معاون کمیسیون اروپا: همایش آیندهٔ اروپا تمرین دموکراسی مشورتی و مشارکتی است

همایش دربارهٔ آیندهٔ اروپا تجربهای منحصربهفرد در زمینه مشارکت در دموکراسی است که با هدف بهبود عملکرد این اتحادیه برگزار میشود. ماه مه گذشته دیگربار از شهروندان اروپایی دعوت شد تا در چهارچوب این همایش نظرشان را دربارهٔ اتحادیه اروپا بیان کنند. سومین نشست این مجموعه هفتهٔ گذشته در پارلمان اروپا در استراسبورگ برگزار شد.
یورونیوز برای دریافت اطلاعات بیشتر دربارهٔ این رویداد با دوبراوکا شوویتسا، معاون کمیسیون اروپا در امور دموکراسی و جمعیتشناسی گفتوگویی ترتیب داده که مشروح آن را در زیر میخوانید.
یورونیوز: آیا از مشارکت شهروندان در این همایش راضی هستید؟
دوبراوکا شوویتسا: تصدیق میکنم که راضی هستم، چون در میانهٔ همهگیری هستیم و جذب شهروندان برای حضور فیزیکی در همایش کار آسانی نیست. اما ازآنجا که برنامهها را به دو شکل حضوری و مجازی برگزار کردیم، میتوانم بگویم راضیام. بهخصوص، چون یک پایانهٔ دیجیتال چندزبانه داریم که ۲۴ زبان اروپایی را پوشش میدهد، و مردم میتوانند از طریقش با ما در ارتباط باشند. ما در عصر دیجیتال زندگی میکنیم، و یکی از اولویتهای کمیسیون اروپا توسعهٔ خدمات دیجیتال است، پس این پایانه بسیار مهم است. شهروندان بسیاری میتوانند از طریق آن با ما ارتباط برقرار کنند، نظر بدهند و در برنامهریزی رویدادها سهیم شوند. اما تا امروز بیش از ۴ میلیون شهروند به سراغ ما آمدهآند که میتوان گفت کافی است اما کار به اینجا محدود نمیشود. ما میخواهیم همایش آيندهٔ اروپا را دائما بهتر کنیم، و این دعوتی است تا شهروندان در این پایانهٔ چندزبانهٔ دیجیتال حضور پیدا کنند و نظر بدهند، یعنی هر بیم و امید، و هر دغدغه و فکری را که دربارهٔ اروپا دارند بیان کنند، اروپای ما و خودشان، اروپایی که میخواهند در آن کار و زندگی کنند.
یورونیوز: مشارکت شهروندان کدام کشورها بیشتر بوده و کدام کشورها کمتر؟
شوویتسا: فکر میکنم شهروندان آلمان، فرانسه، بلژیک و همچنین ایتالیا از باقی فعالتر بودهاند. شهروندان اروپای شرقی هم میتوانند بهتر از اینها عمل کنند. شاید آنجا اطلاعرسانی درستی صورت نگرفته. البته این کشورها کوچکاند و با درنظرگرفتن این امر شاید بتوان گفت که عملکردشان چندان هم بد نبوده. اما بههرحال مهم است که مردم با ما در تعامل باشند چون هدف ما از برگزاری همایش آيندهٔ اروپا شنیدن صدای شهروندان بوده، چراکه تعاملِ چهارپنج سال یکبار، یعنی فقط هنگام انتخابات، کافی نیست. بنابراین میخواهیم با مردم مشورت کنیم و ببینم چه نظری دارند.
یورونیوز: برداشت شما از گزارش اخیر در این زمینه چه بوده، یعنی کدامیک از دغدغهها، نظرات و خواستهای شهروندان اروپایی در ذهنتان باقی مانده؟
شوویتسا: مردم عناصر هویت اروپایی را کم دارند، و کشف این نکته بهزعم من یکی از نتایج این همایش است، هرچند نمیخواهم نتیجهگیری زودهنگامی بکنم. اما به توجه به این نکته، شناخت بهتر اتحادیهٔ اروپا و پرکردن شکاف میان دانستههای افراد دربارهٔ اتحادیه و کاری که اتحادیه در عمل برای آنها میکند مهم است. و ما میخواهیم فاصلهٔ میان سیاستمداران و مردم را تا جای ممکن کم کنیم.
