فیسبوک در دعاوی حقوقی با مقامات آمریکایی بر سر قوانین رقابتی پیروز شد

مقامات آمریکایی که پیشتر بر سر قوانین رقابتی با فیسبوک وارد دعوی حقوقی شده بودند در پی صدور رای یک مرجع قضایی متحمل نخستین شکست در این پرونده شدند.
این رای روز دوشنبه بیست و هشتم ژوئن از سوی یک قاضی در کلمبیا صادر شد تا بدین وسیله شکایت ارائه شده از سوی مقامات آمریکایی در سال پایان سال ۲۰۲۰ علیه یکی از غولهای شبکههای اجتماعی رد شود.
پشت این شکایت حقوقی در واقع چهل و شش ایالت آمریکا و ۴۸ دادستان کل بودند که این ایالتها را در اقامه دعوی حقوقی نمایندگی میکردند.
هدف از طرح این شکایت جمعی که تنها چهار ایالت داکوتای جنوبی، کارولینای شمالی، آلاباما و جورجیا به آن نپیوسته بودند پایان دادن به رویکرد مغایر با قوانین ضد انحصار و ضد رقابتی فیسبوک عنوان شده بود.
مقامات ایالتهای آمریکایی مدعی بودند که شرکت فیسبوک برای حفظ انحصار بر بازار و ارتقاء جایگاه منحصر به فرد خود در جذب کابران شبکههای اجتماعی و کسب درآمدهای بیشتر تبلیغاتی اقدام به خرید رقبای عمده کرده و آنها را تحت سیطره خود در میآورد.
شبکههای اجتماعی واتساپ و اینستاگرام از جمله این رقبا بودند که تحت تملک فیسبوک در آمده و شاکیان از آنها به عنوان نمونههای بارز انجام این تخلف یاد کرده بودند.
کمیسیون فدرال تجارت به عنوان نهادی مستقل و ذیصلاح در حمایت از حقوق مصرف کننده و مبارزه با انحصار به همراه دادستانهایی که ایالتهای آمریکا را در این دعوی حقوقی نمایندگی میکردند همگی معتقدند که شرکت تحت مالکیت مارک زاکربرگ از جایگاه و نفوذ خود برای نادیده گرفتن قوانین رقابتی سواستفاده میکند.
آنها همچنین به طور مشخص از دادگاه خواسته بودند تا شرکت فیسبوک مالکیت اینستاگرام و واتساپ را که با زیر پا گذاشتن قوانین ضد انحصار از آن خود کرده واگذار کند.
این در حالی است که قاضی رسیدگی کننده به این پرونده معتقد است که کمیسیون فدرال تجارت، شواهد و مدارک کافی و قانع کنندهای برای اثبات ادعای مطرح شده دال بر اعمال نفوذ فراقانونی فیسبوک و قدرت انحصار این شرکت آمریکایی بر شبکههای اجتماعی ارائه نکرده است.
در حکم قاضی جیمز بواسبرگ آمده است: کمیسیون فدرال تجارت تقریبا هیچ چیز مشخص و دلیل قانعکنندهای در خصوص مسئله کلیدی طرح شده در شکایت یعنی قدرت واقعی فیسبوک ارائه نداده و به نظر میرسد که انتظار دارد دادگاه گامی اشتباه بردارد و تنها بر اساس فرضیه رایج علیه انحصار فیسبوک حکم صاد کند.
قاضی رسیدگی کننده به این پرونده همچنین در باره ادعاهای دادستانهای کل در خصوص تملک غیرقانونی فیسبوک بر اینستاگرام در سال ۲۰۱۲ و واتساپ در سال ۲۰۱۴ اعلام کرده کرده که طرح شکایت در این خصوص در سال ۲۰۲۰ بسیار دیر صورت گرفته و قابل پیگیری نیست.
در این حکم تاکید شده است که سیاست در پیش گرفته شده توسط شرکت مارک زاکربرگ در زمینه ممانعت از انتقال دادهها به اپلیکیشنهای رقیب نظیر توییتر، تیکتاک یا اسنپچت که در شکایت دادستانها به آن نیز اشاره شده مغایر با قوانین رقابتی نیست.
یک سخنگوی شرکت فیسبوک پیروزی در این دعوی حقوقی را متاثر از نقایص موجود در شکایتهای دولتی دانست و مدعی شد که این شرکت هر روز برای جلب توجه کاربران شبکههای اجتماعی، سخت و به صورت عادلانه با سایر فعالان این عرصه رقابت میکند.
این پیروزی حقوقی سبب شد تا ارزش سهام فیسبوک در والاستریت با رشد ۴.۲ درصدی همراه شود و برای نخستین بار آستانه سرمایه این شرکت از ۱۰۰۰ میلیارد دلا فراتر برود.