NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

واکنش‌ها به اظهارات اشرف‌غنی؛خلیل‌زاد استدلال «فرار» را زیر سوال برد، صالح مصاحبه را نوستالژیک خواند

محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان، اشرف غنی را عوام فریب خوانده و گفته است که او نمی‌تواند یک روز را بدون دروغ‌گویی سپری کند.

آگهی

رئیس جمهوری پیشین افغانستان از تصمیم خود برای فرار از کشور دفاع کرد و یادآور شد که برای جلوگیری از ویرانی کابل دست به این اقدام زده است.

محمد اشرف غنی در نخستین گفتگوی رسانه‌ای خود پس از ترک خاک کشورش که به اعتقاد برخی تحلیل‌گران کلید فتح نهایی افغانستان را به دست طالبان داد به شبکه بی‌بی‌سی گفت که به صورت ناگهانی و پس از آنکه از سوی نیروهای امنیتی به ناتوانی در دفاع از پایتخت مجاب شده تصمیم به فرار گرفته است.

وی در این مصاحبه خطاب به نیک کارتر، رئیس پیشین ستاد ارتش بریتانیا که با وی در برنامه «امروز» رادیو۴ بی‌بی‌سی گفتگو می‌کرد گفت وقتی روز پانزدم اوت از خواب بیدار شد هرگز تصور نمی‌کرد باید آخرین روز حضور خود در کشورش را سپری کند.

آقای غنی سپس افزود تنها زمانی که هواپیمای او کابل را ترک کرد کاملا به این باور رسید که زمان خروج وی از افغانستان فرا رسیده است.

طالبان ماه اوت گذشته در پی پیش‌روی‌های عجیب و ناگهانی در اغلب نقاط افغانستان در نهایت کنترل پایتخت را در دست گرفت و به صورت کامل بر این کشور مسلط شد.

محمد اشرف غنی که پس از فرار از کابل در نهایت خود را به امارات عربی متحده رساند و اکنون در این کشور اقامت دارد به دلیل نحوه اداره دولت و تقویت امنیت کشور در ماه‌های پیش از سقوط پایتخت و نیز خروج ناگهانی از کابل هدف انتقاد و هجمه‌های شدید قرار گرفت.

وی به رئیس پیشین ستاد ارتش بریتانیا که دیگر میهمان برنامه «امروز» در رادیو۴ بی‌بی‌سی بود گفت طالبان تعهد داده بودند که وارد طالبان نشوند.

وی در این خصوص تصریح کرد که روز فرار وی جنگجویان طالبان توافق کرده بودند وارد کابل نشوند اما «دو ساعت بعد چنین نشد.»

محمد اشرف غنی بدین ترتیب روز پانزدهم اوت با ورود طالبان به دروازه‌های کابل کشورش را به مقصدی اعلام نشده ترک کرد.

شبه‌نظامیان طالبان پیش‌تر اغلب نقاط افغانستان را بدون مقاومت قابل انتظار از سوی نیروهای دولتی فتح کرده بودند و با خروج آخرین نیروهای خارجی وارد پایتخت شدند.

رئیس جمهوری پیشین افغانستان چند روز پس از فرار با انتشار پیامی ویدیویی اعلام کرد که در امارات عربی متحده است و مجبور بوده برای حفظ جان خود و نیز جلوگیری از خون‌ریزی در کابل و ویرانی پایتخت از کشور بگریزد.

وی در گفتگو با فرمانده ارشد پیشین ارتش بریتانیا تاکید کرد که در آخرین ماه‌های ریاست بر دولت افغانستان از سوی شرکای بین‌‌‌المللی تحت فشار بوده و اختیاراتش در مقابله با نیروهای طالبان روز به روز محدود‌تر و کم‌تر شده بود.

آماده پاسخ‌گویی در برابر دستگاه دروغ‌سنج هستم

آقای غنی همچنین در واکنش به اخباری که در خصوص فرار او با چمدان‌های پر از پول منتشر شده می‌گوید که آماده است برای تحقیقات از او در باره این ادعاها از دستگاه دروغ‌سنج استفاده شود.

محمد اشرف غنی در این گفتگو خود را قربانی معرفی کرده و در نهایت به منتقدانش حق داده است که اینگونه در خصوص او قضاوت کنند زیرا به گفته آقای غنی، او به شریک‌های بین‌المللی خود اعتماد کرده بود.

