واشنگتن شرکت اصلی مجری پروژه «نورد استریم۲» را تحریم نمیکند

ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد از تحریم شرکت اصلی مجری پروژۀ انتقال گاز «نورد استریم۲» چشم پوشی خواهد کرد. اجرای این پروژه اختلافات جدی را میان آلمان و دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا بوجود آورده بود.
این خبر از سوی آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده اعلام شد. او گفت: «تصمیمات امروز، تعهد دولت جو بایدن در قبال امنیت انرژی در اروپا را نشان میدهد و گویای آن است که رئیس جمهور به قول خود درباره احیای روابط با متحدان و شرکای اروپایی که در چهاچوب امنیت ملی مهم است، وفادار است.»
او افزود: «بیتردید ما مخالف پروژه نورد استریم۲ هستیم اما با وجود این اختلاف نظر، روابط ما با متحدانمان مستحکم باقی خواهد ماند.»
آقای بلینکن در نامهای به کنگره اعلام کرد که تصمیم گرفته است چند نهاد روس را که در این پروژه مشارکت دارند تحریم کند. اما شرکت «Nord Stream 2 AG» که در زمینه ساخت خطوط لوله میان آلمان و روسیه فعال است و از شرکتهای زیرمجموعه گازپروم، غول نفتی روسیه میشود و دفتر مرکزی آن در سوئیس قرار دارد، همچنین ماتیاس وارنیگ، مدیر عامل آن را که ملیت آلمانی دارد، از این تحریمها معاف میکند.
آقای بلینکن در این نامه اعلام کرد که این استثناء در راستای «منافع ملی ایالات متحده» در نظر گرفته شده است.
کنگره آمریکا در سال ۲۰۱۹ میلادی قانونی را تصویب و بر اساس آن دولت را موظف کرد که مجازاتهایی را علیه شرکتهای درگیر در پروژه نورد استریم۲ اعمال کند.
اما آقای بلینکن اعلام کرد که تحریم شرکت اصلی، احتمالا «بر روابط آمریکا و آلمان همچنین آمریکا و اتحادیه اروپا و دیگر متحدان و شرکای اروپایی تاثیر خواهد گذاشت».
آلمان اصرار دارد که این پروژه «ضروری» است و تحریمهای ایالات متحده «دخالت در امور داخلی این کشور» است.
پروژه «نورد استریم۲» شامل ساخت و بهره برداری از دو شاخه اصلی خط لوله گاز به طول ۱۲۲۰ کیلومتر و با ظرفیت کلی ۵۵ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در سال، از سواحل روسیه و از مسیر دریای بالتیک تا آلمان کشیده میشود. قرار است این خط لوله جدید، با دور زدن اوکراین در کنار خط لوله موجود یعنی «نورد استریم۱» ساخته شود.
آقای بلینکن افزود: «با این که اوكراين و بسیاری دیگر از كشورهای اروپای شرقی همچنان از آمريكا میخواهند كه با پروژه نورد استریم۲ مخالفت كند، اما همه این کشورها نیز خیلی طرفدار تحريم اروپايیها نيستند.»
واکنش آلمان، روسیه و کنگره آمریکا
آلمان از این تصمیم استقبال و از آن را یک «گام سازنده» در روابط دو کشور توصیف کرد.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان گفت: «تصمیماتی كه در واشنگتن اتخاذ شده در ایجاد رابطهای فوقالعاده خوب با دولت رئیس جمهور جو بایدن نقش خواهد داشت.»
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملی نیز از این تغییر سیاست آمریکا استقبال کرد و گفت: «این بهتر از خواندن اعلامیههای تحریمهای جدید است و مطمئناً مثبت خواهد بود.»
اما شماری از قانونگذاران کنگره آمریکا به شدت به این تصمیم اعتراض کردند. از جمله جیم ریش، سناتور جمهوریخواه گفت که این تصمیم «هدیهای به پوتین» است و تنها باعث میشود که قدرت «مذاکره ایالات متحده در نشست پیش روی بایدن-پوتین کاهش یابد.»
بر اساس تصمیم اخیر، وزارت خارجه ایالات متحده تنها چهار کشتی روسی نصب کننده خطوط لوله همچنین چند شرکت دیگر را که فعالیتی جزئیتر در بخش لولهگذاری زیر دریا دارند تحریم خواهد کرد.