مذاکرات بین افغانی با هدف پایان دادن به دو دهه جنگ داخلی در افغانستان در حالی از سر گرفته میشود که ایالات متحده آمریکا نیز پس از نزدیک به دو دهه حضور نظامی مشغول خارج کردن نیروهای خود از این کشور است.
هیئت نمایندگان دولت افغانستان بعد از یک وقفه سه هفتهای برای انجام دور دوم مذاکرات با نمایندگان سیاسی گروه طالبان به دوحه، پایتخت قطر سفر کردند.
این هیئت قرار بود روز دوشنبه ۱۵ دی (جدی) به دوحه بروند، اما سفر آنها به دلیل وضعیت بد هوا برای پرواز، به تعویق افتاده بود.
فریدون خوزون، سخنگوی شورای عالی مصالحه افغانستان روز سهشنبه در توییتر اعلام کرد که تیم مذاکرهکننده صلح دولت وارد دوحه شده است.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
پیش از آن، نادر نادری، عضو هیئت مذاکرهکننده افغانستان در توییتر نوشته بود که این هیئت به هدف از سرگیری مذاکرات صلح، پس از سه هفته مشورت با رهبری دولت، اعضای شورای مصالحه و سایر مقامها و اقشار جامعه، امروز کابل را به قصد دوحه ترک کردند. وی گفته که هیئت مذاکرهکنندگان دولت افغانستان از نظریات و راهنماییهای لازم برای آغاز موفقیتآمیز دور دوم مذاکرات صلح برخوردار شده و آماده است تا به منظور تأمین صلح سراسری در این کشور گفتگوها را از سر بگیرد.
همزمان با سفر هیئت مذاکرهکننده دولت افغانستان به قطر، طالبان میگویند که هنوز هیچ توافقی بر سر محورها و جدول زمانی مذاکرات صورت نگرفته است. با این حال بر اساس توافق آمریکا و طالبان، دو طرف درباره آتشبس با یکدیگر گفتگو خواهند کرد.
مقامات ارگ ریاست جمهوری در کابل نیز گفتهاند که اولویت دولت، قطع فوری خشونتها، تأمین آتشبس و دستیابی به صلح پایدار است.
محمد معصوم ستانکزی، رئیس هیئت مذاکرهکننده دولت کابل پیش از آغاز سفر نمایندگان دولت به قطر گفته بود که نخستین انتظار مردم افغانستان از این مذاکرات، آتشبس و توقف جنگ و خونریزی در کشور است.
از سوی دیگر زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه دولت آمریکا در امور افغانستان نیز روز سهشنبه پیش از سفر هیئت مذاکرهکنندگان دولت به دوحه، وارد کابل شد.
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
مذاکرات بین افغانی با هدف پایان دادن به دو دهه جنگ داخلی در افغانستان در حالی از سر گرفته میشود که ایالات متحده آمریکا نیز پس از نزدیک به دو دهه حضور نظامی مشغول خارج کردن نیروهای خود از این کشور است.
پس از آن که آمریکا و طالبان بر سر خروج نیروهای آمریکایی در عوض تضمین امنیت در افغانستان به توافق رسیدند، حدود سه ماه نیز طول کشید تا دو طرف افغان بر سر روند مذاکرات به توافق برسند. براساس این توافقنامه، شیوه تشکیل «حکومت اسلامی جدید افغانستان» از طریق مذاکرات بین طرفهای افغانی تعیین میشود.
موضوع دور جدید مذاکرات چیست؟
قرار است در جدیدترین دور مذاکرات، طرفین درباره موضوعات بحثبرانگیزی مانند تقسیم قدرت و آتشبس گفتگو کنند. طالبان در حال حاضر از به رسمیت شناختن دولت مورد حمایت ایالات متحده امتناع میورزد.
از زمانی که آمریکا به دنبال حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به همراه متحدان دیگرش به هدف نابودی طالبان وارد افغانستان شد، نزدیک به ۲۰ سال میگذرد. اما اکنون در آستانه ورود مستأجر جدید کاخ سفید، ارتش آمریکا در حال کاهش سریع نیروهای خود در افغانستان است، به طوری که وقتی جو بایدن، رئیس جمهور منتخب در ماه جاری میلادی روی کار میآید، تنها ۲ هزار و ۵۰۰ سرباز آمریکایی در افغانستان حضور خواهند داشت.
بایدن قصد دارد حضور حداقلی از نیروهای اطلاعاتی آمریکا در افغانستان را حفظ کند، اما رهبران طالبان هرگونه حضور نیروهای خارجی را قاطعانه رد میکنند.
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
دور جدید مذاکرات صلح همچنین در حالی آغاز میشود که خشونتهای بیامان هنوز در افغانستان ادامه دارد. در هفتههای اخیر مقامات دولتی، طالبان را به انجام حملاتی با بمب و نیز قتل و ترور برخی سیاستمداران و روزنامهنگاران متهم کردهاند، حملاتی که امیدها برای دستیابی به صلح در این کشور جنگزده را کمرنگ کرده است.
مقامات طالبان برخی از اتهامات دولت را رد کردهاند.