اتحادیه اروپا بیش از یک میلیارد دُز واکسن کووید-۱۹ صادر کرده است

Access to the comments نظرها
نگارش از یورونیوز
اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا
اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا   -  کپی رایت  AP Photo

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا دوشنبه ۱۸ اکتبر اعلام کرد این اتحادیه بیش از یک میلیارد دُز واکسن تولید شده در این منطقه را به خارج از اتحادیه اروپا صادر کرده است.

به‌گفته خانم فن در لاین، این رقم از دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی یعنی زمانی که واکسن فایزر برای نخستین بار مجوز اضطراری تزریق در اتحادیه اروپا را دریافت کرد به خارج از این منطقه صادر شده است.

در سال گذشته و زمانی که واکسیناسیون عمومی در کشورهای اروپایی به تازگی آغاز شده بود، بریتانیا و اتحادیه اروپا متقابلا یکدیگر را به «ناسیونالیسم واکسنی» متهم می‌کردند.

رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا می‌گوید اتحادیه اروپا با ارسال واکسن کووید-۱۹ به ۱۵۰ کشور جهان بزرگ‌ترین صادرکننده واکسن بوده است. خانم فن در لاین می‌گوید ۲۷ کشور عضو به همان میزانی که به شهروندان خود واکسن زده‌اند، به خارج از این منطقه هم واکسن صادر کرده اند.

این خبر در حالی اعلام می‌شود که دیگر تولیدکنندگان بزرگ واکسن، ازجمله ایالات متحده آمریکا، در نخستین ماه‌های شروع واکسیناسیون علیه ویروس کرونا، بیش از صادرات، انبارهای داخلی را برای مواجهه احتمالی با موج‌های بعدی شیوع این بیماری پر می‌کردند.

بیشتر واکسن صادر شده از اتحادیه اروپا به اقتصادی بزرگ نظیر ژاپن، ترکیه و بریتانیا رسیده است؛ کشورهایی که قراردادهای پیش‌خرید واکسن را با تولیدکنندگان امضاء کرده بودند.

رئیس کمیسیون اروپا می‌گوید با وجود آنکه کشورهای فقیر تاکنون کمترین سهم را از واکسن صادراتی اتحادیه اروپا داشته‌اند، این نهاد منطقه‌ای برنامه‌ای برای ارسال دست‌کم ۵۰۰ میلیون دُز واکسن به آسیب‌پذیرترین کشورها در ماه‌های آینده دارد.

از زمان شروع واکسیناسیون علیه ویروس کرونا، نهادهای بین‌المللی، از جمله سازمان جهانی بهداشت بارها از رویه دولت‌های ثروتمند در کمک نکردن به کشورهای فقیر در مبارزه با این بیماری به شدت انتفاد کرده اند.

به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از منابع رسمی، نیمی از این ۵۰۰ میلیون دُز قرار است در قالب یک قرارداد جدید اتحادیه اروپا با تولیدکنندگان واکسن‌های پیام‌رسان ژنتیکی (RNA)، نظیر فایزر و مدرنا به کشورهای فقیر صادر شود. نیم دیگر هم واکسن‌هایی خواهد بود که ۲۷ کشور عضو اهدا خواهند کرد.

تاکنون بسیاری از دولت‌های اروپایی بخشی از سهمیه واکسن آسترازنکا را به کشورهایی که با مشکل تامین واکسن روبه‌رو هستند، اهدا کرده اند.

اتحادیه اروپا پیشاپیش قرارداد خرید بیش از ۲میلیارد و ۴۰۰ میلیون دُز واکسن فایزر-بیون‌تک تا سال ۲۰۲۳ را امضاء کرده است. به همین ترتیب، و شرکت مدرنا هم قرار است ۴۶۰ میلیون دُز واکسن به اتحادیه اروپا تحویل دهد.

یک سازوکار کنترل در اتحادیه از اواخر ماه ژانویه بر چگونگی صادرات واکسن کرونا از اتحادیه اروپا نظارت می‌کند. در زمان بروز اختلاف میان آسترازنکا و اتحادیه اروپا بر سر صادرات واکسن به استرالیا، این سازوکار نظارتی مانع خروج ۲۵۰ هزار دُز واکسن از اروپا شد.