وی در عین حال تاکید کرده که از وی چهره‌ای منفی ترسیم شده و این در حالیست که به گفته او هرگز این فرصت را نیافته تا با طالبان مذاکره کند.

آگهی

رئیس جمهوری پیشین در این خصوص تاکید کرده که گفتگوها با شبه‌نظامیان طالبان عمدتا از سوی زلمای خلیل‌زاد، فرستاده پیشین آمریکا در امور افغانستان انجام می‌شد و مذاکره با طرف درگیر عملا با حذف دولت به مسئه‌ای مختص آمریکا تبدیل شده بود.

واکنش‌ها به نخستین گفتگوی رسانه‌ای اشرف غنی

آقای غنی پس از خروجش از سوی بسیاری در افغانستان از جمله امرالله صالح، معاون رئیس‌جمهوری به شدت مورد انتقاد قرار گرفت؛ آقای صالح فرار اشرف غنی از کابل را «شرم‌آور» خواند.

معاون اول رئیس جمهوری پیشین افغانستان اخیرا در پیامی که گفته می‌شود واکنش به سخنان اخیر اشرف غنی است می نویسد که «بزرگ نمایی دشمن و مصاحبه های نوستالژیک راه حل نیست».

وی با انتشار پیامی در صفحه فیس‌بوک خود یادآور شده که از «مقاومت و ایستادگی در هر شکل و نوع آن» دست بر نخواهد داشت و به مبارزه خود با طالبان ادامه خواهد داد.

آگهی

زلمای خلیل‌زاد، فرستاده پیشین آمریکا در امور افغانستان در واکنش به سخنان آقای غنی که فرار خود را حاصل اعتماد بی‌مورد به ایالات متحده عنوان کرده، گفته است که اگر وی بیم جان خود را داشت باید از واشنگتن درخواست کمک می‌کرد.

آقای خلیل‌زاد در پاسخ به این پرسش که آیا فرار اشرف غنی و ورود طالبان به کابل ناکامی دستگاه اطلاعاتی آمریکا محسوب نمی‌شود؟ ناکامی اصلی را متوجه رهبری افغانستان دانسته و گفته است: «هیچ‌کس تصور نمی‌کرد که رییس‌ جمهور غنی فرار می‌کند… بله، این یکی را پیش‌بینی نکرده بودیم.»

وی در ادامه با اظهار تعجب از این که نیروهای امنیتی افغانستان با وجود شمار زیاد نفرات و تحت حمایت بودن از سوی آمریکا در برابر طالبان به شکل جدی مقاومت نمی‌کردند یادآور شده: « کسی تصور نمی‌کرد که افغانستان چنین سریع به دست طالبان بیافتد.»

رحمت‌الله نبیل؛ رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان، اشرف غنی را عوام فریب خوانده و گفته است که او نمی‌تواند یک روز را بدون دروغ‌گویی سپری کند.

آگهی

وی همچنین به رابطه شخصی میان ژنرال کارتر و اشرف غنی پرداخته و مدعی شده که رئیس جمهوری پیشین افغانستان با لابی‌گری این فرمانده ارشد سابق بریتانیا به قدرت رسیده است.

به گفته رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین ستاد ارتش بریتانیا با انجام این گفتگو با اشرف غنی در صدد سرپوش گذاشتن بر خطا و اشتباهات وی بوده تا بدین ترتیب همدستی خود در سرمایه‌گذاری روی شخصی اشتباهی را توجیه کند.

عبدالکریم خرم؛ رییس دفتر ریاست جمهوری پیشین افغانستان نیز مصاحبه اشرف‌غنی را پر از «دروغ و تناقض» خوانده‌ است.

توییتر یورونیوز فارسی را دنبال کنید

آگهی
هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

فقر و خشکسالی در افغانستان: گلدسته به فکر فروش پسرش افتاده است

شورای امنیت سازمان ملل طرح آمریکا برای تسهیل کمک‌های بشردوستانه به افغانستان را تصویب کرد

سقوط و افول افغانستان از زبان «آخرین ژنرال افغان که با فرار اشرف غنی از کابل با طالبان جنگید»