محققان میگویند این خبر خوبی استغ چراکه نشان میدهد لازم نیست حتما برای کمک به بقای نسل پانداها زیستگاههایی یکپارچه و صددرصد ایدهآل فراهم کرد و زیستگاههای پراکنده با منابع محدودتر برای رشد جمعیت آنها همچنان مناسب است.
محققان میگویند وجود زیستگاه ایدهآل برای پانداها باعث میشود این حیوانات تمایل به جفتگیری را به طور قابل ملاحظهای از دست بدهند.
پژوهشگران دانشگاه ایالتی میشیگان آمریکا که روی ژن پانداها مشغول تحقیق هستند، میگویند زمانی که بیش از ۸۰ درصد زیستگاه آنان برای زندگی مناسب باشد، یعنی برای مثال شامل جنگل وسیعی از درخت بامبو باشد، تمایل آنان به جفتگیری و تولید مثل کاهش پیدا میکند.
به گزارش نشریه گاردین بریتانیا، این تحقیق که براساس مدلهای کامپیوتری و تجزیه و تحلیل ژنتیکی مدفوع پانداها در پارک ملی حفاظتشده «وولونگ» در چین انجام شده، نشان میدهد بر خلاف تلقی رایج، زیستگاههای پراکنده و تنک و کمپشت میتواند مزایایی را برای بقای نسل آنان به همراه داشته باشد.
این مطالعه نشان داد با افزایش میزان در دسترس بودن غذای پانداها در زیستگاهشان، میزان تمایل به جفتگیری و تبادل ژنی افزایش مییابد، ولی وقتی میزان پوشش گیاهی محیط از ۸۰ درصد تجاوز میکند علاقه به جفتگیری نیز کاهش پیدا میکند.
پژوهشگران میگویند احتمالا منابع زیاد به این معنی است که پانداها نیاز کمتری به ازدیاد نسل خود احساس میکنند.
محققان میگویند این خبر خوبی است؛ چراکه نشان میدهد لازم نیست حتما برای کمک به بقای نسل پانداها زیستگاههایی یکپارچه و صددرصد ایدهآل فراهم کرد و زیستگاههای پراکنده با منابع محدودتر برای رشد جمعیت آنها همچنان مناسب است.
این خبر از آن رو اهمیت دارد که در حال حاضر نهادهای حفاظت از پانداها شرایط سختگیرانهای برای زیستگاههای طبیعی آنان در نظر میگیرند، امری که باعث شده تنها مناطق محدودی برای زندگی این جانوران مناسب تشخیص داده شوند.
پیشتر مقامات چینی اعلام کرده بودند که پانداهای غولپیکر دیگر در طبیعت در معرض خطر نیستند چرا که اقدامات محافظتی، از جمله تلاش برای گسترش زیستگاههای آنان، موفقیت آمیز بوده و اکنون این حیوانات را تنها میتوان در رده «آسیبپذیر» طبقه بندی کرد.
نتایج مطالعات تازه در نشریه «کانسرویشن بیولوژی» (Conservation Biology) منتشر شده است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
پنج سال پیش تحقیق مشابهی از سوی اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) در مورد ردهبندی پانداها انجام شده بود، اگرچه این سازمان اضافه کرده بود که تغییرات آب و هوایی میتواند بیش از ۳۵ درصد از پوشش گیاهی بامبو مخصوص پانداها را در ۸۰ سال آینده از بین ببرد.