آقای پوتین تاکید کرد که سران دو کشور با هر گونه تلاش برای «سیاسی کردن ورزش و جنبش المپیک» مخالفند.
رهبران روسیه و چین در بحبوحه تشدید تنشها با غرب روز چهارشنبه به صورت ویدیویی با یکدیگر گفتگو و بر تداوم همکاریها میان دو کشور تاکید کردند.
ولادیمیر پوتین در این گفتگو با اشاره به افزایش ۳۱ درصدی گردش مالی و مراودات تجاری میان روسیه و چین از روابط میان دو کشور به عنوان الگویی مناسب برای دیگر کشورها در قرن جاری یاد کرد.
رئیس جمهوری روسیه در بخشی از این کنفرانس ویدیویی گفت که با شی جین پینگ بر سر بسیاری از مسائل اشتراک نظر دارد.
آقای پوتین همچنین تایید کرد که به زودی در مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک زمستانی پکن حضور خواهد یافت و در جریان این سفر با همتای چینی خود دیدار و گفتگو خواهد کرد.
رئیس جمهوری روسیه در حالی به صراحت گفت که ماه فوریه آینده سرانجام با شی جین پینگ ملاقات میکند که سران دو متحد قدیمی از زمان شروع همهگیری ویروس کرونا و بیماری کووید۱۹ تاکنون رو در رو با یکدیگر دیدار نکردهاند.
آقای پوتین همراه با تایید حضور خود در بازیهای المپیک زمستانی همچنین تاکید کرد که سران دو کشور با هر گونه تلاش برای سیاسی کردن ورزش و جنبش المپیک مخالف هستند.
این سخنان در حالی ایراد میشود که تاکنون برخی کشورهای غربی از جمله ایالات متحده، بریتانیا، استرالیا و کانادا بازیهای المپیک زمستانی پکن را به دلیل نقض حقوق بشر از سوی چین و بویژه در انتقاد به سرکوب اقلیت مسلمان اویغور در این کشور تحریم کردهاند، اقدامی که از سوی مقامات پکن محکوم شده است.
مسکو اما این تحریمها را «بایکوت سیاسی» و تلاشی برای سیاسی کردن بازیهای المپیک قلمداد کرد.
به اعتقاد مقامات روسیه همچنین رسوایی بزرگ دوپنیگ که سالها اعتبار ورزشی این کشور را خدشهدار کرده توسط رقبای ژئوپلیتیک کرملین در غرب و با اهداف کاملا سیاسی دامنزده شده است.
روسیه سال ۲۰۱۵ به سازماندهی یک سیستم دوپینگ دولتی متهم شد و ورزشکاران این کشور تا سال ۲۰۲۲ از شرکت در کلیه مسابقات بزرگ بینالمللی تحت پرچم روسیه محروم شدهاند.
ورزشکاران روس تنها به صورت انفرادی و در صورت نداشتن هیچگونه سابقه منفی در زمینه دوپینگ اجازه شرکت در مسابقات را دارند و به همین شکل نیز در بازیهای المپیک زمستانی پکن حضور خواهند یافت.
به موجب تحریمهای ورزشی اعمال شده علیه روسیه، مقامات این کشور نیز از حضور در مسابقات بینالمللی منع شدهاند مگر آنکه به صورت شخصی از جانب رئیس کشور میزبان دعوت شوند؛ مسئلهای که در باره سفر آقای پوتین به چین به مناسبت آغاز بازیهای المپیک زمستانی پکن صدق خواهد کرد.
تلاش مسکو و پکن برای توازن قوا در رقابت با غرب
روابط روسیه و چین با غرب طی سالهای گذشته همواره تیره و رو به وخامت بوده و دو کشور تلاش دارند تا با تقویت همکاریها و ارائه تصویری از یک اتحاد قوی میان خود در این میان دست به ایجاد نوعی موازنه بزنند.
این دو کشور که هر دو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند در تلاشند تا در راستای پویایی و تقویت روابط دوجانبه در زمینههای اقتصادی، دفاعی و انرژی حرکت کنند.
روسیه پیشتر به دلیل سرکوب معترضان داخلی و دستگیری رهبران اپوزیسیون و در حال حاضر نیز به دلیل تحرکات نظامی در مرزهای اوکراین زیر هشدار و تحریمهای غرب قرار دارد.
چین نیز همواره از سوی واشنگتن و متحدانش به دلیل تهدیدهای مستمر در قبال تایوان، بدرفتاری و سرکوب اقلیت اویغور و محدود کردن آزادیهای سیاسی در قلمرو نیمه خودمختار، هنگ کنگ، تحت شدیدترین انتقادها قرار دارد.