یورونیوز: آیا تصویر و تصوری از یک شرکتکنندهٔ معمول این همایش داریم؟ یعنی اکثر شرکتکنندگان این همایش از چه گروههایی هستند؟
شوویتسا: تا این لحظه با توجه به نتایجی که روی پایانههای چندزبانهٔ دیجیتال میبینم، فقط نتایج گزارش میانمدت را داریم، بنابراین نمیتوان چیزی را پیشبینی کرد، و مایل هم نیستم دربارهٔ نتایج بهشکل قطعی صحبت کنم چون نمیخواهم بر نظرات شهروندان تأثیر بگذارم. اما میتوان این نتایج را روی صفحهٔ همین پایانه دید. شرکتکنندگان تا اینجای کار اکثرا مرد بودهاند تا زن، و عمدتا تحصیلکردهاند و بین ۱۹ تا ۴۰ سال دارند. امری که نشان میدهد آنها با دنیای دیجیتال آشنایی کافی دارند. بنابراین باید کار را بهبود بخشید و همیشه بهتر است ارتباط حضوری برقرار باشد. اما با توجه به اینکه در شرایط فعلی با خطر گونهٔ اومیکرون روبهرو هستیم، این کار آسان نیست. آنچه فعلا میبینیم اینهاست، اما اینها نتایج نهایی نیست.
یورونیوز: پرسش و پاسخها چطور پیش رفته، ظاهرا دربرخی مواقع کار پیچیده شده، برخی شرکتکنندگان وقت کافی نداشتهاند یا موضوعات بسیاری مطرح بوده و آنها نتوانستهاند همهٔ حرفشان را بزنند.
شوویتسا: شاید برخی چنین ادعایی داشته باشند اما بحثها خیلی خوب سازماندهی شده و منصفانه و درست برگزار شده. وقت صحبتکردن برای همه یکسان است و این نکته مهم است. هرکسی میتواند دربارهٔ تمامی موضوعات اظهار نظر کند. ما کاملا پذیرا هستیم، هرچند در گروههای مختلف نظرات مختلفی هست اما برای همه جا هست. البته باید گفت که این یک تمرین است و ما در حال حاضر به فکر دائمی کردن آن هستیم، اما هنوز دراینباره تصمیمگیری نشده، چون فکر میکنیم که میباید دموکراسیِ مشورتی و مشارکتی را وارد اتحادیه اروپا کنیم.
یورونیوز: شما منابع لازم برای اینکار را دارید، اما زمانش را چطور؟
شوویتسا: چنانکه میدانید در بدو امر بنا بود که این همایشها برای دو سال برگزار شوند، اما به خاطر قرنطینه بهموقع شروع نکردیم. پارسال در روز اروپا این همایشها را آغاز کردیم، و حالا یکسال گذشته. خیلی از شهروندان میپرسند که چرا بناست نشستهای امسال را روز ۹ مه تمام کنیم. دلیلش این است که ما به نیمی از دوران کاری خودمان نیاز داریم تا بتوانیم نتایج مشورت با شهروندان را اجرایی کنیم. وگرنه دورهٔ کاری ما تمام میشود و نمیتوانیم هیچکدام از نتایج را به اجرا دربیاوریم. و دلیل این اقدام هم همین است. کار اصلی ما سیاستمداران در این زمینه، از روز ۹ مه امسال شروع میشود، یعنی بعد از آنکه نتایج مشورت با شهروندان و توصیههای آنان را دریافت کردیم. آنگاه میباید در هر سه نهاد اصلی اروپا در این زمینه شروع به کار کنیم، که باری اولین بار در تاریخ اتحادیه صورت میگیرد و البته همگی رویکرد مشترکی داریم و رأیگیری در کار نیست بنابراین همهچیز باید به تأیید تکتک اعضا برسد.