رشد فیلمسازان و فیلمبینان جوان قطر در یک دهه گذشته

نهمین جشنوارهٔ سینمایی اَجیال قطر، با حضور آثار فیلمسازان داخلی و خارجی در شهرک فرهنگی-سینمایی کتارای دوحه برگزار شد.
در جشنوارهٔ امسال ۸۵ فیلم بلند و کوتاه از ۴۴ کشور جهان حضور داشتند هرچند بهخاطر محدودیتهای کووید شماری از فیلمها بهشکل آنلاین و برخی در سالن نمایش داده میشوند. جشنوارهٔ امسال با نمایش فیلم قهرمان ساختهٔ اصغر فرهادی گشایش یافت.
تمرکز بر استعدادهای جوان
۲۲ فیلمساز عرب در این جشنواره حاضر بودند و در مجموع یکسوم فیلمهای امسال را زنان کارگردانی کرده بودند. فیلم «احساس راحتی نکن» ساختهٔ شعیمه التمیمی، ماجرای تلاش فیلمساز جوان برای درک و هضم پدیدهٔ دائمی اختلاف نسلهاست.
بخش «ساخت قطر» ویژهٔ نمایش آثار استعدادهایی نظیر خلیفه الثانی بود. فیلم کوتاه او با نام «مرز» دغدغههای امروزی دارد اما در آیندهای نه چندان دور و البته تاریک میگذرد.
انستیتوی فیلم دوحه برگزارکنندهٔ جشنوارهٔ اجیال است و نام آن به خاطر پرورش استعدادهای جوان سینمایی مطرح شده است. فاطمه الرمایحی، مدیر این جشنواره معتقد است برای تثبیت این صنعت سینما «باید بر نسل جوان تمرکز کرد»، چون اساس آیندهٔ این صنعت آنها هستند و پیشرفت در این زمینه بدون حضور و پشتیبانی «فیلمسازان و تماشاگران آینده» ممکن نیست.
اما نکتهٔ جالب این جشنواره داوران ۸ تا ۲۵ سالهٔ آن هستند که در سه ردهٔ سنی با نامهای «محاق»، «هلال» و «بدر» به فیلمها امتیاز میدهند.
شهرک سینمایی کویری، الهامبخش فیلمسازان
در ناحیهٔ کویری بروق در فاصلهٔ یکساعتی دوحه شهرک سینمایی برای یک مجموعهٔ تلویزیونی ساخته شده که «روستای مرموز» خوانده میشد و مکان زندگی یکی از قبایل همسایه در مجموعه عربی و موفق «عیال الذئب» یا «فرزندان گرگ» است. اما این شهرک سینمایی هنوز الهامبخش بازدیدکنندگان و نیز فیلمسازان ساکن این کشور و منطقه است.
سعد البرشید، مشاور وزیر فرهنگ قطر معتقد است که بازدید از اینجا برای قطریها یادآور تاریخ است و تماشای اینجا حالوهوای قدیم را برایشان زنده میکند. همچنین ناحیهٔ پیرامون شهرک سینمایی هم اکنون منطقهٔ محافظتشدهای است که محیط بانان در آن حضور دارند.
پرورش استعدادهای تازهٔ سینمایی
دانشگاه شمال شرق قطر یکی از مراکز آموزشی ویژهٔ علاقمندان فیلمسازی و رسانه است. هنرجویان این مرکز مجموعهای از مهارتهای سینمایی لازم را میآموزند، از هدایت بازیگر و کار با دوربین گرفته تا تنظیم نور و صدا و اصول تدوین فیلم.
نادیا الخاطر، فیلمساز جوان قطری که اکنون در حال ساخت دومین فیلم کوتاه خود به تهیهکنندگی جاستین کرامر، تهیهکنندهٔ معتبر است میگوید شمار فیلمسازان زن در این منطقه شاید برای برخی تعجبانگیز باشد اما او معتقد است که زنان دارند صدا و شیوهٔ روایت خاص خود دست پیدا میکنند و او این امر را به سود سینمای آینده کشور میداند.
نادیا میافزاید: «اکثر فیلمسازان قطری زناند، و دیدگاه زنانه سبب میشود که شیوهٔ روایت داستان بهکلی از اساس متفاوت باشد. مثلا اینطور که بسیاری از شخصیتهای اصلی ماجرا زناند.»