وزیر امور خارجه ایران میگوید تهران و باکو روابط دیرینهای دارند و مسائل فیمابین باید در سطح سیاسی و هرچه سریعتر مدیریت شوند و نباید برخی اظهارات رسانهها فضای روابط دو طرف را تحت تأثیر قرار دهد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران میگوید نباید اظهارات رسانهها روابط تهران و باکو را تحت تاثیر قرار دهد.
آقای امیرعبداللهیان در گفتگو با یک شبکه تلویزیونی روسیه با اشاره به اختلافاتی که اخیرا بین ایران و جمهوری آذربایجان رخ داده، تاکید کرد که ایران در خصوص منطقه قفقاز جنوبی چندین نگرانی دارد. وزیر امور خارجه ایران در ادامه افزود: «من در گفتگو با مقامهای جمهوری آذربایجان در نیویورک تاکید کردم که نگرانی اول ما این است که برخی از مداخلات خارجی منطقه را به سمتی میرود که ژئوپلیتیک منطقه و مرزها تغییر کند، گذرگاههای مرزی بسته و یا جابجا شود.»
او همچنین در ادامه با اشاره به اینکه در جریان درگیریهای قرهباغ، «تروریستها» به این منطقه آمدهاند اظهار داشت: «این هم دیگر موضوعی است که در ملاقاتهای دیپلماتیک بین ما و مقامات جمهوری آذربایجان مطرح شده و آنها هفتهها قبل به ما قول دادند که اقدامات لازم برای پاکسازی منطقه از تروریستها را در دستور کار خود قرار میدهند. ضمن اینکه اقدامات تحریکآمیز اسرائيل نیز از طریق خاک جمهوری آذربایجان در این منطقه شروع شده است.»
با این حال وزیر امور خارجه ایران تاکید دارد که اظهارات رسانهها نباید روابط میان تهران و باکو را تحت تاثیر قرار دهد.
همزمان با صحبتهای امیرعبداللهیان، اداره مرزی دولتی جمهوری آذربایجان در بیانیهای اعلام کرد ادعاها مبنی بر استفاده از خاک این کشور برای اهداف اطلاعاتی علیه ایران دروغ است.
در این بیانیه با اشاره به اظهارات احمدعلی گودرزی، فرمانده گارد مرزی ایران، آمده است: «جمهوری آذربایجان از قلمرو خود برای اهداف اطلاعاتی علیه ایران استفاده نمیکند و هیچ نیرو و متخصص و هیچ دولت خارجی در مرز جمهوری آذربایجان وجود ندارد.»
در ادامه این بیانیه همچنین این نهاد دولتی جمهوری آذربایجان مدعی شده که این کشور دارای مدرنترین قابلیتها است و نیازی به حمایت از نیروهای خارجی برای حفاظت از مرزهای خود ندارد.
پیشتر احمدعلی گودرزی در یک برنامه تلویزیونی بدون اینکه اسمی از جمهوری آذربایجان ببرد، در صحبتهایی با اشاره به اینکه اسرائيل در مرزهای ایران شیطنت میکند از «کشورهای مسلمان همسایه» هشدار داده بود که اجازه ندهند اسرائيل در پایگاههای خود در این کشورها به فعالیتهای جاسوسی خود ادامه دهد.
حسین امیرعبداللهیان هم در گفتگوی خود با رسانه روسی با اشاره به تحولات منطقه قفقاز جنوبی، گفت: «ما معتقدیم زیادهخواهیهای جدید شرایط را در منطقه پیچیدهتر میکند و نتیجه آن چیزی جز بیثباتی نخواهد بود و به سود هیچ از یک طرفین نیز نیست.»
اشاره وزیر امور خارجه ایران احتمالا کنایهای به مقامهای جمهوری آذربایجان است که تلاش دارند با تغییر مرزها، راه دسترسی ایران به ارمنستان را مسدود کنند.
امیرعبداللهیان همچنین با اشاره به اظهارات مقامهای ارشد باکو ادامه داد: «برخی اظهارات تندی را که این روزها از مقامات آذربایجانی مطرح میشود غیرسازنده میدانیم و فکر میکنم اگر با حکمت با این مسائل برخورد شود میتوانیم با دو همسایه خوب آذربایجان و ارمنستان مانند سایر همسایگان مسیر رو به جلویی را تجربه کنیم.»
الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان در هفتههای اخیر نسبت به برگزاری رزمایش نیروهای نظامی ایرانی در نزدیکی مرز با این کشور ابراز نارضایتی کرده بود. او همچنین اتهامات در خصوص نیروهای اسرائيلی در مرز ارس را «یاوهگوییهای یک آخوند محلی» دانسته بود.
در همین حال سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی خود روابط تهران و باکو را طبیعی دانست و برهم زدن آنرا امری «غیرطبیعی» خواند.
آقای خطیب زاده در ادامه با اشاره به اینکه جمهوری آذربایجان به ایران گفته نگرانیهای تهران را مرتفع میکند افزود: «ما نگرانیهای خود را بر اساس حسن همجواری و روابط دوستانه به باکو منتقل کردیم و آنها هم گفتند این نگرانیها را برطرف میکنند. در جنگ جمهوری آذربایجان و ارمنستان هم تلاش ما گفتگو میان طرفین بود. در حال حاضر هم انتظار ما حسن همسایگی است. در حال حاضر حریم هوایی و مرزهای میان دو کشور باز است و نباید ادبیات مسئولان موجب تشدید تنش شود.»