شش کشور آلبانی، بوسنی و هرزگوین، کوزوو، صربستان، مقدونیه شمالی و مونتهنگرو در منطقه بالکان سودای پیوستن به اتحادیه اروپا دارند.
اسلوونی که از روز پنجشنبه گذشته رسما ریاست اتحادیه اروپا را در دست گرفت تلاش برای توسعه این اتحادیه به بخش غربی منطقه بالکان را جزو نخستین برنامههای خود اعلام کرده است.
یانز یانِشا، نخست وزیر محافظهکار اسلوونی روز سهشنبه با اعلام این مطلب تصریح کرد که کشورش قصد دارد در دوره ریاست بر اتحادیه اروپا، روند گسترش به سمت بالکان غربی را احیا کند و مقدمات این کار را با برپایی نشستی با حضور سران کشورهای این منطقه در ماه اکتبر استارت خواهد زد.
شش کشور آلبانی، بوسنی و هرزگوین، کوزوو، صربستان، مقدونیه شمالی و مونتهنگرو در این منطقه سودای پیوستن به اتحادیه را در سر دارند.
نخست وزیر اسلوونی طی سخنانی در پارلمان اروپا برای معرفی برنامههای کشورش در طول شش ماه ریاست بر اتحادیه اروپا که از روز اول ژوئیه آغاز شده خاطرنشان کرد: «اسوونی بواسطه تجربه خاص خود میداند زمانی که قرار است اصلاحاتی در چارچوب مذاکرات الحاق صورت گیرد، چشم انداز اروپایی چقدر اهمیت خواهد داشت.»
وی در ادامه تصریح کرد: «هدف ما جانبخشی دوباره به چشم انداز اروپایی برای کشورهای غرب بالکان است. این همان وعدهای است که سال ۲۰۰۳ در جریان اجلاس سران تِسالونیکی در یونان داده شده بود.»
یانز یانِشا سپس با لحنی هشدارگونه گفت: «اگر این کار را انجام دهیم، نشان خواهیم داد که ما یک بازیگر استراتژیک هستیم. اگر از پس این کار برنیاییم، اگر یک گام به جلو در بالکان غربی برنداریم، در این صورت طرفهای دیگری که منافع وارزشهای متفاوتی از ما دارند در این راه گام برخواهند داشت.»
اشاره نخست وزیر اسلوونی هنگام طرح این هشدار بی شک به روسیه، چین و ترکیه بود که حضور سیاسی و اقتصادی پررنگی در غرب بالکان دارند.
از سوی دیگر ارزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز که در این نشست حضور داشت با تایید سخنان نخست وزیر اسلوونی گفت: «من اطمینان دارم که اجلاس ماه اکتبر اتحادیه با سران کشورهای بالکان غربی پیام مهمی را به این کشورها منتقل خوهد کرد؛ پیامی با این مضمون که آنها شرکای استراتژیک اساسی برای اتحادیه اروپا هستند.»
خانم فن در لاین سپس تاکید کرد: «مسئله اعتبار در میان است زیرا اروپا، وعدهای است که داده شده و باید به آن عمل شود.»
پرتغال در زمان تصدی ریاست اتحادیه اروپا نتوانست پرونده گسترش به سمت بالکان غربی را به خوبی جلو ببرد.
هر عضویت جدید در اتحادیه اروپا مستلزم اتفاق آرا میان اعضا است؛ این فرایند قابلیت برگشتپذیری دارد و تحت شرایطی خاص انجام خواهد گرفت.
شارل میشل، رئیس شورای اروپا در آخرین اجلاس اتحادیه با کشورهای بالکان غربی که ماه مه برگزار شد تاکید کرده بود: «آرمان اروپایی بر لزوم پیگیری اصلاحات، احترام به قانون و دموکراسی، مبارزه با فساد و کاهش تنشهای منطقهای تاکید دارد.»