دفتر رئیس جمهوری قرقیزستان پیشتر با انتشار بیانیهای اعلام کرده بود که صادیر جباروف و امامعلی رحمان، همتای تاجیکستانی وی روز جمعه طی نشستی در ازبکستان بر سر آتشبس و صدور فرمان عقبنشینی به نیروهای خود به توافق دست یافتهاند.
قرقیزستان روز جمعه نظامیان تاجیکستان را به از سرگیری گلولهباران مناطق مرزی به رغم توافق آتشبس اخیر میان دو کشور متهم کرد.
مقامات قرقیزستان همچنین اعلام کردند که حملات ارتش تاجیکستان هزاران نفر را مجبور به تخلیه از مناطق مرزی کرده و جان ۲۴ نفر را گرفته است.
در همین راستا شعبه محلی هلال احمر اعلام کرد که دست کم ۱۹ هزار نفر از ساکنان مناطق اطراف شهر «بادکند» قرقیزستان، واقع در نزدیکی مرز این کشور با تاجیکستان که روز جمعه گلولهباران شده بود برای احتیاط تخلیه شدهاند.
دفتر «صادیر جباروف» رئیس جمهوری قرقیزستان پیشتر با انتشار بیانیهای اعلام کرده بود که وی و «امامعلی رحمان»، رئیس جمهوری تاجیکستان روز جمعه طی نشستی در ازبکستان بر سر آتشبس و صدور فرمان عقبنشینی به نیروهای خود به توافق دست یافتهاند.
این دو جمهوری شوروی سابق، که هر دو متحد روسیه هستند، پیش از این یکدیگر را به از سرگیری درگیریها در منطقه مورد مناقشه دو طرف که حداقل سه کشته و دهها زخمی برجای گذاشت، متهم کرده بودند.
بر اساس بیانیه گارد مرزی قرقیزستان، به موجب این توافقنامه دو طرف متعهد شدند از ساعت ۱۶ به وقت محلی حملات را متوقف کنند.
با این حال، طرف قرقیزستانی میگوید که پس از اجرایی شدن توافق آتشبس دو روستای این کشور دوباره گلوله باران شدند.
قرقیزستان مدعی است که نیروهای تاجیکستان با استفاده از تانک، نفربر زرهی و آتش خمپاره وارد یک روستای مرزی این کشور شده و فرودگاه شهر «بادکند» و مناطق مجاور آن را گلوله باران کردهاند.
از سوی دیگر، تاجیکستان نیز نیروهای قرقیزستان را به گلولهباران یک پاسگاه و هفت روستا در همین منطقه با «سلاحهای سنگین» متهم کرده است.
مسکو که با هر دو کشور قرقیزستان و تاجیکستان روابط نزدیک دارد اوایل روز جمعه خواستار توقف درگیریها میان دو طرف شده بود.
منطقهای که درگیریهای مرزی قرقیزستان و تاجیکستان در آن متمرکز شده به دلیل جغرافیای سیاسی و قومی شهرت یافته و سال گذشته نیز به محل خصومتهای مشابه میان دو کشور تبدیل شده بود.
مقامات شهر شمالی «اسفارا» در تاجیکستان پیشتر از کشته شدن یک غیرنظامی و دو مرزبان تاجیک و زخمی شدن دست کم سه نفر در جریان درگیریهای مرزی خبر داده بودند.
قرقیزستان نیز روز جمعه اعلام کرد که درگیریها در استان باندکند جنوبی که با منطقه شمالی سغد در تاجیکستان هم مرز است دست کم یک کشته و ۵۵ زخمی به جای گذاشته است.
جباروف و رحمان هر دو روز جمعه در اجلاس امنیت و همکاری منطقهای در ازبکستان شرکت کردند. جالب است که هیچ یک از آنها در نشستی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و دیگر رهبران منطقهای حضور داشتند در سخنرانی خود به این درگیری اشاره نکردند.
برخی تحلیلگران آسیای مرکزی معتقدند که طرفین هیچ ارادهای برای حل و فصل مسالمت آمیز مناقشات مرزی از خود نشان نمیدهند و ادعاهای ارضی متقابل باعث ایجاد نگرش های تهاجمی در همه سطوح شده است.