جمهوری چک پس از اخراج دیپلماتهای روس از شرکای خود در اتحادیه اروپا و ناتو خواست به نشانه همبستگی دست به اقداماتی مشابه زده و برای مقابله با مسکو دیپلماتهای روس را از کشورشان اخراج کنند.
استونی، لتونی و لیتوانی روز جمعه برای نشان دادن همبستگی با جمهوری چک در تقابل با مسکو چند دیپلمات روس را اخراج کردند.
جمهوری چک به تازگی روسیه را به دست داشتن در انفجار مهلک یک انبار مهمات در این کشور که سال ۲۰۱۴ روی داد، متهم و به تبع آن ۱۸ دیپلمات روس را از خاک خود اخراج کرد.
پراگ معتقد است که ماموران مخفی روسیه که پیشتر در پرونده اسکریپال متهم شناخته شدهاند در انفجار سال ۲۰۱۴ یک انبار مهمات در این کشور دست داشتهاند.
روسیه این ادعا را قاطعانه رد کرد و در اقدامی متقابل از ۲۰ دپیلمات جمهوری چک خواست تا فورا خاک این کشور را ترک کنند.
جمهوری چک پس از اخراج دیپلماتهای روس از شرکای خود در اتحادیه اروپا و ناتو خواست به نشانه همبستگی دست به اقداماتی مشابه زده و برای مقابله با مسکو دیپلماتهای روس را از کشورشان اخراج کنند.
لیتوانی در همین راستا روز جمعه اعلام کرد که سفیر خود را از مسکو فراخوانده و دو نفر از اعضای سفارت روسیه را «عنصر نامطلوب» قلمداد کرده است.
در بیانیه وزارت خارجه لیتوانی تاکید شده که دو دیپلمات روس فعال در سفارت این کشور فعالیتهایی مغایر با ماموریت دیپلماتیک خود انجام دادهاند.
در این بیانیه به نقل از وزیر خارجه لیتوانی تصریح شده که تصمیم برای اخراج دو دیپلمات روس نشانه همبستگی با یکی از متحدان این کشور پس از حادثه «بیسابقه و خطرناکی» است که در جمهوری چک روی داده است.
در بیانیه وزارت خارجه لیتوانی همچنین به طور کامل از جمهوری چک و اقداماتش در واکنش به انفجار سال ۲۰۱۴ حمایت به عمل آمده است.
به دو دیپلمات روس فعال در سفارت این کشور در لیتوانی هفت روز فرصت داده شده تا خاک این کشور را ترک کنند؛ اقدامی که بدون شک با واکنش متقابل مسکو همراه خواهد شد.
اقدام لیتوانی در این خصوص آنطور که مقامات این کشور میگویند با دو کشور دیگر همسایه در حوزه بالتیک یعنی استونی و لتونی هماهنگ شده است.
وزرات خارجه استونی نیز روز جمعه اعلام کرد که سفیر روسیه را به نشانه اعتراض شدید نسبت به اطلاعات منتشر شده مرتبط با انفجار سال ۲۰۱۴ در جمهوری چک فراخوانده است.
در بیانیه وزارت خارجه استونی آمده است: روسیه در قلمرو یک کشور عضو اتحادیه اروپا و ناتو مرتکب نقض شدید قوانین بین المللی شده و حاکمیت جمهوری چک را مورد تعرض قرار داده است.
این بیانیه میافزاید: اقداماتی از این دست برای امنیت و ثبات اروپا خطرناک و غیرقابل قبول است. وزارت خارجه استونی یادآور شد که یک دیپلمات روس به نشانه همبستگی با پراگ از این کشور اخراج شده است.
از سوی دیگر لتونی نیز با اقدامی همسو با دو همسایه خود اعلام کرد که دست به اخراج یک دیپلمات روسیه زده است.
وزیر خارجه لتونی در بیانیهای ضمن اعلام این موضوع یادآور شد که اقدام یاد شده به دنبال «فعالیتهای غیرقانونی» سرویسهای اطلاعاتی روسیه در جمهوری چک صورت گرفته است.
لتونی بر این اساس یک دیپلمات روس را به عنوان «عنصر نامطلوب» معرفی کرده و از وی خواسته است هرچه سریعتر خاک این کشور را ترک کند.
در بیانیه وزیر امور خارجه لتونی با این وجود تاکید شده که این کشور خواهان رابطه با روسیه بر اساس احترام متقابل، قوانین بین المللی و اصول تعیین شده در کنوانسیون وین است اما این اصول به صورت سازماندهی شده از سوی مسکو نادیده گرفته میشود.
اسلواکی، کشور همسایه جمهوری چک نخستین متحد پراگ در ناتو بود که روز پنجشنبه به نشانه همبستگی سه دیپلمات روسیه را اخراج کرد.