعفر منتظری، دادستان کل ایران میگوید اجرای قانون حجاب اجباری را «نمیتوان گفت امری شخصی است».
او روز یکشنبه تاکید کرد که «کشف حجاب» در ملاء عام «قطعا» جرم محسوب میشود. دادستان کل ایران هشدار داد که بیحجابی میتواند باعث «آسیبهایی» برای خود زنان شود.
هرچند محمد جعفر منتظری اشارهای به این «آسیبها» نکرد اما برخی از فعالان حقوق زنان از احتمال حمله به زنان بیحجاب یا اسیدپاشی به آنها ابراز نگرانی میکنند.
دادستان کل ایران چند هفته پیش گفته بود همان مرجع یا نهادی که گشت ارشاد را تاسیس کرده بود آن را تعطیل کرده است.
یکی از فرماندهان سپاه استاندار سیستان و بلوچستان شد
محمد کرمی، از فرماندهان نیروی زمینی سپاه پاسداران ایران روز یکشنبه با موافقت هیات وزیران جانشین حسین مدرس خیابانی در مقام استاندار سیستان و بلوچستان شد.
تغییر استاندار سیستان و بلوچستان در حالی روی میدهد که شهرهای این استان از زمان آغاز اعتراضها در ایران تقریبا جمعه هر هفته شاهد تظاهرات معترضان است.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران بدون اشاره به این اعتراضها از استاندار جدید سیستان و بلوچستان خواسته است تا برای رفع «مشکلات اقتصادی» این استان تلاش کند. از استان سیستان و بلوچستان اغلب به عنوان «محرومترین» استان ایران یاد میشود.
آمار تفکیکی سازمان حقوق بشر ایران، مستقر در اسلو، پایتخت نروژ نشان میدهد که استان سیستان و بلوچستان طی بیش از یکصد روز گذشته بالاترین رقم جان باختگان در جریان اعتراضها را در میان استانهای ایران داشته است.
سپاه پاسداران از بازداشت ۷ نفر از معترضان از جمله چند فرد «دوتابعیتی» در استان کرمان خبر داد
شاخه سپاه پاسداران در استان کرمان ایران روز یکشنبه از بازداشت هفت نفر از معترضان که در میان آنها چند فرد «دوتابعیتی» به چشم میخورند خبر داد.
سپاه استان کرمان این معترضان را «عناصر اصلی و لیدرهای» شبکهای معرفی کرد که به گفته این نهاد با افرادی در بریتانیا در تماس بودند. در اطلاعیه سپاه کرمان بازداشتشدگان به «برنامهریزی، هدایت، تولید محتوا و اقدامات میدانی در اغتشاشات و آشوبهای اخیر» متهم شدهاند.
نهادها و رسانههای حکومتی در ایران از اعتراضهای اخیر به عنوان «اغتشاش» و «آشوب» یاد میکنند.
در اطلاعیه سپاه کرمان اشارهای به کشور یا کشورهایی که چند تن از بازداشتشدگان دارای تابعیت آن هستند نشده است.
هرانا، وابسته به مجموعه فعالان حقوق بشر ایران شمار افرادی را که از زمان آغاز اعتراضها بازداشت شدهاند بیش از ۱۸ هزار نفر اعلام میکند.
وکیل تعیینی سامان صیدی: اجازه دسترسی به پرونده موکلم را ندارم
وکیل تعیینی سامان صیدی، رپر کرمانشاهی و از بازداشتیهای اعتراضهای اخیر که به اعدام محکوم شده، گفت که دادگاه انقلاب اعلام کرده است که به او «احتیاجی»نیست و خودشان برای متهم «وکیل تسخیری»گرفتهاند.
حسین اسماعیلبیگی در گفتگو با «وکلاپرس» با بیان اینکه به دادگاه انقلاب مراجعه کرده اما او را راه ندادهاند، گفت که اجازه دسترسی به پرونده سامان صیدی را ندارد.
سامان صیدی، معروف به سامان یاسین در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی به اتهام «محاربه» به اعدام محکوم شده است.
آقای اسماعیلبیگی همچنین گفت که مراجعه او به دادگاه انقلاب بنا بر خواسته موکلش بوده است. این وکیل دادگستری گفت که آقای صیدی تمایل دارد که وکیل تعیینی از پروندهاش دفاع کند.
پیشتر هم برخی وکلای دادگستری اعلام کرده بودند که دادگاهها به آنها اجازه دسترسی به پرونده معترضان بازداشتی را نمیدهند.

بوکانیها در چهلم کشتهشدگان بار دیگر تجمعهای اعتراضی خیابانی برگزار کردند
گزارشها از بوکان حکایت از آن دارند که شهروندان ساکن این شهر با وجود حضور گسترده نیروهای امنیتی و انتظامی در چهلمین روز معترضان کشته شده در این شهر، دست به تجمعهای خیابانی زدند. در ویدیوهای منتشر شده از تجمعهای خیابانی در بوکان، صدای شلیک شنیده و دود ناشی از گاز اشکآور دیده میشود.
بنا به این گزارشها، خانوادههای کشته شدگان بوکانی با وجود جو «شدید امنیتی»، بر سر مزار کشتهشدهها حاضر شدهاند. همچنین گزارشها از اعتصاب کسبه در شهر بوکان حکایت دارند.
حدود چهل روز پیش، چندین شهر کردنشین از جمله سنندج، مهاباد، بوکان و جوانرود شاهد سرکوب شدید معترضان با استفاده از نیروهای نظامی بود.

