اسرائیل و لبنان در تلاش هستند با مشخص کردن محدوده مرزهای دریایی خود کار استخراج و صادرات گاز را با شدت بیشتری پیگیری کنند.
یک مقام لبنانی مطلع به خبرگزاری فرانسه گفت که لبنان امروز سه شنبه پیشنهاد جدیدی را برای تعیین حدود مرزهای دریایی خود با اسرائیل به میانجیگر آمریکایی، ارسال کرده است.
مقامات لبنانی هفته گذشته پس از ورود یک کشتی که قرار بود در آبهای مورد مناقشه به اسرائیل گاز استخراج کند، خواستار میانجیگری آمریکا شده بودند.
یک مقام لبنانی در خصوص گفتگوهای میان عاموس هوخشتاین دیپلمات میانجیگر آمریکایی با مقامات لبنانی گفت: «ما پیشنهاد کردهایم سطح دریایی (متعلق به لبنان) را از ۸۶۰ کیلومتر مربع به حدود ۱۲۰۰ کیلومتر مربع گسترش دهیم، از جمله میدان گازی قانا.»
به گفته وی این پیشنهاد جدید میدان گازی «کاریش» را که به گفته بیروت در بخشی از آب های مورد مناقشه با اسرائیل قرار دارد مستثنی می کند.
لبنان و اسرائیل که هنوز رسماً در جنگ هستند، در اکتبر ۲۰۲۰ مذاکراتی را برای مشخص کردن مرزهای دریایی خود به منظور رفع موانع بر سر راه اکتشاف گاز تحت حمایت واشنگتن آغاز کردند.
اما مذاکرات در ماه مه ۲۰۲۱ به دلیل اختلافات بر سر سطح منطقه مورد مناقشه و درخواست دو طرف، به حالت تعلیق درآمد.
در ابتدای مذاکرات لبنان مساحتی به وسعت ۸۶۰ کیلومتر مربع را محدوده دریایی خود اعلام کرد اما سپس خواستار یک حق اضافی بر ۱۴۳۰ کیلومتر مربع شامل بخشی از میدان کاریش شد.
برای اسرائیل اما میدان گازی کاریش در منطقه انحصاری اقتصادی این کشور و به رسمیت شناخته شده از سوی سازمان ملل است.
این مقام لبنانی ادامه داد: «اگر دولت یهود پیشنهاد جدید لبنان را بپذیرد، مذاکرات بین دو کشور از سر گرفته خواهد شد.»
آقای هوخشتاین، میانجیگر آمریکایی دوشنبه وارد بیروت شد و با چندین مقام لبنانی از جمله رئیس جمهور میشل عون و نجیب میقاتی نخست وزیر مستعفی این کشور دیدار کرد.
پرونده منابع بزرگ انرژی به ویژه برای لبنان، کشوری که از لحاظ اقتصادی ورشکسته استراتژیک است مهم ارزیابی میشود.