پای سخن پناهجویان ایرانی در بندر کاله فرانسه؛ «همین حالا هم مردهایم، هیچ کشوری راهمان نمیدهد»

میل به مهاجرت برای برخورداری از زندگی بهتر در بریتانیا رویای هر روزه مهاجرانی است که اینجا در اردوگاههای موقت بین دانکرک و بندر کاله چادر زدهاند و با کمترین امکانات فصل سرما را سپری میکنند.
جان باختن ۲۷ مهاجر از تمایل پناهجویان ساکن در اینجا برای تن به آب زدن و رفتن به بریتانیا نکاسته است. آنها منتظرند آبها از آسیاب بیفتد و سرکشیهای پلیس کمتر شود تا دوباره سوار قایق شده و راهی کانال مانش شوند.
کانال مانش آبراههای است که اقیانوس اطلس و دریای شمال را به هم متصل میکند. این کانال در شمال فرانسه و جنوب بریتانیا واقع شده است، به همین دلیل اغلب پناهجویانی که قصد دارند خود را از اروپا به بریتانیا برسانند راهی بهجز گذشتن از این کانال ندارند. سال گذشته پنج عضو یک خانواده ایرانی در این کانال غرق شدند.
تعدادی از شهروندان ایرانی در یک خط راه آهن بلااستفاده در نزدیکی دانکرک، چادرهای پلاستیکیشان را به پا کردهاند تا سرمای هوا را تاب بیاورند.
در همین حال سیاستمداران در حال نامهنگاری و پیغام فرستادن برای یکدیگر هستند. بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا از فرانسه خواسته است تا کنترل سواحل شمالی را تشدید کند.
کاوه: ترسی از مرگ ندارم
پلیس در روزهای اخیر گشتزنیهای خود را افزایش داده و وضعیت آب و هوا بدتر شده است. همین مساله کار مهاجران را برای گذر از کانال مانش و رسیدن به بریتانیا دشوار کرده است.
کاوه، جوان ایرانی ۲۲ ساله با انگلیسی شکسته و بسته به خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید: «از هیچ چیز نمیترسم. از آب؟ اگر بمیرم؟ متاسفم که این را میگویم، اما ما همین حالا هم مردهایم. هیچ کس ما را هیچ کجا راه نمیدهد. ما به درد نمیخوریم.»
کاوه و پدرش شش سال گذشته را در دانمارک سپری کردند.
این جوان ایرانی تجربه خوشی از روزهای سپری شده در آن کشور ندارد، روزهایی که برای او بیشتر تداعیکننده ارائه گزارش دائمی وضعیتشان به پلیس بوده و فقدان آزادی.
حالا آنها میخواهند به بریتانیا بروند و در نهایت خودشان را به کانادا برسانند.
آنها در میان گروهی متشکل از حدود ۱۵۰ مرد جوان کرد حضور دارند و هنوز از رویای مهاجرت دست نشستهاند.
۲۵۰۰ پوند هزینه یک صندلی در قایق قاچاقچیان
هر پناهجو برای به دست آوردن تنها یک صندلی در قایق کوچک قاچاقچیان حدود ۲۵۰۰ پوند به آنها میپردازد.
بر اساس دادههای جمعآوریشده توسط پارلمان بریتانیا، امسال بیش از ۲۳ هزار نفر با قایقهای کوچک خود را به بریتانیا رساندهاند. این رقم در سال گذشته ۸۵۰۰ نفر و در سال ۲۰۱۸ تنها ۳۰۰ نفر بود.
با وجود این افزایش، تعداد افراد متقاضی پناهندگی در بریتانیا در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی همچنان کمتر است.
بریتانیا از فرانسه انتقاد کرده است که به اندازه کافی برای متوقف کردن قایق مهاجران اقدام نکرده است، اما مهاجران میگویند که پلیس پس از حوادث دلخراش اخیر فعالتر شده است.
«نگرانم نفر بعدی من باشم»
آمانج، یک فعال کرد ایرانی است که تنها ۲۰ سال دارد. او میگوید: «چاره ای ندارم جز اینکه مسیرم را ادامه دهم.»
پدر آمانج به تازگی زندانی شده و خانواده نمیدانند چه بر سر او آمده است. آمانج نگران است که شاید او نفر بعدی باشد.
در کاله، گروههای امدادی و فعالان مدنی انباری دارند که در آن وسایل مورد نیاز مهاجران از کیسهخواب گرفته تا غذا و هیزم را جمعآوری میکنند تا بتوانند به موقع آن را در نقاط مشخص شده در شهر بین مهاجران توزیع کنند.
در اردوگاهها، مردان کفشهای خود را در میآورند و پاهای خود را تا حد امکان به آتش نزدیک میکنند تا با شعلههای آتش اندکی احساس گرما کنند.
فرانسه هنوز در انتظار روزهای سردتری در زمستان ۲۰۲۱ است.