یورو برای حفظ ارزش برتر خود در مقابل دلار آمریکا با دو چالش جدی مواجه است که کنترل یکی از آنها کاملا از دست بانک مرکزی اروپا خارج است.
بانک مرکزی اروپا با هدف مهار روند صعودی تورم، نرخ بهره را افزایش داد، اقدامی که بلافاصله موجب تقویت ۰.۶ درصدی نرخ برابری هر یورو در مقابل آمریکا شد.
کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا روز پنجشنبه از افزایش ۵۰ واحد درصدی (۰.۵ درصدی) نرخ بهره پایه در منطقه یورو خبر داد. این افزایش تقریبا دو برابر انتظار غالب بازارهای مالی و گمانهزنیهای اکثر کارشناسان اقتصادی بود. بدین ترتیب، نرخ بهره در منطقه یورو برای نخستین بار طی ۱۱ سال گذشته افزایش یافت و از صفر به ۰.۵ درصد رسید.
البته خانم لاگارد تاکید کرد که احتمال افزایش بیشتر نرخ بهره پایه، متناسب با شرایط آتی بازار پول منطقه یورو همچنان وجود خواهد داشت.
در واکنش به این تصمیم بانک مرکزی اروپا، نرخ برابری هر یورو در مقابل دلار آمریکا تا ۱.۰۳ افزایش یافت؛ نرخی که هفته پیش برای ساعاتی به کمتر از ۱ نیز رسیده بود که پایینترین حد در دو دهه گذشته محسوب میشد. البته با از میان رفتن تاثیر شوکوار انتشار خبر افزایش نرخ بهره در منطقه یورو، نرخ برای هر یورو در مقابل دلار آمریکا در مرز ۱.۰۲ نوسان کرد.
یورو ضعیفتر مشکل تورم را که به ۸.۶ درصد رسیده، تشدید خواهد کرد. اما بانک مرکزی اروپا به دلیل ترس از متوقف شدن رشد اقتصادی منطقه یورو، نمیتواند با افزایش بیشتر نرخ بهره در کوتاه مدت، سیاست انقباضی شدیدتری را اتخاذ کند. با این حال، یورو برای حفظ ارزش برتر خود در مقابل دلار آمریکا با دو چالش جدی دیگر مواجه است که کنترل یکی از آنها کاملا از دست بانک مرکزی اروپا خارج است.
پس از فروپاشی روز پنجشنبه دولت ایتالیا در سومین اقتصاد بزرگ منطقه یورو، عرضه اوراق قرضه ایتالیا افزایش یافته که نمودی از افزایش ریسک اقتصادی این کشور عضو پیمان پول واحد اروپایی است. البته خانم لاگارد روز پنجشنبه از تصویب طرحی خبر داد که بازده اوراق قرضه را محدود کند، طرحی که رونمایی و اجرای آن برای کمک به دولتهای دارای بدهی سنگین مانند ایتالیا مهم خواهد بود.
رئیس بانک مرکزی اروپا در مورد زمان رونمایی از این طرح و موعد اجرای آن سخنی نگفت ولی به تاخیر افتادن آن یکی از چالشهای حفظ نرخ برابری یورو همزمان با بروز ریسکهای اقتصادی و سیاسی در اعضای بدهکار منطقه یورو همچون ایتالیا و اسپانیا خواهد بود.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
هر چند از سرگیری جریان گاز صادراتی روسیه از طریق خط لوله نورداستریم۱ که طی ۱۰ روز گذشته تحت تعمیرات سالانه قرار گرفته بود، قدری از التهاب روز پنجشنبه معاملات یورو در بازار جهانی ارز را کاهش داد ولی کاهش فشار گاز ارسالی روسیه و وجود نگرانی از قطع کامل عرضه گاز روسیه به اروپا تا پیش از آغاز فصل سرما همچنان نرخ برابری یورو در مقابل دلار را تحت فشار خود نگاه داشته است.
بر همین اساس، بانک سرمایهگذاری جی پی مورگان پیشبینی کرده که توقف کامل جریان گاز روسیه به آلمان میتواند نرخ برابری هر یورو را در مقابل دلار آمریکا به ۰.۹ برساند.
همچنین، تحلیلگران موسسه مالی ژاپنیِ نومورا (Nomura) نیز برآورد کردهاند که نرخ برابری هر یورو در مقابل دلار آمریکا تا پایان ماه اوت به ۰.۹۵ دلار کاهش یابد و در صورتی که ذخایر گاز اتحادیه اروپا تا پیش از زمستان پر نشود، این نرخ ممکن است به ۰.۹ نیز برسد.
تحلیلگران سیتیبانک (Citibank) هم پیشبینی کردهاند، در صورتی که کاهش عرضه گاز روسیه قیمتها را از ۱۷۰ یوروی فعلی به ۲۰۰ یورو به ازای هر مگاوات ساعت برساند، نرخ برابری هر یورو در مقابل دلار آمریکا به ۰.۹۸ کاهش مییابد و اگر بهای گاز به دلیل کمبود بیشتر به ۲۵۰ یورو برسد، نرخ برابری هر یورو در مقابل دلار آمریکا تا ۰.۹۶ افت میکند.