احیای برجام؛ بورل: متن مصالحه پیشنهادی برای پیشگیری از یک بحران هستهای روی میز است

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات هستهای قدرتهای جهانی با ایران از آماده شدن و ارائه پیشنویس مصالحهای برای جلوگیری از وقوع یک «بحران خطرناک» به طرفهای گفتگو خبر داد.
جوزپ بورل روز سهشنبه با اشاره به ۱۵ ماه «مذاکرات سازنده و فشرده» برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی قدرتهای جهانی با ایران از طرفهای درگیر در مذاکرات وین خواست متن مصالحه و توافق مهیا شده را بپذیرند تا از پیشرفت شرایط به سمت یک وضعیت بحرانی و غیرقابل کنترل جلوگیری شود.
رئیس دیپلماسی اتحادیه اروپا در ستونی به قلم خود که توسط نشریه فایننشال تایمز منتشر شد تاکید کرد که این توافق کامل و تمام عیار نیست اما بهترین توافق ممکن است که وی به عنوان تسهیل و هماهنگکننده مذاکرات اجرایی شدن آنرا امکان پذیر میداند.
آقای بورل در این خصوص تصریح کرد که مصالحه پیشنهادی «به تمام موارد ضروری می پردازد و شامل سازشهایی است که به دشواری از سوی همه طرفها به دست آمده است.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سپس در مقاله خود هشدار میدهد که در صورت رد شدن این مصالحه پیشنهادی خطر یک بحران هستهای خطرناک پیش رو خواهد بود.
پیشنویس مصالحه پیشنهادی اتحادیه اروپا که توسط جوزپ بورل ارائه شده به «جزئیات» لغو تحریم های اعمال شده علیه ایران و اقدامات هسته ای لازم از سوی تهران برای احیای برجام می پردازد.
«ملاحظات و خویشتنداریهای تهران برای اجرای توافق»
آقای بورل در مقاله خود ضمن اذعان بر این نکته که مصالحه پیشنهادی به همه نگرانیهای آمریکا در مورد ایران پاسخ نمیدهد و تهران نیز برای اجرای توافق ملاحظات و خویشتنداریهای جدی دارد، مینویسد: «اما کنون وقت تصمیمگیری است و زمانی دیگر برای امتیازگیریهای مضاعف از سوی طرفهای مذاکرات باقی نمانده است.»
علی باقری، مذاکره کننده ارشد ایران در گفتگوهای وین روز سهشنبه با استناد به آنچه آقای بورل نیز در مقاله خود به آن اشاره کرده گفت: «هماهنگ کننده ایدههای خود را برای جمعبندی مذاکرات ارائه کرده، ما نیز ایدههایی برای جمعبندی مذاکرات، هم از لحاظ شکلی و هم محتوایی داریم که به اشتراک گذاشته خواهد شد.»
از سوی دیگر حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز روز سهشنبه در جریان گفتگوی تلفنی با همتای کویتی خود خواستار واقعبینی آمریکا برای حل مسئله هستهای ایران کشورش شد.
آقای امیر عبداللهیان در این خصوص تصریح کرد: طرف آمریکایی باید رویکردی واقعبینانه در پیش بگیرد تا مذاکرات به مرحله نهایی خود برسد.
تردیدها تازه آمریکا و هشدار اسرائیل
این در حالی است که آمریکا در بحبوحه هشدارها در خصوص پیشرفت برنامه هستهای ایران و نزدیک شدن تهران به مرحله ساخت سلاح اتمی تردیدهای جدیدی درباره احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ مطرح کرده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در جریان یک کنفرانس خبری ضمن اشاره به کاهش همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی از عدم تاکید کرد که عدم شفافیت ایران بحران موجود را تشدید میکند.
نگاه بدبینانه و توام با تردید پرایس به فرجام مذاکرات هستهای به دنبال هشدارهای رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر پیشروی سریع برنامه هستهای ایران و هشدارهای ایهود باراک، نخستوزیر سابق و نیز وزیر دفاع اسرائیل، نسبت به ناموفق بودن تلاشها برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی ابراز میشود.
بنی گانتس، نخست وزیر اسرائیل روز سهشنبه گفت که کشورش «توافق بد با ایران را که به رژیم این کشور مشروعیت بخشد و راه را بر اقتصاد باز کند، نمیپذیرد.»
پرایس در پاسخ به سوالی درباره وضعیت مذاکرات برجام پس از تماس تلفنی روز شنبه میان امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، گفت که اساساً ابتکار عمل با ایران است.