اعتراضات ایران؛ آمریکا چند نفر دیگر از مقامهای جمهوری اسلامی را تحریم کرد

نود و ششمین روز اعتراضات ایران درحالی آغار میشود که بنا بر ویدیوها و گزارشهای منتشر شده در شبکههای مجازی، شامگاه گذشته تجمعات اعتراضی پراکندهای در نقاط مختلف تهران و دیگر شهرهای ایران شکل گرفته است.
سازمان ملل متحد روز گذشته اسامی اعضای کمیته حقیقتیاب در مورد سرکوب خشونتآمیز اعتراضها در ایران را اعلام کرد. سارا حسین، وکیل و حقوقدان بنگلادشی، شاهین سردار علی، حقوقدان بریتانیایی پاکستانی و استاد دانشگاه واریک بریتانیا و ویویانا کرستیسویچ، فعال حقوق بشر آرژانتینی، به عنوان اعضای این کمیته انتخاب شدند. وظیفه این کمیته مستند کردن سرکوب اعتراضات جاری در ایران و جمعآوری شواهد در مورد نقض حقوق بشر با هدف شناسایی مقامات مسئول و پیگرد قضایی آنهاست.
نگرانیها درباره سرنوشت معترضان بازداشت شده با صدور گسترده احکام اعدام به اتهامات محاربه و افساد فی الارض برای آنها همچنان ادامه دارد. در همین راستا روز گذشته نمایندگان پارلمان اتریش کفالت سیاسی ۱۸۳ نفر از زندانیان حوادث اخیر ایران را برعهده گرفتند.
اعتراضات دانشجویان در دانشگاههای مختلف ایران نیز همچنان ادامه دارد و دانشجویان با برگزاری تجمعات و سردادن شعار همبستگی خود را با معترضان ایرانی اعلام میکنند.
آخرین اخبار و گزارشهای مرتبط با اعتراضها در ایران در روز چهارشنبه ۳۰ آذر (۲۱ دسامبر) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
نزدیک به ۵۰۰ چهره سینمای جهان خواستار آزادی فوری ترانه علیدوستی شدند
نزدیک به ۵۰۰ چهره سینمای جهان از جمله کیت وینسلت، هنرپیشه برنده جایزه اسکار، کن لوچ، کارگردان بریتانیایی و پدرو آلمادووار، کارگردان اسپانیایی روز چهارشنبه در نامهای سرگشاده خواستار آزادی فوری ترانه علیدوستی در ایران شدند.
ماریون کوتیار، ستاره سینمای فرانسه، جرمی آیرونز، بازیگر بریتانیایی و کریستن استوارت، هنرپیشه آمریکایی از دیگر امضاءکنندگان این نامه هستند.
کمیساریای عالی سازمان ملل در امور حقوق بشر نیز از بازداشت ترانه علیدوستی «عمیقا» ابراز نگرانی کرده است.
شماری از چهرههای سینمای ایران طی روزهای گذشته در اعتراض به دستگیری ترانه علیدوستی، بازیگر سرشناس ایرانی در مقابل زندان اوین در تهران تجمع کرده بودند.
تحریمهای جدید آمریکا علیه چند مقام جمهوری اسلامی
وزارت خزانهداری آمریکا چندین نفر از مقامهای جمهوری اسلامی را به دلیل نقش داشتن در سرکوب معترضان ایرانی تحریم کرد.
بر اساس بیانیه اعلام شده دولت آمریکا، حسن حسنزاده فرمانده سپاه محمد رسول الله، سیدصادق حسینی، فرمانده سپاه کردستان، حسین معروفی معاون هماهنگکننده سازمان بسیج مستضعفین و مسلم معین، رئیس سازمان فضای مجازی بسیج، همراه با محمد جعفر منتظری، دادستان کل کشور، به فهرست تحریمهای حقوق بشری اضافه شدهاند.
این وزارتخانه ایالات متحده میگوید منتظری مسئولیت تعقیب معترضانی را که برخی از آنها اعدام یا به اعدام محکوم شدهاند، رهبری کرده است. در ادامه این بیانیه آمده است: «ما استفاده فزاینده رژیم ایران از خشونت علیه مردم که از حقوق انسانی خود دفاع میکنند، محکوم میکنیم».
شرکت «ایمن صنعت زمان فرا» نیز بهدلیل مشارکت در ساخت خودروهای زرهی برای سرکوب تجمعات مردمی و ساخت تجهیزات برای نیروهای امنیتی، در فهرست تحریمهای ایالات متحده قرار گرفته است.
معاون وزیر علوم میگوید «بعضی از دانشجویان با رافت دستگاه قضا آزاد شدند و برخی هم احکامشان تقلیل یافت»
عبدالحسین کلانتری، معاون وزیر علوم میگوید احکام بخشی از دانشجویان، تعلیق و برخی بازداشتیهای موقت، آزاد شدند. او همچنین اضافه کرد که احکام برخی دیگر از دانشجویان با «رافت دستگاه قضا» تقلیل پیدا کرد.