پاپ فرانسیس خواهان «آشتی» در ایران شد
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان در مراسم روز کریسمس در کلیسای سنت پیتر در واتیکان برای نخستین بار به اعتراضها در ایران واکنش نشان داد و برای «آشتی» در این کشور دعا کرد.
پاپ فرانسیس پیشتر در بازگشت از بحرین در اواسط آبان در برابر سؤالی که از او درباره نقش زنان در خط مقدم اعتراضها در ایران پرسیده شد، پاسخ مستقیمی نداد.

مهسا پیروی ۲۵ ساله به ۱۰ سال زندان محکوم شد
صدور احکام سنگین زندان، شلاق و تبعید برای بازداشتیهای گمنام اعتراضهای اخیر همچنان ادامه دارد. کمیته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان از محکومیت مهسا پیروی ۲۵ ساله به ۱۰ سال زندان خبر داد.
بر اساس اعلام این کمیته، خانم پیروی اواخر مهر ماه به دلیل درآوردن روسری خود و چرخاندن آن در هوا در بلوار میرداماد تهران بازداشت شده بود.

رابرت دنیرو خواستار آزادی ترانه علیدوستی شد
رابرت دنیرو، بازیگر و فیلمساز سرشناش آمریکایی خواستار آزادی ترانه علیدوستی و دیگر معترضان زندانی شد. آقای دنیرو با امضای بیانیهای که از طرف جشنواره فیلم «ترایبکا» منتشر شده است به بازداشت خانم علیدوستی اعتراض کرد.
جشنواره فیلم ترایبکا در بیانیه خود از جعفر پناهی، مصطفی آلاحمد و محمد رسولاف، ۳ فیلمساز ایرانی هم حمایت کرده است.
پیش از این هم چندین جشنواره سینمایی، فیلمسازان و هنرمندانی از سراسر جهان با صدور اطلاعیههایی خواستار آزادی ترانه علیدوستی از زندان اوین شده بودند. «انجمن کارگردانان سینمای فرانسه»، «اتحادیه بازیگران سینما، تلویزیون و رادیوی آمریکا» و جشنوارههای فیلم کن، لوکارنو و برلین بازداشت این بازیگر سرشناس ایرانی را محکوم کرده بودند.

پیام سهند نورمحمدزاده به هادی چوپان
سهند نورمحمدزاده که به اتهام «محاربه از طریق تخریب و ایجاد حریق در وسایل عمومی» در معرض خطر اعدام قرار دارد، در یک گفتگوی صوتی از داخل زندان با رد تمامی اتهامهای مطرح شده علیه او، از مسئولان قضایی ایران خواست که اتهام محاربه را از پروندهاش بردارند.
آقای نورمحمدزاده، ورزشکاری که این روزها به دلیل حکم اعدامی که برای او صادر شده است در اعتصاب غذا بهسر میبرد، با ابراز خوشحالی از کسب مدال طلای هادی چوپان در مسترالمپیای ۲۰۲۲، پیامی را خطاب به این ورزشکار صادر کرد.
کنگره آمریکا قانونی را برای تحریم ناقضان حقوق بشر در ایران و همکاران آنها تصویب کرد
نمایندگان آمریکا از تصویب لایحهای با عنوان «قانون ۲۰۲۱ مربوط به آزار و اذیت و هدفگیری غیرقانونی افراد» در کنگره این کشور خبر دادند.
بر اساس این قانون، وزارت خارجه آمریکا موظف شده است که بهصورت دورهای، هویت افراد خارجی را که از طرف حکومت ایران «آگاهانه مسئول نظارت، آزار و اذیت، زندانی کردن یا کشتن شهروندان ایران یا آمریکا» هستند، به کنگره این کشور گزارش دهد.
بر مبنای این قانون، وزارت خارجه آمریکا موظف است که در کنار تهیه گزارشهایی درباره «فساد یا فعالیت غیرقانونی مقامهای دولتی ایران»، در جهت «دفاع و ترویج حقوق و رفاه زنان، اقلیتهای مذهبی، قومی و جنسیتی در ایران» تلاش کند.
این قانون، رئیسجمهوری آمریکا را موظف کرده است که تحریمهایی را در جهت مسدود کردن داراییها و روادید افرادی که در گزارش وزارت خارجه این کشور شناسایی میشوند، اعمال کند. بر اساس این قانون همچنین هر بانک خارجی که با این افراد تحریمشده معامله کند، شناسایی و تحریم خواهد شد.
لایحه «قانون ۲۰۲۱ مربوط به آزار و اذیت و هدفگیری غیرقانونی افراد» پیشتر از سوی مسیح علینژاد از مخالفان حکومت ایران که در آمریکا ساکن است، به نمایندگان کنگره آمریکا پیشنهاد شده بود. از همین رو این قانون به «قانون ۲۰۲۱ هانت مسیح علینژاد» هم موسوم شده است.