در میانه توقف در مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی بر سر احیای برجام، منابع خبری گزارش کردهاند که وزیر خارجه قطر روز یکشنبه ۱۳ مارس (۲۲ اسفند) رهسپار مسکو شده است تا در این خصوص با مقامات روسیه مذاکره کند.
در میانه توقف در مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی بر سر احیای برجام، منابع خبری گزارش کردهاند که وزیر خارجه قطر روز یکشنبه ۱۳ مارس (۲۲ اسفند) رهسپار مسکو شده است تا در این خصوص با مقامات روسیه مذاکره کند.
بنا بر اعلام خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع آگاه، شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی قرار است روز دوشنبه با سرگئی لاوروف همتای روس خود درباره برنامه هستهای ایران گفتگو کند.
وزیر خارجه قطر پیشتر نیز با امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران و آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا گفتگو کرده بود.
منابع نزدیک به قطر همچنین اعلام کردهاند در صورت لزوم آماده میانجیگری درباره جنگ در اوکراین هستند و حاضرند در این خصوص با روسیه مذاکره کنند. قطر، متحد نزدیک ایالات متحده و بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه، در سال های اخیر روابط خود را با روسیه تقویت کرده است.
مذاکرات هسته ای ایران که پس از یازده ماه در آستانه موفقیت به نظر میرسید، روز جمعه و پس از درخواست جدید مسکو برای دریافت تضمینهای بیشتر به حالت تعلیق درآمد.
روسیه که پس از حمله به اوکراین تحت تحریمهای غرب قرار گرفته است، از آمریکا خواسته تضمین کند این تحریمها بر همکاری اقتصادی فعلی یا آتی مسکو با تهران تأثیری نخواهد گذاشت. این در حالی است که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، این ادعاها را «نامربوط» خوانده و گفته است ایالات متحده چنین تضمینهایی را به روسیه نخواهد داد.
در همین حال سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با «جدید» خواندن شروط روسیه گفته است درخواست مسکو میتواند در کمیسیون مشترک برجام در وین بررسی شود.
آقای خطیبزاده در این خصوص گفت: «ما در نقطه اعلام توافق قرار نداریم. اگر قرار داشتیم اعلام میکردیم. البته پوشیده هم نیست که اخیرا روسیه درخواست جدیدی را مطرح کرده است. هر کشور میتواند درخواستی را مطرح کند. این درخواستها همه در کمیسیون مشترک در وین بررسی میشود.»
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
پیشتر در روز جمعه یک دیپلمات اروپایی گفته بود که در صورت مانعتراشی و پافشاری روسیه برای دریافت تضمین در مذاکرات هستهای وین، انتخاب «گزینههای دیگر» ممکن است. وی بدون اینکه به جزئیات بیشتری درباره «گزینههای دیگر» احتمالی اشاره کند، به خبرگزاری فرانسه گفت: «اگر در نهایت این مانعتراشی روسیه پابرجا بماند، ما مجبور خواهیم شد به گزینه های دیگر نگاه کنیم. ما نمیخواهیم در موقعیتی قرار بگیریم که به روسیه اجازه دهیم برجام را گروگان بگیرد»
ایالات متحده نیز با رد مجدد اعطای تضمین کتبی به روسیه گفته است اگر کرملین از درخواستش منصرف نشود واشنگتن قرارداد جایگزین دیگری با ایران را، اینبار بدون روسیه، در نظر خواهند گرفت.