او همچنین ابراز امیدواری کرد که این مسیر ادامه داشته و دانشجویان بیشتری از زندان آزاد شوند.
اظهارات معاون وزیر علوم دولت ابراهیم رئيسی در حالی مطرح میشود که آمار مشخصی از تعداد دانشجویانی که در جریان اعتراضات اخیر دستگیر و بازداشت شده و یا از تحصیل معلق شدهاند در دست نیست.
آزادی چهار هنرمند عرصه موسیقی از زندان با قید وثیقه
خانه موسیقی ایران میگوید چهار نفر از هنرمندان این عرصه که در جریان اعتراضات اخیر بازداشت شده بودند، با قید وثیقه از زندان آزاد شدند.
این نهاد در بیانیه خود این چهار نفر را محمدمتین جعفری (نوازنده گیتار)، رضا جودکی (آهنگساز)، سعید فیضی (نوازنده نی و آهنگساز) و هادی سپهری (نوازنده و مدیر آموزشگاه موسیقی) معرفی کرده است.
پیشتر خانه موسیقی از بازداشت بیش از ۲۰ هنرمند در جریان اعتراضات اخیر خبر داده و گفته بود برای آزادی آنها تلاش میکند. در همین زمینه هفته گذشته مسعود برآبادی (نوازنده و مدرس موسیقی) و فرشاد رستمی (نوازنده کمانچه و قیچک و آهنگساز) از زندان آزاد شده بودند.
سعید پارسایی: بعد از ۸۴ روز با همسرم الهه محمدی در زندان قرچک دیدار کردم
سعید پارسایی، همسر الهه محمدی، روزنامهنگار در حبس در توییتی نوشته که پس از ۸۴ روز بالاخره توانسته با همسرش دیدار کند. آقای پارسایی در ادامه با اشاره به اینکه این دیدار در قرچک صورت گرفته نوشته که الهه در این مدت بیش از ۱۰ کیلوگرم وزن کم کرده است.
او همچنین اضافه کرده که بالاخره کیفرخواست برای این روزنامهنگار صادر شده است.
خانم محمدی یکی از روزنامهنگارانی بود که برای پوشش مراسم تدفین مهسا امینی از طرف روزنامه هممیهن به کردستان رفته بود و گزارشهایی از آنجا برای این روزنامه اصلاحطلب مخابره کرده بود.
دو ورزشکار متهم به بمبگذاری در شیراز به قید وثیقه آزاد شدند
روزنامه شرق نوشته محمد خیوه و دنا شیبانی، دو نفر از ورزشکارانی که به اتهام بمبگذاری در شیراز از سوی دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی ایران دستگیر شده بودند، امروز به قید وثیقه از زندان آزاد شدند.
این روزنامه به نقل از محمود طراوتروی، وکیل دادگستری گزارش داده که این دو ورزشکار با وثیقه ۴ میلیارد تومانی از زندان آزاد شدهاند.
این درحالیاست که خبرگزاری تسنیم چند روز پیش با پخش فیلم اعتراف اجباری پنج ورزشکار شیرازی، آنها را «عوامل بمبگذاری» در نقطهای از شیراز در شب حادثه شاهچراغ معرفی کرد. تسنیم مدعی شده بود که این عملیات خنثی شده است.
افرادی که فیلم اعترافات اجباری آنها از خبرگزاری تسنیم پخش شد، دنا شیبانی مربی اسنوبرد، حسام موسوی مربی سنگنوردی، امیرارسلان مهدوی مربی اسنوبرد، اشراق نجفآبادی مربی دوچرخهسواری، و محمد خیوه مربی کوهنوردی، هستند.
در این ویدئو، دنا بهعنوان مسئول تبلیغات و تست عملیات، محمد، مسئول ساخت کیت بمب، اشراق به عنوان سرتیم گروه، امیرارسلان به عنوان بمبگذار اصلی، و حسام به عنوان یکی از طراحان عملیات معرفی میشوند.
مشخص نیست در صورتی که این افراد آنطور که مقامهای جمهوری اسلامی ادعا کردهاند در عملیات بمبگزاری نقش داشتهاند چطور با وثیقه آزاد شدهاند.
بسیاری از کاربران در همان زمان پخش این اعترافات، آنرا محصول پروژه گرفتن اعترافات اجباری دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی خوانده و درستی آنرا زیر سوال بردند.
رئيس جمهوری آلمان با علی کریمی دیدار کرد
فرانک والتر اشتاین مایر، رئيس جمهوری آلمان با انتشار عکسی از دیدار خود با علی کریمی، ستاره پیشین فوتبال ایران با معترضان ایران ابراز همراهی کرد.
آقای اشتاینمایر که این عکس را در صفحه فیسبوک خود منتشر کرده همچنین نوشت: «ما نباید از بلند کردن صدای خود علیه خشونت نفرتانگیز رژیم ایران دست برداریم.»
او در ادامه نوشته که برای همین منظور بارها با ایرانیان مقیم آلمان دیدار و درباره اوضاع ایران با آنها صحبت میکند.
صفحه فیسبوک آقای اشتاین مایر با اشاره به اینکه این دیدار با علی کریمی، بازیکن پیشین بایرن مونیخ هم به همین منظور انجام شده مینویسد: «رئیس جمهوری از گزارشهای مربوط به اقدام وحشیانه رژیم ایران علیه مردم خود شوکه شده است. نقض اخیر حقوق بشر در ایران باید توسط کارشناسان مستقل بررسی شوند تا روزی مسئولین آن مورد بازخواست قرار گیرند.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: چشم جهان به ایران است
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده با اشاره به فرا رسیدن شب یلدا در ایران میگوید بسیاری از خانوادهها این شب را با جای خالی کشتهشدگانشان در اعتراضات سر میکنند.
آقای پرایس در پیامی که به مناسبت فررسیدن شب یلدا منتشر کرده با با اشاره به کشتار صدها معترض، شکنجه و خشونت جنسی علیه بازداشتیها افزود در شب یلدا با مردم ایران عزاداری میکنیم.
او در ادامه گفت: «انقلاب زمستانی یا شب یلدا، آنطور که در ایران شناخته میشود، معمولا از سوی بسیاری از ایرانیان جشن گرفته میشود. این زمانی برای جشن گرفتن در خانه با عزیزان است زیرا طولانیترین شب سال جای خود را به نور میدهد - پیروزی نمادین خیر بر شر.»
آقای پرایس در ادامه با اشاره به کسانی که در ایران زندانی هستند گفت: «در عوض، بسیاری از خانوادهها امشب با جای خالی اعضای خود روبرو هستند. در بیش از سه ماه گذشته، صدها معترض از جمله دهها کودک را کشته و بیش از ۱۸ هزار نفر را دستگیر کردهاند. امشب در شب یلدا با ملت ایران ابراز همدردی کرده و بر تعهد خود به مردم ایران تاکید میکنیم: ایالات متحده همراه با متحدان خود، از طریق اقدامات یکجانبه و چندجانبه، به مقابله با نقض حقوق بشر توسط مقامات ایرانی ادامه خواهد داد و عاملان خشونت علیه مردم را مورد بازخواست قرار میدهد.»
او در پایان همچنین گفت: «چشم جهان به ایران است. ما بار دیگر از این فرصت استفاده میکنیم و از رهبران ایران میخواهیم که به جای سرکوب خشونتآمیز مردم، به حرف آنان گوش کند.»
وزیر کشور: حجاب بخشی از فرهنگ دینی و ملی ایرانیان است
احمد وحیدی، وزیر کشور دولت رئيسی میگوید حجاب از فرهنگ و هویت ایرانی جدا نیست و اکثر زنان ایرانی به موضوع حجاب و عفاف پایبند هستند.
این فرمانده پیشین سپاه پاسداران با اشاره به اینکه حجاب بخشی از فرهنگ دینی و ملی ایرانیان است افزود: «طبیعتا کسانی که با ناهنجاریهای پوششی ، قوانین جاری را نادیده می گیرند باید توجه کنند که وظیفه شهروندی ایفا میکند به قوانین پایبند باشند.»
او همچنین در ادامه گفت: «برای این امر دستگاههایی هستند که وظایفی دارند و آنها نیز باید به وظایف خود توجه کنند .
وزیر دفاع دولت محمود احمدی نژاد همچنین با اشاره به اینکه حجاب و عفاف امرزی ارزشی و قانونی است و همه مکلف به اجرای آن هستند گفت: «هر اتفاقی که در این زمینه باشد بر اساس قوانین است و ما اکنون، تنها در چارچوب قانون عمل خواهیم کرد.»
واکنش وزیر ارشاد به اظهارات حمید فرخنژاد: «در هر قشری ممکن است عدهای بخواهند به دشمنان خدمت کنند»
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد دولت ابراهیم رئيسی میگوید قوانین در خصوص کسانی که میخواهند به دشمن خدمت کنند، روشن و مشخص است.
اسماعیلی در پاسخ به پرسشی در خصوص خروج حمیدفرخ نژاد از کشور گفت: «ممکن است در هر قشری عدهای باشند که خارج از این فعالیتهای مرسوم بخواهند خلاف منافع ملی عمل کرده و به دشمنان خدمت کنند که بحث آن جداست.»
او همچنین در ادامه گفت: «عموم هنرمندان علاقهمند به کشور میدانیم و در حال حاضر، اکثریت فعالیتهای هنری به خوبی اجرا میشود.»